Business Hi-Tech

Lovitură de teatru: Guvernul amână cu 3 ani trecerea la televiziunea digitală, fără avizul arbitrului telecom

Lovitură de teatru: Guvernul amână cu 3 ani trecerea la televiziunea digitală, fără avizul arbitrului telecom
12.08.2010, 20:00 630

Guvernul a luat în şedinţa de miercuri o decizie-surpriză, de aamâna cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data trecerii Românieila televiziunea digitală, anulând practic o licitaţie aflată încurs la care participau şapte companii locale şi internaţionale şicare era organizată de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii(ANCOM). Guvernul nu a cerut un aviz pentru hotărâre de la ANCOM -instituţia care gestionează spectrul de frecvenţe radio alRomâniei, şi nici măcar nu a informat instituţia despre schimbareabruscă a strategiei cabinetului.
Decizia a modificat Strategia privind tranziţia de la televiziuneaanalogică terestră la cea digitală, aprobată în 2009.
Chiar dacă România a anunţat la nivel european că încetareatransmisiilor analogice de televiziune pe teritoriul ei se vaîncheia la 1 ianuarie 2012, Ministerul Comunicaţiilor, care apropus modificarea, susţine în actul normativ obţinut de Mediafaxcă încetarea transmisiilor analogice în banda UHF poate fi amânatădupă modelul Poloniei şi Bulgariei, care au stabilit să încheieacest proces la jumătatea anului 2015.
Guvernul a decis, în consecinţă, să amâne termenul de încetare atransmisiilor analogice până la data trecerii în totalitate laformatul digital de tip DVB-T, termen care a fost redus totodată cuaproximativ şase luni, de la 17 iunie 2015 la 1 ianuarie2015.
Prelungirea tranziţiei de la televiziunea analogică la cea digitalăeste justificată de Executiv prin "scutirea cetăţenilor de a-şiachiziţiona noi echipamente într-o perioadă economică dificilă" şiasigurarea unui termen "rezonabil" pentru operatorii economici de ase adapta noilor cerinţe tehnice într-un astfel de context.
"Măsura legislativă propusă este justificată şi proporţională,asigurând un termen rezonabil în care operatorii economici,producători şi vânzători de echipamente tehnologice vizate, să îşiadapteze conduita la noile cerinţe. Avem în vedere că amânareaimplementării Strategiei până în 2015 lasă posibilitateaoperatorilor economici de a se pregăti pentru noile tehnologii şi,în acelaşi timp, cetăţenii nu sunt obligaţi la cheltuielisuplimentare constând în achiziţionarea de noi echipamentetehnologice în această perioadă economică dificilă", se arată înnota de fundamentare a actului normativ.
În nota de fundamentare se precizează că amânarea termenului derealizare a tranziţiei serviciile de televiziune în format digitalatrage după sine necesitatea abrogării HG 464/2010, act normativ înbaza cărui Autoritatea Naţională pentru Administrare şiReglementare în Comunicaţii (ANCOM) a demarat procedurile deatribuire a două licenţe de TV digitală (multiplexe).

Surpriză totală la ANCOM - instituţia care organiza concursulpentru primele licenţe de televiziune digitală nu ştia nimic

La ANCOM, instituţia care se ocupă de procesul de trecere lateleviziunea digitală, şi care este condusă de Cătălin Marinescu,decizia luată de un guvern şi propusă de Gabriel Sandu, un membrude frunte al PD-L, a căzut pe neaşteptate.
"Am aflat cu surprindere din media despre adoptarea unei Hotărâride guvern care ar putea influenţa decisiv procesul de trecere lateleviziunea digitală în România. ANCOM nu a primit spre avizaretextul acestei Hotărâri de Guvern, astfel încât în acest moment nucunoaştem prevederile acesteia. Deîndată ce conţinutul HotărâriiGuvernului ne va fi adus la cunoştinţă, vom stabili consecinţelejuridice ce decurg din adoptarea unei astfel de decizii, precum şimodul în care acestea vor afecta derularea procedurilor de selecţiecomparativă care au fost deja demarate de ANCOM în vedereaacordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistemdigital terestru pentru operarea primelor două multiplexe deteleviziune digitală terestră DVB-T pe teritoriul României", adeclarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM. "Potrivit ultimuluicalendar al procedurilor de selecţie comparativă publicat de ANCOM,cei şapte cumpărători ai caietelor de sarcini (S.C. RCS & RDSS.A., S.C. Romtelecom S.A., TDF S.A.S., Societatea Naţională deRadiocomunicaţii S.A., Media Sat S.R.L., ÖsterreichischeRundfunksender GmbH & Co KG (ORS) şi General Satellite Sofia)ar fi putut depune ofertele în vederea operării primelor douămultiplexe de televiziune digitală terestră până pe data de 17septembrie 2010, iar stabilirea câştigătorilor ar fi trebuit săaibă loc la data de 18 octombrie 2010 pentru primul multiplex şi ladata de 28 octombrie 2010 pentru cel de-al doilea", a adăugat şefulinstituţiei.

Ce se întâmplă odată cu trecerea la televiziunea digitală?

Prin televiziunea analogică terestră utilizatorii pot recepţionacu o simplă antenă emisiunile transmise gratuit de posturilepublice (TVR1, TVR2 etc.) şi de cele mai mari staţii comerciale(PRO TV etc.). În România 1,4 milioane din cele 7,5 milioane degospodării utilizează serviciile TV analogice. Oprirea emisieipentru televiziunea analogică ar fi obligat aceste gospodării să seaboneze la un operator de cablu sau satelit TV pentru a mai puteaurmări emisiuni TV.
Pentru aceste gospodării alternativa la abonamentul la operatoriide cablu sau satelit TV ar fi fost reprezentată însă deinfrastructura de televiziune digitală terestră (DTT), care urma săfie construită de câştigătorii procedurii de selecţie comparativăiniţiate de ANCOM şi anulate de Guvern în şedinţa demiercuri.
Emisia în format terestru digital (DVB-T) urma să poată firecepţionată gratuit de anumite modele de televizoare de ultimăgeneraţie (cu tuner DVB-T) sau pe orice televizor, cu condiţiaachiziţionării unui decodor special.

S-ar fi eliberat spectru radio pentru internet mobil de mareviteză

Trecerea la televiziunea digitală ar fi eliberat spectru radiocare ar fi putut fi utilizat de operatorii telecom pentru internetmobil. Această posibilitate a atras interesul operatorilor telecomdeja prezenţi pe piaţa locală, care declarau la o conferinţăorganizată în Bucureşti în martie 2010 că sunt pregătiţi săinvestească dacă statul asigură stabilitate legislativă.
Frecvenţele eliberate odată cu trecerea la televiziunea digitală artrebui utilizate pentru lansarea de servicii de internet mobil iarguvernele din Europa de sud est ar trebui să anunţe un calendarclar în acest sens dacă nu vor ca ţările lor să rămână în urmaOccidentului, declara Eirini Nikolaidi, Consilier juridicprincipal, Director al Departamentelor Juridic, Concurenţă şiReglementare al grupului Cosmote.
Oficialul Cosmote spunea că operatorii de telefonie mobilă suntgata să investească bani dar au nevoie de "certitudini" din parteaautorităţilor de reglementare.
"Internetul mobil are nevoie de frecvenţe. Avem nevoie de spectruîn frecvenţe joase pentru că e singura cale de a face economii decapital avand în acelaşi timp capacitate, viteză, calitate şiacoperire pentru reţele. Când vine vorba de spectru, fragmentareaîn reglementare este <<moarte>> pentru că ucideinvestiţiile, inovaţia iar ceea ce vedem este că nu toate ţările UEse mişcă în acelaşi ritm. Din păcate în ţările unde suntem Cosmoteeste prezent lucrurile se mişcă mai încet: trecerea la televiziuneadigitală va avea loc cel mai devreme în 2015 şi nu există o decizieclară de a aloca spectrul eliberat către servicii de internetbroadband. Există cerere, există potenţial, noi suntem gata săinvestim. Dar avem nevoie de siguranţă atfel Europa de est varămâne în urmă şi nu va beneficia de avantajele aduse de acestspectru", a spus oficialul Cosmote.

Nehotărârile lui Gabriel Sandu în ce priveşte televiziuneadigitală

Ministerul comunicaţiilor condus de Gabriel Sandu - un economistcare a ocupat funcţii de management la companii de mobilă precumRelaxa Mizil sau Elvila şi care a ajuns vicepreşedinte PD-L, aschimbat de numeroase ori strategia şi condiţiile de trecere aRomâniei la televiziunea digitală.

Iată cum a evoluat în timp atitudinea ministerului condus deGabriel Sandu în legătură cu televiziunea digitală:

* Primele proiecte de trecere la televiziunea digitală aleministerului condus de Sandu prevedeau, spre exemplu, la începutulanului 2009, obligativitatea ca din anul 2012 toate receptoarelenoi de televiziune vândute în România să aibă încorporate decodoarecare asigură recepţionarea programelor TV emise în format digital(tunere DVB-T). Propunerea a fost abandonată.

* Ulterior (în martie 2009), ministerul condus de Gabriel Sanduanunţa că statul va subvenţiona achiziţia cu 90 de euro pegospodărie decodoare necesare pentru 1,4 milioane de gospodăriipentru trecerea la televiziunea digitală. Şi această propunere afost abandonată.

* În iunie 2009 Guvernul Emil Boc aproba noul plan al luiGabriel Sandu, care declara: "Tehnic vorbind, România are resurseleca transmisia terestră în format digital a programelor TV să fieposibilă pentru 60% din teritoriul ţării, dar obiectivul meu esteatingerea unui procentaj de 80% până la finele anului 2009".Intenţiile lui Gabriel Sandu au rămas doar pe hârtie.

* În iulie 2009, Gabriel Sandu declara că statul nu va maiacorda subvenţii pentru achiziţia decodoarelor digitale, pentru căoperatorul care va câştiga al doilea multiplex pentru transmisiadigitală terestră va trebui să furnizeze şi un milion de decodoarepentru gospodăriile care rămân fără semnal TV. El spunea la aceadată că în 2009 transmisiunile TV digitale vor acoperi 60% dinţară, iar până în august 2010 gospodăriile care încă folosescantena clasică îşi vor primi decodoarele. Propunerile lui Sandu aurămas la stadiul de propunere.

* Pe 12 mai 2010, Gabriel Sandu anunţă că Guvernul va adoptaproiectul de act normativ care reglementează trecerea lateleviziunea digitală. Taxa de licenţă urma să fie cuprinsă între 1si 2,5 mil. euro. "Tranziţia de la televiziunea analogică terestrăla cea digitală terestră este un proces foarte important pentrudezvoltarea viitoare a serviciilor aferente comunicaţiilorelectronice în România. Trecerea la digital va aduce cu sine o altăetapă - cea a economiei digitale în România. Un beneficiu evidental efectuării acestei trecerii este optimizarea utilizăriispectrului de frecvenţe, o resursă limitată ce trebuie foarte binegestionată, iar oportunitatea oferită de noile tehnologii digitale,ce permit eliberarea dividendului digital, trebuie valorificată deţara noastră", declara Gabriel Sandu.

* În iunie 2010 ANCOM anunţă că taxa de licenţă pentruserviciile de televiziune digitală va varia între 1 şi 2,5 milioanede euro, în funcţie de numărul de echipamente de recepţie pentrupopulaţie pe care companiile le vor subvenţiona.

* În iulie, ANCOM anunţă că trei companii străine care opereazădeja sau au fost implicate în proiecte de realizare a unor reţelede televiziune digitală terestră în ţări ca Ungaria, Franţa sauAustria se numără printre potenţialii câştigători ai licenţelor deteleviziune digitală care vor fi acordate de statul român până lafinele lui 2010.

* La finele lunii iulie, ministerul lui Gabriel Sandu şocheazăcu tentativa de a schimba din mers strategia guvernului privindteleviziunea digitală. Ministerul Comunicaţiilor şi SocietăţiiInformaţionale (MCSI) elaborează un proiect de hotărâre de guvernprin care una dintre licenţele pentru tranziţia la televiziuneadigitală terestră să fie atribuită direct Societăţii Naţionale deRadiocomunicaţii (SNR), până cel mai târziu la 1 august, pentrusuma de un milion de euro.

* La începutul lunii august, ANCOM anunţă că a prelungit cu douăsăptămâni, de pe 31 august pe 17 septembrie, termenul de depunere aofertelor din partea celor şapte companii interesate de operareaprimelor două licenţe (multiplex) de televiziune digitală.

* Gabriel Sandu trece prin Guvern, fără să anunţe măcar ANCOM, ohotărâre care amână cu trei ani trecerea la televiziuneadigitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO