Ce măsuri trebuie să ia un start-up în domeniul hardware pentru a-şi proteja invenţia: „Dacă în România poţi plăti aproximativ 1.400 de lei pentru înregistrarea unui brevet, atunci când vorbim de un brevet european, suma poate ajunge la 1.400 de euro.“

4 aug 2017 Autor: Ioana Nita

Paul Cosmovici, managing partner în cadrul companiei Cosmovici Intellectual Property

Tinerii antreprenori locali care încep un business în domeniul tehnologiei pe baza unei invenţii hardware trebuie să îşi protejeze munca din punct de vedere legislativ, pornind de la brevetul de invenţie şi până la regulile de comercializare în străinătate. Aceştia trebuie să îşi înregistreze marca, precum şi desenul industrial – logo-ul mărcii – la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Astfel, în cazul unei invenţii hardware, primul pas pe care trebuie să îl facă un antreprenor român este redactarea textului brevetului în vederea obţinerii certificatului aferent.

„În primul rând, trebuie să redacteze textul brevetului. În cazul în care nu ştie cum să îl redacteze, îl poate scrie un avocat sau acesta îl poate ajuta explicându-i cum să facă acest lucru. De asemenea, se poate informa din legea brevetelor. În orice caz, elementele cele mai importante care trebuie să apară în text sunt scopul pentru care serveşte dispozitivul, problema tehnică la care este adusă o soluţie şi metoda prin care a fost realizat”, a explicat Paul Cosmovici, managing partner în cadrul companiei Cosmovici Intellectual Property.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.08.2017

 
Cuvinte cheie:
brevet
, hardware
, inventie
, start-up
, protejare
, antreprenori
, tehnologie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide