Business Hi-Tech

Lupta lui Teszari: sa ia bani pentru RCS fara sa vanda

Lupta lui Teszari: sa ia bani pentru RCS fara sa vanda

Alexandru Oprea, director general al RCS&RDS: Modalitatea de a obtine noi surse de finantare este cea mai grea intrebare in acest moment. Ne-am calibrat planurile astfel incat sa facem fata in 2008 si 2009 cu resursele financiare existente.

21.12.2009, 23:30 95

Grupul RCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori deservicii telecom din Europa Centrala si de Est, va discuta astaziintr-o sedinta extraordinara cu actionarii lansarea unei emisiunide obligatiuni de 200 mil. dolari (140 mil. euro) - operatiune decare ar putea depinde independenta singurei mari companii decomunicatii controlate de un roman.
Discutia cu ceilalti actionari si succesul emisiunii de obligatiunieste hotaratoare avand in vedere contextul in care are loc acestdemers. RCS&RDS are deja datorii de 566 mil. euro, dupa cecompania a luat un credit record de 500 mil. dolari de la ING siCiti dupa ce a ratat listarea la Londra in 2007. Anul trecut RCS aavut venituri de 387 mil. euro si a inregistrat pierderi nete de22,9 mil. euro.
In plus, achizitia Zapp de catre grupul Cosmote in acest an crestepresiunea pe RCS avand in vedere ca acum marile multinationaletelecom (Orange, Vodafone, UPC, OTE/Deutsche Telekom) obtinimpreuna aproximativ 80% din sumele cheltuite intr-un an de romanipe serviciile de comunicatii. Daca luam in calcul si veniturileincasate de operatori mai mici controlati de fonduri de investitiistraine, atunci cota de piata a RCS din punctul de vedere alveniturilor obtinute este si mai mica. De ce e atat de acuta nevoiade finantare a RCS? Pe langa situatia mentionata anterior,competitorii lui Teszari nu au stat pe loc, iar vestile suntproaste pentru omul de afaceri oradean. UPC s-a restructurat,castiga mii de clienti cu servicii HD si estimeaza ca isi va mariprofitul cu 10%. Romtelecom nu numai ca isi permite sa investeascazeci de milioane de euro pentru a lua cea mai mare parte aclientilor noi de satelit si internet, dar a inceput sa concurezeRCS cu o firma separata, care ofera servicii prin cablu la tarifereduse. In plus, Romtelecom isi pregateste si ofensiva peteleviziunea prin internet. In ceea ce priveste serviciile decomunicatii mobile, RCS are de recuperat la capitolul acoperire,iar acest lucru necesita bani si inca rapid, pentru ca anul viitorarbitrul telecom va verifica daca operatorii isi respectaobligatiile asumate in licente. RCS a castigat in 2006 licentele 3Gpromitand ca va acoperi o suprafata foarte mare din teritoriulRomaniei. Cosmote, care a licitat atunci pentru o suprafata maimica de acoperire 3G, a pierdut competitia si a fost fortat sacumpere Zapp pentru licenta 3G.
Pe langa acest tablou, o declaratie facuta anul trecut de AlexandruOprea arata ca RCS&RDS si-a facut planurile sa reziste pana lafinele acestui an cu banii pe care ii obtinuse deja de la banci."Modalitatea de a obtine noi surse de finantare este cea mai greaintrebare in acest moment. Ne-am calibrat planurile astfel incat safacem fata in 2008 si 2009 cu resursele financiare existente",spunea Oprea. De la acea declaratie, din noiembrie 2008, singurulimprumut luat de RCS&RDS a fost unul de 14 milioane de dolari,pentru care operatorul si-a pus gaj la ING sediul central.
In intalnirea de astazi actionarii trebuie sa numeasca bancile deinvestitii care vor intermedia operatiunea. "Obligatiunile vor aveao durata care nu va depasi 10 ani si Consiliul de Administratieeste autorizat sa agreeze posibilitatea unei facilitati derambursare anticipata in tot sau in parte de catre societate.Emisiunea de obligatiuni se va oferi spre subscriere catreinvestitori internationali, inclusiv - dar fara a se limita la -catre cumparatori institutionali calificati", se arata in anuntulpublicat de RCS in Monitorul Oficial.
Obligatiunile vor putea fi tranzactionate inclusiv pe pieteleinternationale de capital.
RCS a convocat astazi si o adunare ordinara cu actionarii pe acarei ordine de zi figureaza si alegerea unui nou membru alConsiliului de Administratie. De asemenea, actionarii vor discutasituatia financiara a RCS&RDS dupa primele trei trimestre din2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO