Business Hi-Tech

Microsoft se pregăteşte pentru lansarea produsului care îi va hotărî viitorul: Windows 8

Microsoft se pregăteşte pentru lansarea produsului care îi va hotărî viitorul: Windows 8

Steven Sinofsky, directorul diviziei Windows a Microsoft, a prezentat în luna martie a acestui an detalii despre cum va arăta şi ce funcţionalităţi va avea Windows 8. Compania americană ar putea lansa la finalul acestei luni şi o tabletă proprie cu Windows 8. Foto Microsoft

Autor: Vlad Popescu, Adrian Seceleanu

15.10.2012, 00:07 2251

De succesul Windows 8 pe tradiţionalele computere, dar şi pe smartphone-uri şi tablete va depinde în mare măsură viitorul companiei implicate într-o luptă strânsă pentru clienţi cu rivali precum Amazon, Apple, Facebook şi Google, cred analişti citaţi de presa internaţională.

Miza lansării este una enormă, în condiţiile în care acum este pentru prima oară în istorie când compania lansează o variantă a sistemului de operare cu o interfaţă complet nouă care poate fi utilizată şi de pe un computer tradiţional cu tastatură şi mouse şi de pe un echipament cu ecran sensibil la atingere, notează Wall Street Journal.

Pentru a promova Windows 8 Microsoft va lansa o campanie de marketing fulger pentru a distrage atenţia de la rivali precum Google sau Apple. Noul sistem de operare Windows poate fi precomandat începând de vineri în Statele Unite, varianta Windows 8 Pro fiind disponibilă la un preţ de 69,99 dolari pentru posesorii de Windows 7, Vista sau XP care vor să treacă la noua versiune.

Ofertele sunt valabile la acest moment numai pentru clienţii din SUA. Reprezentanţii Microsoft România au declarat pentru Mediafax că partenerii retail locali vor lansa în zilele următoare "oferte similare pentru Windows 8 Upgrade şi device-uri noi Windows 8".

Totodată, pentru clienţii din România este disponibilă oferta Windows Upgrade valabilă pentru PC-urile cu Windows 7 preinstalat cumpărate în perioada 2 iunie 2012 - 31 ianuarie 2013, prin care se poate face trecerea la Windows 8 Pro contra unui preţ estimativ de 14,99 dolari.

Pachetul retail a fost modificat semnificativ faţă de variantele anterioare, Microsoft optând pentru un ambalaj mai subţire, mai uşor şi mai viu colorat. Compania a postat pe pagina de Facebook a Windows poze cu noile ambalaje.

Sistemul de operare poate fi precomandat în SUA de la Microsoft Store, Amazon.com, Newegg.com, Best Buy, Staples, Office Depot şi alţi retaileri, a anunţat Microsoft pe blogul echipei Windows.

Astfel, posesorii de licenţe Windows 7, Vista sau XP pot face upgrade la Windows 8 Pro pentru 69,99 dolari. La acelaşi preţ, clienţii pot opta pentru o variantă fără suport media (DVD), primind numai codul necesar pentru activarea produsului.

Variantele OEM, destinate preinstalării pe PC-uri noi, pot fi achiziţionate la preţuri de 99,99 dolari în cazul Windows 8, respectiv 139,99 dolari pentru Windows 8 Professional. Pachetele retail independente de upgrade nu au apărut încă pentru precomandă, preţurile fiind necunoscute pentru moment.

Tot de vineri, clienţii pot precomanda PC-uri cu Windows 8 preinstalat de la companiile producătoare, precum Acer, Asus, Dell, HP, Samsung sau Sony, precizează Microsoft. De asemenea, consumatorii care au cumpărat deja sau vor achiziţiona un PC cu Windows 7 preinstalat în perioada 2 iunie 2012 - 31 ianuarie 2013 vor putea trece la Windows 8 Pro pentru 14,99 dolari, ofertă valabilă şi în România.

Windows 8 va putea fi utilizat începând din 26 octombrie, când va avea loc lansarea oficială a produsului. Clienţii care vor aştepta până pe 26 octombrie vor putea face upgrade online la Windows 8 Pro de pe site-ul Windows.com, la un preţ de 39,99 dolari, potrivit ofertei anunţate de Microsoft pentru Statele Unite.

Ofertele de upgrade sunt limitate la cinci licenţe per client, iar preţurile afişate sunt estimative. Odată cu lansarea Windows 8 va ajunge pe piaţă şi tableta Microsoft Surface prezentată în acest an de companie, bazată pe noul sistem de operare. Compania nu a făcut însă momentan niciun anunţ oficial legat de tabletă.

La scurt timp după lansarea Windows 8 şi a tabletei Surface sunt aşteptate şi smart­phone-urile echipate cu Windows Phone 8. Nokia, HTC şi Samsung au prezentat deja mai multe modele.

Apple vrea să strice petrecerea Microsoft înainte ca ea să înceapă: lansează iPad Mini pe 23 octombrie

Apple va prezenta iPad Mini, o variantă mai ieftină şi de dimensiuni mai mici a tabletei produse de companie, la un eveniment programat pentru 23 octombrie, cu trei zile înaintea lansării sistemului de operare Windows 8 şi a tabletei Microsoft Surface, potrivit AllThingsD.

Anterior, zvonurile din piaţă indicau o lansare pe 10 sau 17 octombrie, însă surse apropiate situaţiei au declarat pentru AllThingsD, site-ul specializat în IT al Wall Street Journal, că prezentarea iPad Mini va avea loc pe 23 octombrie la un eveniment pe bază de invitaţie. Lansarea produsului într-o marţi deviază de la tradiţia Apple, care preferă de obicei ziua de miercuri. În aceeaşi săptă­mâ­nă, însă 3 zile mai târziu - pe 26 octombrie - Microsoft a pregătit lansarea mult-aşteptatului sistemul de operare Windows 8, care va coincide cu apariţia pe piaţă a tabletei Surface prezentată în primăvară de companie.

Apariţia Windows 8 va fi urmată la scurt timp de lansarea sistemului de operare pentru smartphone-uri Windows Phone 8, adop­tat deja Nokia, HTC şi Samsung, care au prezentat deja mai multe modele bazate pe platforma Microsoft.

Sursele citate de AllThingsD au refuzat să precizeze unde va avea loc evenimentul Apple destinat lansării iPad Mini.

Pe lângă preţul mai mic, iPad Mini ar putea atrage şi clienţii descurajaţi până acum de dimensiunile tabletei "mari", al cărei ecran are diagonala de 9,7 inchi.

Potrivit zvonurilor din presa de specialitate, iPad Mini are un ecran de 7,85 inci, va fi mai subţire şi va fi echipat cu noul conector USB mai îngust dezvoltat de Apple şi prezent pe iPhone 5. De asemenea, tableta va fi echipată cu sistemul de operare iOS 6.

Cu ce vine nou Windows 8

  • Windows 8 va avea aceeaşi interfaţă indiferent de device-ul pe care va fi utilizat, oferindu-le astfel clienţilor posibilitatea unei experienţe "plăcute" şi fluide.

  • Actualizarea Windows 8 se va face mai simplu şi fără a bloca activitatea utilizatorilor, aşa cum s-a întâmplat de multe ori în unele ediţii anterioare, promite Microsoft. Dacă actualizarea Windows 8 este activată de la instalarea sistemului de operare actualizările pot fi instalate când PC-ul nu este folosit. Când un update impune repornirea sistemului Windows 8 nu va deveni "agitat" ca în trecut presând permanent şi insistent utilizatorii să facă acest lucru.

  • Restaurarea sistemului va fi posibilă în Windows 8 cu păstrarea tuturor setărilor personale şi a documentelor şi conturilor. Restaurarea va putea fi şi una completă. Operaţiunile de restaurare pot fi realizate şi de pe un stick USB.

  • Windows 8 vine cu un nou Task Manager, care oferă utilizatorului mai multe informaţii, prezentate mai clar, despre ceea ce se întâmplă cu sistemul lui. Aplicaţiile care funcţionează, resursele utilizate, istoricul de utilizare, toate sunt prezentate clar şi uşor de înţeles, potrivit echipei Microsoft.

  • Windows Defender protejează sistemul de malware şi viruşi, iar în Windows 8 sistemul este astfel construit încât performanţele sistemului să fie mai puţin afectate de malware.

  • Windows 8 va include un sistem de măsurare a consumului de date prin reţelele de telefonie mobilă, pentru a menţine scăzute costurile companiilor. Sistemul va trece automat la hotspoturi WiFi gratuite imediat ce acestea sunt disponibile.

  • Microsoft oferă o nouă experienţă de copiere a fişierelor în Windows 8. Poţi vedea mai multe detalii, poţi "pune pauză" la copierea unui fişier şi să aştepţi să se copieze altele care te interesează mai tare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO