Listarea Facebook

Scandalul Facebook ia amploare: reţeaua de socializare este asaltată cu procese după ce acţiunile au scăzut cu 18% în două zile, după IPO

Scandalul Facebook ia amploare: reţeaua de socializare este asaltată cu procese după ce acţiunile au scăzut cu 18% în două zile după IPO

Autor: Andrei Chirileasa

23.05.2012, 12:10 5316

Două firme de avocatură americane specializate în procese privind abuzuri pe piaţa de capital, una din New York şi una din Los Angeles, au anunţat că vor deschide procese colective împotriva Facebook şi a băncilor de investiţii care au intermediat oferta publică iniţială (IPO) a reţelei de socializare, după ce investitorii care au subscris în ofertă au pierdut 18% din sumele plasate în două zile.

Acţiunile Facebook au scăzut ieri cu 8,9%, după ce luni mai pierduseră aproape 11% şi au ajuns la un minim de 31 de dolari, cu 18% sub preţul din ofertă de 38 de dolari. Scăderea a fost amplificată ieri de apariţia unor informaţii conform cărora analiştii băncii de investiţii Morgan Stanley, care a condus oferta Facebook, şi-au redus estimările privind veniturile Facebook cu câteva zile înainte de închiderea ofertei, însă i-au informat doar pe cei mai importanţi clienţi.

Firma de avocatură Glancy Bonkow & Goldberg din Los Angeles a anunţat că a depus deja o cerere de chemare în judecată împotriva Facebook la Curtea Superioară a Californiei din San Mateo, procesul fiind înregistrat ca "Lazar versus Facebook". Toţi cei care au cumpărat acţiuni în oferta publică iniţială a Facebook şi au suferit pierderi se pot alătura acestui proces. Avocaţii îşi motivează acţiunea prin faptul că documentele de ofertă care au fost puse la dispoziţia potenţialilor investitori au fost pregătite neglijent şi au omis informaţii importante despre afacerile şi perspectivele Facebook, iar executivii companiei şi principalele bănci de investiţii nu au dezvăluit aceste informaţii în timpul road-show-ului, însă Morgan Stanley, JP Morgan şi Goldman Sachs şi-au reduş estimăările de profit pentru Facebook şi şi-au informat doar clienţii importanţi, nu şi publicul.

Şi avocaţii new-yorkezi de la Levi&Korsinsky au anunţat că investighează potenţial cereri de daune din partea cumpărătorilor de acţiuni Facebook în oferta publică iniţială, incovând aceleaşi motive.

Pentru orice firmă de avocatură un proces cu Facebook ar putea fi istoric, astfel că în următoarele zile ar mai putea apărea astfel de solicitări, mai ales că nemulţumirea investitorilor creşte pe măsură ce apar noi informaţii din culisele ofertei Facebook, iar preţul continuă să scadă. În această dimineaţă, acţiunile Facebook au scăzut în tranzacţiile derulate pe bursa de la Frankfurt cu încă 1,5% până la echivalentul a 30,5 dolari.

Investitorii au cumpărat acţiuni în valoare de 16 miliarde de dolari în oferta Facebook, însă în doar două zile ei au pierdut peste 2,5 miliarde de dolari. Mulţi au reclamat faptul că preţul din ofertă a fost prea mare şi nu a mai lăsat loc de creştere, iar băncile de investiţii au judecat greşit raportul dintre cerere şi ofertă. Mai mult, decizia de a majora numărul de acţiuni vândute în ofertă cu 25%, cu doar o zi înainte de închiderea ofertei, a accentuat dezechilibrul dintre cerere şi ofertă. Multe fonduri de investiţii s-au plâns că au primit mai multe acţiuni decât îşi planificaseră şi astfel au fost forţate să vândă pachete importante în primele zile pentru a ajunge la deţinerea dorită. Asta deoarece în general fondurile de investiţii subscriu sume mai mari în ofertele publice iniţiale (IPO) derulate în SUA ştiind că la final vor primi circa 50% din acţiunile subscrise.

Mulţi au vândut în pierdere şi de teamă că presiunea la vânzare va creşte în următoarele luni, pe măsură ce vor expira perioadele de blocaj în care salariaţii Facebook nu au voie să vândă acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO