Business Hi-Tech

Microsoft nu renunta: vrem alianta cu Yahoo!

25.02.2009, 19:13 25

Steve Ballmer, directorul executiv al companiei Microsoft, cel mai mare producator global de software, a reinnoit propunerea facuta companiei Yahoo, detinatorul celui de-al doilea motor de cautare din lume, de a crea o alianta impotriva rivalului Google, scrie Bloomberg.

Cele doua companii ar trebui sa isi adune resursele pentru a concura cu Google, a insistat Ballmer, care a admis, pe de alta parte ca, pana la un raspuns pozitiv de la Yahoo! Microsoft incearca sa-i recruteze managerii. Microsoft a atras aproximativ zece dintre cei mai talentati oameni ai companiei Yahoo, a adaugat el.
"Cu totii stiti ca mi-ar placea sa gasesc o modalitate de a initia o colaborare intre Yahoo! si Microsoft", a spus Ballmer. "Sper doar ca aceasta va fi o propunere rezonabila pentru noua conducere a companiei Yahoo", a adaugat el.
Comentariile directorului Microsoft au oferit investitorilor speranta cu privire la un acord dupa ce Yahoo! a refuzat anul trecut o oferta de preluare ostila de 47,5 mld. dolari (37 mld. euro), a afirmat Sachin Shah, un analist al ICAP din New Jersey. Noul director executiv al companiei Yahoo!, Carol Bartz, care a preluat conducerea de la Jerry Yang luna trecuta, incearca sa readuca Yahoo! pe crestere dupa trei ani in care profitul companiei a scazut constant.
"Ne-ar placea sa incheiem un acord mai devreme decat mai tarziu si incercam sa atragem atentia Yahoo!", a spus Ballmer. Atat Ballmer, cat si Bartz se afla sub presiune pentru a-si imbunatati motoarele de cautare online si afacerea de publicitate online, care genereaza impreuna mai putin de jumatate din profitul gigantului Google in al patrulea trimestru. Google detine controlul pietei cautarii pe internet in Statele Unite cu 63% din cautari, conform firmei de cercetare ComScore.
Ballmer, care a investit miliarde de dolari in afacerea de publicitate online a companiei Microsoft, a declarat ca este important sa nu ignore ingrijorarile actionarilor Microsoft cu privire la profitul investitiilor legate de Internet.
"Nu vreau sa ajung sa fiu cunoscut ca 'Jerry Yang-ul' acestei piete", a spus Ballmer, in varsta de 52 de ani.
"Acea situatie m-a ajutat sa inteleg cum detinatorii de actiuni pot fi frustrati din cauza conducerii care nu prezinta seriozitate cu privire la performanta companiei", a adaugat el.
Purtatoarea de cuvant a Yahoo!, Kim Rubey, a refuzat sa comenteze afirmatiile directorului Microsoft.
Valoarea actiunilor Yahoo! a scazut cu 18 centi, respectiv 1,4%, la 12,57 dolari (9,81 euro) pe bursa din Germania, de la valoarea de 12,75 dolari (9,95 euro) inregistrata in urma cu doua zile pe bursa Nasdaq. Pretul actiunilor a crescut cu 4,5% de la inceputul anului curent. Valoarea actiunilor Microsoft, care a scazut cu 12% de la inceputul anului, a scazut cu 5 centi la 17,12 dolari (13,36 euro) pe bursa din Germania.
Ce sanse au acum discutiile cu Yahoo!? Ballmer este mult mai deschis, din punctul de vedere al negocierilor, cu Bartz decat cu Yang, iar acest lucru creste posibilitatea ca un acord sa fie incheiat, crede Sandeep Aggarwal, un analist al Collins Stewart.
In prima conferinta de presa, pe tema rezultatelor financiare, Bartz a spus ca va lua in considerare oferte de a cumpara activele companiei, dar a adaugat ca nu a venit la Yahoo! cu intentia de a vinde ocmpania.
Microsoft, care are mai putin de 10% din cota de piata pe segmentul cautarilor online, din Statele Unite, s-ar putea combina cu Yahoo! pentru a obtine o cota de piata de 30%, conform comScore.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO