Business Hi-Tech

Cine este Luciana Lixandru, românca din Buzău care a jucat un rol cheie în cele două finanţări de 180 mil. dolari pentru primul “unicorn” românesc, UiPath. Firma de software este astăzi evaluată la 1,1 mld. dolari. „La 16 ani am avut ideea de a merge să studiez în SUA”, spune ea

Cine este Luciana Lixandru, românca din Buzău care a...

Autor: Cristina Bellu

06.03.2018, 15:20 4808

Luciana Lixandru, o româncă plecată din Buzău la 16 ani, care a studiat la Georgetown University din Stalele Unite ale Americii şi care este astăzi partener la un mare fond de investiţii în IT din Londra, a jucat un rol cheie în finanţarea în două runde cu 180 mil. dolari a companiei de software fondată în România, UiPath.

“La 16 ani am avut ideea de a merge să studiez în SUA. La momentul respectiv a fost o idee nebunească, ţinând cont că lucrul asta se întâmpla în 2001, când România abia ieşise din comunism.”, povesteşte Luciana Lixandru într-un material din Techcrunch.

Spre deosevire de alţi investitori, Luciana Lixandru nu a intrat în lumea fondurilor de investiţii după ce a fost implicată într-un startup.

Născută într-un mic oraş din România, cu părinţi care lucrau ca ingineri şi nu au început decât târziu să fie ei înşişi antreprenori (mama este inginer textilist,  iar tatăl are o mică brutărie), tânăra şi-a uimit familia atunci când a anunţat că vrea să plece la universitate în SUA.

A aplicat la câteva colegii şi a primit o bursă la Georgetown, unde şi-a luat diploma în matematică şi economie, cu intenţia de a deveni profesoară de matematică. După ce a absolvit a început însă să lucreze pentru Morgan Stanley, având în plan să facă şi un master după doi ani. ”Dar nu m-am mai întors niciodată la şcoală”.

După Morgan Stanley, Luciana Lixandru s-a angajat la Londra la firma de investiţii Summit Partners şi a devenit interesată de investiţiile în fazele iniţiale ale proiectelor. 

Ulterior, în 2012,  a început să lucreze la Londra pentru fondul de investiţii Accel, unde a fost promovată la începutul acestui an ca partener la divizia din Marea Britanie, poziţie din care se ocupă de finanţările pentru companiile care activează în segmentele de software, marketplace şi consumer internet. Ea este a treia femeie cu funcţie de partener în cadrul fondului.

În cadrul Accel, Luciana Lixandru a jucat un rol-cheie în investiţiile fondului în platforma de comandă de mâncare online Deliveroo, în casa de licitaţii online Catawiki şi în site-ul de anunţuri Wallapop. Ea a condus de asemenea investiţia în Selency, un marketplace pentru mobilă şi decoraţiuni second-hand.

Conform datelor comunicate de Accel, românca a lucrat şi cu echipa site-ului de anunţuri Avito din Rusia, care a fost achiziţionat de Naspers în 2015 pentru 2,7 mld. dolari.

Despre Daniel Dines, confondatorul UiPath, Luciana Lixandru povesteşte: „Când l-am întâlnit prima dată pe Daniel, am fost inspirată de viziunea lui de a folosi RPA (soluţii pentru auto­matizarea proceselor in­terne ale unei companii cu aju­torul roboticii) pentru a susţine transformarea digitală. UiPath atrăsese deja un interes major pentru softul dezvoltat  şi îl vindea către companii sigure din întreaga lume, inclusiv din SUA. De  la prima noastră investiţie, în 2017, cererea venită din partea clienţilor noi şi a celor deja existenţi s-a accelerat, ducând la o creştere spectaculoasă a companiei. Suntem încântaţi să reinvestim şi să continuăm să susţinem această companie ambiţioasă.”

UiPath a anunţat astăzi cea de-a doua rundă de finanţare în valore de 153 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO