Business Hi-Tech

Microsoft Summit 2015: Cum poate creşte productivitatea IMM-urilor cu soluţii de mobilitate pentru angajaţi

Microsoft Summit 2015: Cum poate creşte productivitatea...

Autor: Adrian Seceleanu

30.10.2015, 14:59 644

Creşterea productivităţii şi eficienţei întreprinderilor mici şi mijlocii de pe piaţa locală prin implementarea unor soluţii de mobilitate pentru angajaţi va constitui una dintre temele cheie abordate în cadrul Microsoft Summit 2015, unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie şi business de pe piaţa locală, care are loc la Palatul Parlamentului din Bucureşti în 4-5 noiembrie 2015.

Importanţa acordată acestei teme este susţinută şi de o cercetare realizată la începutul anului pe un eşantion de peste 5.555 angajaţi în IMM-uri din 16 ţări din Europa, printre care şi România, care arată, pe de o parte, că în România există un interes major pentru adoptarea noilor tehnologii, dar, pe de altă parte, şi că în multe dintre companiile locale există o serie de practici care pun în pericol integritatea & securitatea datelor.

Conform studiului Ipsos Mori, 46% dintre IMM-urile din România, care au participat la studiu consideră că pentru reducerea costurilor în afaceri este importantă utilizarea tehnolgiei în procesele de lucru iar peste o jumătate dintre angajaţii români (52%) consideră că investiţia în IT reprezintă o prioritate pentru creşterea performanţelor de business, iar 50% dintre ei consideră că o relaţie mai bună cu clienţii ar putea avea acelaşi rezultat.

“Mobilitatea angajaţilor este un nou deziderat în rândul IMM-urilor, care sprijină atingerea obiectivelor şi maximizarea profitabilităţii. Astfel, posibilitatea angajaţilor din IMM-uri de a-şi derula activitatea de oriunde este un aspect luat în calcul de mulţi angajatori din Europa. Datele Eurostat arată că rata productivităţii în România este de 5,6 euro / oră, adică de şase ori sub media europeană şi de aproape 12 ori mai mică decât rata productivităţii în Norvegia (59 euro / oră)”, conform datelor din studiul citat.

În România, angajaţii IMM-urilor folosesc în proporţie de 52% soluţii mobile pentru a-şi desfăşura activitatea - principalele device-uri utilizate sunt: 81% desktopuri, 67% laptopuri, 38% smartphone-uri, 19% tablete. “10% dintre respondenţii studiului foloses toată suita de dispozitive - desktop, laptop, tabletă, smartphone, 12% folosesc - desktop, laptop, smartphone, iar restul folosesc fie doar desktop sau laptop, fie laptop şi smartphone sau niciunul dintre acestea. În ceea ce priveşte impactul tehnologiilor mobile asupra activităţii IMM-urilor, 55% dintre respondenţi au menţionat că digitalizarea prin soluţii mobile a proceselor de lucru din cadrul organizaţiilor din care fac parte îi ajută să îşi eficientizeze timpul şi să maximizeze productivitatea, astfel încât să poată reduce timpul petrecut la muncă în favoarea timpului liber. Email-ul este considerat cel mai bun instrument de comunicare  - atât de către angajaţii din România (63%), cât şi la nivelul întregului continent (67%).

A doua opţiune preferată de către români o reprezintă întâlnirile (61%), în timp ce media europeană înclină spre convorbirile telefonice (53%)”.

Cercetarea de piaţă arată pe de altă parte şi că aproape o treime din firmele mici şi mijlocii din România nu fac niciun fel de back-up al datelor, ceea ce le expune la riscuri evidente iar e-mail-ul personal este folosit pentru transferarea de informaţii de business, situaţie în care datele devin vulnerabile.

Datele din cercetare mai arată şi că un sfert dintre IMM-urile care folosesc soluţii mobile intensiv, au înregistrat o creştere de 2 ori mai rapidă a afacerilor.

Microsoft şi cei peste 3.000 de parteneri comerciali locali au pus la punct un set extins de scenarii şi zeci de soluţii de creştere a eficienţei în afaceri pentru firmele româneşti, disponibile pe www.microsoft.ro/imm, site care include şi descrieri ale soluţiilor de mobilitate ale Microsoft pentru afaceri.

Microsoft Summit îşi propune să le aducă participanţilor date depre teme precum: caracteristicile procesului de digitalizare a companiilor din mediul de business românesc; care sunt principalele servicii şi produse de digitalizare, prin care companiile din România îşi pot creşte profitabilitatea şi maximiza rezultatele

Participanţii vor avea ocazia să interacţioneze cu noile tehnologii Microsoft, care vor fi prezente la locurile special amenajate pentru demo-uri. De asemenea, participanţii vor putea testa diferite echipamente cu tehnologii Microsoft. În cadrul evenimentului sunt organizate şi 11 sesiuni dedicate participanţilor din mediul de business.

Alte 17 sesiuni despre tehnologie sunt dedicate participanţilor care dezvoltă aplicaţii software. Pentru specialiştii în IT sunt organizate un număr de 23 de sesiuni.

În cadrul Microsoft Summit peste 40 de experţi de talie internaţională vor analiza cele mai importante tendinţe şi soluţii digitale cu impact în creşterea productivităţii organizaţiilor din România.

Dezvoltatorii şi specialiştii IT ce urmăresc dezvoltarea competenţelor pe soluţii de mobilitate şi cloud, precum şi managerii şi antreprenorii aflaţi în căutarea de noi oportunităţi de utilizare a tehnologiilor digitale în business pot obţine detalii despre evenimentul Microsoft şi se pot înregistra pe www.mssummit.ro.
La Microsoft Summit 2015 vor fi prezenţi speakeri precum: Kostas Loukas - General Manager, Microsoft România; Don Grantham - President Microsoft Central and Eastern Europe; Violeta Luca - Marketing & Operations Director, Microsoft Romania; Jean-Francois Fallacher - CEO, Orange Romania; Nicolas Arpagian - Strategy & Public Affairs Director, Orange Cyberdefense; Vlad Biristeica - Systems Engineer, Cisco; Andrei Ignat - Technical Director, EA Romania şi alţii.

Ziarul Financiar este partenerul media al Microsoft Summit 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO