Business Hi-Tech

Lovitură de teatru: tableta Samsung Galaxy Tab 10.1, cel mai mare rival al Apple iPad, trebuie retrasă de la vânzare din Europa

Lovitură de teatru: tableta Samsung Galaxy Tab 10.1, cel mai mare rival al Apple iPad, trebuie retrasă de la vânzare din Europa

Autor: Ştefan Vrabie

11.08.2011, 00:00 4397

Tableta Samsung Galaxy Tab 10.1, care abia a intrat în această săptămână în ofertele operatorilor de telefonie mobilă Orange şi Vodafone, va trebui să fie retrasă de la vânzare şi de pe piaţa locală, la fel ca în restul Europei (cu excepţia Olandei), în condiţiile în care Apple a blocat vânzările gadgetului în urma unei hotărâri a unei instanţe din Germania, scrie agenţia de presă Reuters.

Ordinul judecătoresc dat de o instanţă din Düsseldorf vine la o săptămână după ce Samsung a fost forţat, printr-un proces similar, să întârzie lansarea tabletei Galaxy în Australia. Apple susţine că telefoanele şi tabletele Samsung Galaxy "copiază slugarnic" iPhone şi iPad. Compania americană a intentat acţiuni în justiţie în Statele Unite, Australia, Europa şi alte zone, sperând să blocheze produsele rivale. Gadget-urile Samsung sunt construite în jurul sistemului de operare Android dezvoltat de Google.

Divizia mobilă a Samsung, care produce telefoane mobile şi tablete, a generat 30% din veniturile gigantului sud-coreean în trimestrul al doilea. Restul vânzărilor sunt obţinute din cipuri de memorie şi televizoare, sectoare unde Samsung este lider global. Compania este cel mai mare producător de electronice din Asia, cu venituri de 142 de miliarde de dolari anul trecut.

Ce a ajuns deja la distribuitori sau în magazine se vinde

Tabletele Samsung Galaxy Tab 10.1 deja distribuite vor fi vândute fără restricţii, au precizat însă oficialii companiei Samsung Electronics România. "Vânzarea produselor care au fost deja distribuite pe piaţa locală nu va suferi nicio restricţie, iar comercializarea acestora va continua în termeni optimi."

Sud-coreenii anunţă că se vor lupta în instanţă pentru a ridica restricţiile, însă până când vor reuşi acest lucru vor respecta decizia instanţei din Germania. "Samsung va lua măsurile necesare pentru a răspunde acestui ordin preliminar în justiţie în vederea protejării drepturilor de proprietate intelectuală şi a eliminării acestei restricţii", conform poziţiei transmise pe e-mail de reprezentanţii companiei.

Orange a epuizat stocul de tablete în Bucureşti, la Vodafone gadgetul era încă disponibil

Orange, cel mai mare operator de telefonie mobilă din România, epuizase miercuri în Bucureşti stocurile tabletei Samsung Galaxy Tab 10.1, la doar trei zile de la lansare. Angajaţii din call center-ul Orange România au spus că nu ştiu când vor primi sau dacă vor mai primi tableta.

"Momentan nu avem informaţii cu privire la litigiul Apple - Samsung şi nu avem niciun comunicat despre faptul că tableta Samsung Galaxy Tab 10,1 nu va mai fi în portofoliul companiei", a spus unul dintre angajaţii call center-ului Orange.

Orange a pus în premieră în vânzare pe piaţa locală noua generaţie a tabletelor Samsung.

În mai 2011 Vodafone România, numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă, a lansat o ediţie specială a tabletei Samsung cu ecran de 10.1 inchi, iar acum operatorul a lansat şi noua variantă a tabletei. Potrivit angajaţilor companiei tableta se află la vânzare.

La eMag, cel mai mare retailer IT&C local, noua generaţie de tablete Samsung era de asemenea în ofertă, iar datele de pe site arată că gadgetul este pe stoc. Compania nu a fost momentan anunţată de restricţiile impuse de tribunalul din Germania, au spus pentru ZF oficialii eMag.

Apple: E strigător la cer cum ne-au fost copiate produsele

La nivel internaţional, oficialii Apple îşi savurează victoria. "Nu este o coincidenţă faptul că cele mai noi produse arată atât de mult ca iPhone-ul şi iPad-ul, de la hardware, interfaţa pentru utilizator şi până la formă şi ambalaj", a spus Adam Howorth, purtător de cuvânt al Apple. "Acest tip de copiere, strigătoare la cer, este greşită şi trebuie să protejăm proprietatea intelectuală Apple atunci când alte companii fură ideile noastre."

Hotărârea judecătorească vine la o săptămână după ce Samsung a fost forţat să amâne lansarea tabletei sale în Australia în urma unui proces similar.

Oficialii Apple au declarat că telefoanele mobile şi tabletele Samsung din linia Galaxy au copiat iPhone-ul şi iPad-ul. Samsung, ale căror produse au la bază software-ul Google Android, a contracarat în instanţă procesul Apple.

"Nu există nicio îndoială că decizia instanţei va avea un efect negativ asupra Samsung. Samsung este este în luptă cu Apple pe mai multe fronturi, fapt ce ar putea duce la o scădere temporară a vânzărilor şi o creştere a costurilor legate de litigii", a declarat Lee Seung-woo, analist la firma de investiţii Shinyoung Securities.

Chiar dacă oficialii Samsung au spus că vor contesta decizia instanţei, ordinul judecătorului va rămâne în vigoare până la următoarea hotărâre. Orice apel al Samsung va fi judecat abia după patru săptămâni.

Litigiul dintre cele două companii, care concurează pe piaţa telefoanelor mobile, are loc în cel puţin cinci ţări, între care Coreea de Sud, Japonia, Germania şi Marea Britanie.

Lupta în instanţă a început în aprilie

Apple a dat în judecată Samsung în aprilie, susţinând că dispozitivele Galaxy au copiat tehnologii şi modele de design folosite de Apple pentru a crea tableta iPad şi smartphone-urile iPhone.

Acţiunea împotriva Samsung se adaugă la procesele cu privire la încălcarea brevetelor împotriva dispozitivelor cu platformă Android, precum cele de la Motorola Mobility Holdings şi HTC, acum când software-ul Google câştigă cotă de piaţă.

Mişcarea făcută de Apple ridică miza pentru Google, care şi-a acuzat rivalii săi pentru parteneriatul care l-au făcut pentru cumpărarea miilor de patente Nortel unde Google a pierdut licitaţia motivând că aceştia încearcă să pună piedici popularului sistem de operare Google Android.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO