Business Hi-Tech

Marin, Omnilogic: Statul ar trebui sa investeasca in infrastructura IT&C, nu in licente Microsoft

Marin, Omnilogic: Statul ar trebui sa investeasca in infrastructura IT&C, nu in licente Microsoft

Gabriel Marin: Asteptam in continuare cu un optimism de neclintit demarea proiectelor informatice guvernamentale. Evident, alegerile prezidentiale din acest an vor accelera unele proiecte si le vor amana pe altele si este greu de anticipat ce va urma.

01.06.2009, 18:45 153
Statul ar trebui sa ia in calcul mai multe tehnologii atunci cand face achizitii in domeniul IT pentru a reduce cheltuielile bugetare, inclusiv alternative open-source gratuite, este de parere Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, unul dintre cei mai mari distribuitori de produse IT&C de pe piata locala.
"Cheltuielile sectorului public au fost nesemnificative nu numai de anul trecut, ci si in cea mai mare parte a intervalului 2005-2009. Numai la sfarsitul anului trecut au fost anulate licitatii publice de peste 100 mil. euro in IT&C din cauza faptului ca statul fie a epuizat bugetele pe alte zone, fie ca nu a avut suficienti bani pentru cofinantarea TVA la proiectele pe bani europeni", a declarat Marin.
El a amintit ca unul dintre principalele proiecte care, in opinia sa, au "subminat" industria locala de IT si comunicatii, a fost achizitia de catre Guvern a unor licente pentru Windows si Office de la gigantul software Microsoft.
"Nu stiu ce avantaje sau ce aport tehnologic a adus pietei, statului sau dezvoltarii industriei autohtone; nu as vrea sa comentez. Diferitele guverne au platit Microsoft peste un sfert de miliard de dolari in ultimii cinci ani, fara licitatie, timp in care firmele locale fie falimenteaza, fie devin nerelevante in piata", a continuat Marin.
El a precizat ca una din alternative ar fi sistemele open-source gratuite (cum ar fi distributii ale sistemului de operare Linux, respectiv suita OpenOffice - n. red.), tehnologii adoptate deja de guvernele din Marea Britanie sau Germania, care au folosit banii economisiti pentru a sprijini firmele locale prin proiecte de infrastructura.
Companiile controlate de Gabriel Marin distribuie sau ofera solutii care intra in competitie cu tehnologiile Microsoft.
 
 
Licente Microsoft de 84 milioane de euro in cinci ani
In luna aprilie a acestui an, Guvernul a mandatat Ministerul Comunicatiilor sa plateasca aproximativ 100 mil. euro pentru dreptul de utilizare a licentelor Microsoft de catre ministere si agentii guvernamentale in perioada 2009-2012.
Dupa incheierea unui acord-cadru multianual prin licitatie deschisa, licitatie restransa sau negociere cu publicare prealabila a unui anunt de participare, Ministerul Comunicatiilor va achizitiona dreptul de utilizare, prin inchiriere cu optiune de cumparare, a unui numar de 163.138 de licente pentru anul 2009, prima plata urmand sa fie facuta in 2010.
Contractul initial a fost semnat in 2004 si este realizat prin intermediul companiei Fujitsu Tehnology Solutions (fosta Fujitsu Siemens Computers).
La finele lunii noiembrie 2008, Guvernul a autorizat Ministerul Comunicatiilor sa plateasca 26,72 mil. dolari (20,1 mil. euro) companiei Fujitsu Siemens Computers pentru 63.799 de licente software Microsoft utilizate de institutiile publice, suma la care se vor adauga in acest an plati de inca 31,14 mil. dolari. Impreuna cu sumele care vor fi achitate in 2009, de 57,86 mil. dolari, valoarea contractului semnat in 2004 va ajunge la 111,86 mil. dolari (84,3 mil. euro).
 
Distribuitorul Red Hat: Linux nu exista in institutiile statului
Reprezentantii companiei Romsym Data, distribuitorul local al produselor Red Hat Linux, spun ca nu exista niciun sistem de operare Linux instalat pe computerele din administratiile centrale sau locale.
Razvan Balint, directorul general al companiei, a precizat ca acordul initial din 2004 a fost semnat direct cu Microsoft, iar statul nu a consultat si alte alternative.
In conditiile in care contractul de "inchiriere" este semnat pana in 2012, Balint considera ca ar putea fi prea tarziu pentru ca institutiile statului sa treaca pe o alta platforma.
Sisteme open-source pot fi de obicei descarcate gratuit, utilizatorii urmand sa plateasca o taxa anuala pentru servicii de suport. In cazul Red Hat, spre exemplu, exista o versiune gratuita bazata pe Fedora, in timp ce editiile enterprise sunt achizitionate contra cost.
Pe de alta parte, reprezentantii Microsoft au precizat ca acordul semnat cu Guvernul nu este unul exclusiv, institutiile avand posibilitatea de a utiliza aplicatii open-source. Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor, nu a putut fi contactat pentru a preciza daca statul roman a evaluat si alte tehnologii inainte de a semna contractul cu Microsoft.
 
Cand reincep proiectele IT guvernamentale
Gabriel Marin mai spune ca, in contextul in care businessul de borduri si cel de reabilitare a drumurilor au fost principalele zone de crestere in sectorul public in ultimii ani, atat el, cat si industria IT&C asteapta demararea unor proiecte informatice de anvergura pentru a revitaliza piata.
"Asteptam in continuare cu un optimism de neclintit. Evident, alegerile prezidentiale din acest an vor accelera unele proiecte si le vor amana pe altele si este greu de anticipat ce va urma", a adaugat Marin.
Intr-un an de zile, statul roman cheltuie aproximativ 15 miliarde de euro pe achizitiile publice. Pana in prezent, autoritatile nu au prezentat o situatie exacta a fondurilor publice dedicate achizitiilor de tehnologii si servicii IT si telecom.
Blocajul invocat de companiile private in ceea ce priveste cheltuielile statului pe IT din ultima jumatate de an este insa caracterizat de Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor si societatii informationale, drept o simpla "sincopa", determinata de intarzierea cu care a fost aprobat bugetul de stat si care va fi depasita in scurt timp, cand Guvernul ar urma sa reinceapa sa cheltuie bani pe solutii informatice.
Ministrul are in plan si demararea proiectului eRomania, care presupune informatizarea si interconectarea sistemelor de servicii publice, ce tin de domeniul sanatatii si al educatiei, al platii electronice a taxelor, precum si programul "Economia bazata pe cunoastere" (care urmareste conectarea la internet a institutiilor din localitatile rurale).
"Interconectarea proiectelor este o idee interesanta, dar cred ca, in prima faza, MCSI mai are de rezolvat cateva prioritati, legate mai ales de liberalizarea pietei si a concurentei. Am auzit in media de eRomania, dar cred ca toata industria ar dori o detaliere a acestei strategii si, evident, o materializare a ei", a comentat Marin.
Omnilogic face in medie peste 80% din cifra de afaceri, estimata la 130-150 mil. dolari (89 - 103 mil. euro) pe anul trecut, in sectorul privat (industria de servicii financiare si telecomunicatii).
 
Primarul din Targu Frumos nu stie diferenta intre Windows si Linux, dar apreciaza castigurile in eficienta aduse de IT
Daca in Bucuresti discutiile se poarta la nivelul superioritatii unui sistem de operare asupra ceilulalt, in multe primarii locale diferenta dintre cele doua tehnologii este o necunoscuta, unii edili punand insa pret de peformantele aduse de existenta unui sistem informatic.
Gheorghe Tataru, primarul localitatii Targu Frumos din judetul Iasi (cu o populatie de sub 15.000 de locuitori), spune ca fluxurile interne sunt mult mai rapide si mai eficiente in urma informatizarii institutiei. Referitor la posibilitatea utilizarii unei licente open-source, el a afirmat: "In contextul in care folosesti o serie de utilitati pe care le platesti, iar cineva iti ofera o alternativa gratuita, este normal sa iei in considerare acea varianta".
Primaria Targu Furmos a primit doua finantari din partea Guvernului pentru informatizarea institutiei, inclusiv prin instalarea unui server si a unei retele ce permit comunicarea intre birouri si cu administratia centrala. Al doilea proiect, din cadrul "Economia bazata pe cunoastere" (care a costat la nivelul intregii tari aproximativ 119 mil. euro), a vizat crearea unui punct de acces public la internet in primarie, precum si dezvoltarea unor laboratoare de informatica in cateva institutii de invatamant pentru persoane cu dizabilitati.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO