Business Hi-Tech

Liviu Drăgan, fondatorul Totalsoft, a decis să nu mai fie CEO al companiei de la 1 iunie

Liviu Drăgan, fondatorul Totalsoft, a decis să nu mai...

Autor: Adrian Seceleanu

28.04.2017, 14:40 5212

Liviu Drăgan, fondatorul Totalsoft - una dintre cele mai mari companii de software locale, cu afaceri anuale de peste 20 de milioane de euro, a luat decizia să nu mai ocupe funcţia de CEO începând cu data de 1 iunie şi să rămână doar membru în board.

Drăgan a înfiinţat compania de soft în 1994 şi a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din piaţa de IT&C. Anul trecut, pachetul majoritar de acţiuni al companiei a fost preluat de Logo Software, cel mai mare dezvoltator de aplicaţii din Turcia.

Compania oferă diferite soluţii software pentru gestionarea activităţii firmelor (de tip ERP), dar şi pentru administrarea resurselor umane sau pentru gestionarea relaţiei cu clienţii (de tip CRM). Suita de soluţii software Charisma generează circa 75% din veniturile totale ale Totalsoft.

„Totalsoft avea nevoie de un investitor strategic. Vom investi mai mult în expansiunea internaţională, în produs şi în calitatea oamenilor. Totalsoft este singura companie din Europa Centrală care a dezvoltat un ERP (un software Enterprise Resource Planning - gestiunea resurselor întreprinderii) care se implementează acum în peste 35 de ţări. Un partener puternic este binevenit”, a declarat Drăgan anul trecut, după anunţul tranzacţiei.

Totalsoft, una dintre puţinele companii locale de soft care au ajuns la afaceri anuale de peste 20 mil. euro şi câteva sute de angajaţi fără să aibă ca principal obiect de activitate outsourcingul - dezvoltarea de produse sau „bucăţele” de produse pentru clienţi externi - a obţinut în 2015 aproximativ 24% din încasări din proiectele proprii realizate pe plan internaţional.

Fondul elen Global Finance, care deţinea de peste 10 ani de zile pachetul majoritar de acţiuni al companiei, a discutat în prima parte a anului 2016 cu câteva zeci de investitori vânzarea Totalsoft, iar la începutul lunii aprilie a semnat un acord cu turcii de la Logo Software.

„Acordul fără caracter obligatoriu semnat între TotalSoft S.A. şi Ferabosco Investments Limited şi Fondul de Sud-Est LP în data de 4 aprilie 2016 pentru luarea în considerare a unei achiziţii de acţiuni la TotalSoft S.A. în România a fost încheiat cu succes. Logo Software Investment S.A.- filială a Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. va achiziţiona 100% din acţiunile TotalSoft pentru o valoare a întreprinderii de 30 milioane euro şi o valoare a capitalurilor proprii de 30,25 milioane euro. TotalSoft a avut un EBITDA de 3,48 milioane euro în 2015 şi se estimează că va avea la un EBITDA de 4,3 milioane euro în 2016, ceea ce se traduce printr-un multiplu de EBITDA de 8,6x, pe baza rezultatelor din 2015 şi un multiplu estimat de EBITDA de 7,0x pe baza nivelului de EBITDA 2016. Achiziţia va fi finanţată în lichidităţi (57%) şi finanţare bancară (43%)”, anunţase Totalsoft anul trecut.

„Au fost mulţi cumpărători potenţiali. Dintre toţi, eu şi managementul companiei am ales Logo. Este cel mai important furnzor ERP din Turcia. Au o profitabilitate de 50% şi un business foarte sănătos. Sunt o companie publică cu responsabilităţi occidentale, profesioniste. Deci sunt mulţumit”, a spus anul trecut Drăgan. El deţinea alături de Florin Manea un pachet de aproape 10% din companie, pe care l-a vândut de asemenea către Logo, odată cu Global Finance.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO