Business Hi-Tech

Microsoft nu mai vinde la fel de bine către companii şi îşi vede rezultatele financiare în picaj de două cifre

Microsoft nu mai vinde la fel de bine către companii şi...

Autor: Luiza Chiroiu

27.01.2015, 14:28 650

Primul semestru al actualului an fiscal corespunde perioadei iulie-decembrie 2014. În intervalul corespunzător din 2013, veniturile celui mai mare producător de software la nivel mondial s-au situat la 43,04 miliarde de dolari, în timp ce profitul a fost de 11,8 miliarde de dolari.

La nivelul trimestrului al doilea (perioada octombrie-decembrie), Microsoft a înregistrat un profit net de 5,86 miliarde de dolari, în scădere cu 9% comparativ cu acelaşi interval din 2013, când acesta s-a ridicat la 6,56 miliarde de dolari. În schimb, veniturile au crescut cu 8%, de la 24,51 miliarde de dolari la 26,47 miliarde dolari.

Veniturile din vânzările către clienţii corporate au urcat cu 4,6% în trimestrul al doilea faţă de cu acelaşi interval din 2013, mult sub aşteptările analiştilor, care anticipau o creştere de 9,5%, relatează The Wall Street Journal. La nivelul semestrului, vânzările de servere şi licenţe de folosire a programelor Microsoft către companii au avansat cu 7%, la 25,5 miliarde de dolari.

De asemenea, rezultatele din trimestrul al doilea au inclus şi cheltuieli în valoare de 243 de milioane de dolari presupuse de implementarea planului de restructurare a companiei adoptat în luna iulie a anului trecut şi de integrarea diviziei Nokia.

Vânzările de calculatoare personale au fost afectate de preferinţa unor pieţe pentru laptopurile mai ieftine, astfel că şi veniturile din vânzarea licenţelor pentru folosirea sistemelor de operare Windows şi a pachetului Office au scăzut.

Amy Hood, directorul financiar al Microsoft, a declarat că principalele dificultăţi pe care compania le va avea de înfruntat în acest an sunt fluctuaţiile cursului valutar şi scăderea cererii pe pieţele din Rusia, China şi Japonia.

Acţiunile Microsoft au crescut cu 24% anul trecut, pe fondul optimismului legat de planul directorului general Satya Nadella de a pune accent pe furnizarea serviciilor de cloud computing, pentru a reduce dependenţa de piaţa calculatoarelor personale, aflată în declin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO