Business Hi-Tech

Ministerul Comunicaţiilor promite clarificarea ordinului emis de cabinetul Cioloş care ar putea lăsa fără scutirea de impozitul pe venit zeci de mii de programatori din centrele de servicii

Ministerul Comunicaţiilor promite clarificarea ordinului...

Autor: Adrian Seceleanu

06.02.2017, 00:06 1552

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a demarat discuţii cu ministerele finanţelor, educaţiei şi muncii pentru a "remedia erorile de reglementare" dintr-un ordin emis la finele anului trecut de cabinetul Cioloş care pune sub semnul întrebării scutirea de la plata impozitului pe venit în cazul catorva zeci de mii de pro­gra­matori care lucrează în centre de servicii, con­form unui anunţ al instituţiei.

"Am solicitat astăzi colegilor mei co­sem­natari ai ordinului demararea pro­ce­du­rilor privind actualizarea acestuia. În pro­ce­sul de actualizare vom păstra un dialog per­ma­nent cu asociaţiile patronale din sec­torul IT" a declarat Augustin Jianu, mi­nis­­trul co­mu­­nicaţiilor şi societăţii infor­ma­ţionale.

Comunicatul MCSI vine în urma unor întalniri cu reprezentanţii Asociaţiei Patro­nale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) - cea mai puternică asociaţie a com­paniilor de IT din Romania. "Principala pro­blemă semnalată de ANIS o reprezintă intro­ducerea în ordin a unor termeni şi sin­tagme, precum cea de "produs final" sau "destinat comercializării", care nu au fost definite sau clarificate în timpul mandatului trecut şi care pot genera probleme impor­tante în zona de aplicabilitate a iniţiativei, cum ar fi cazul companiilor de outsourcing - o dimensiune importantă a industriei de IT din Romania".

Nimic despre decizia luată fără nicio consultare de cabinetul Grindeanu

Comunicatul MCSI nu face nicio referire la o altă problemă reclamată în termeni duri de membri ai ANIS: eliminarea peste noapte, fără niciun fel de consultări, de către cabinetul Grindeanu a plafonului la plata contribuţiilor pentru sănătate şi pensii, măsură care a lovit în multe companii de IT.

În ceea ce priveşte problema alineatului neclar din ordinul comun semnat anul trecut de miniştri din cabinetul Cioloş, ZF a scris în premieră, la jumătatea lunii ianuarie, despre acest subiect, evocand declaraţii ale com­paniilor de IT conform cărora schim­barea legislativă ar putea afecta circa 30-35% dintre cei 110.000 de angajaţi din centrele de servicii.

Reprezentanţii noii echipe de la conducerea MCSI menţionează că programul cabinetului Grindeanu prevede "stimularea sectorului de IT" astfel că instituţia "analizează în prezent problema semnalată cu privire la erorile de reglementare şi va depune toate eforturile pentru a le remedia cu celeritate".

Întrebare către ANAF: De ce ne trimiteţi pentru lămuriri la Ministerul Comunicaţiilor dacă voi veniţi în control?

După apariţia ordinului de la finele anului trecut şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost asaltată de întrebări din partea companiilor de IT în legătură cu scutirea de impozitul pe venit a softiştilor, instituţia organizand în data de 18 ianuarie pe contul său de pe reţeaua socială Facebook o "sesiune de asistenţă online" pe acest subiect. Oamenii ANAF nu au reuşit însă să răspundă tuturor întrebărilor adresate în cadrul sesiunii, în condiţiile în care multe dintre răspunsuri au constat în copierea unor paragrafe din legi sau în trimiterea contribuabililor către Ministerul Comunicaţiilor pentru clarificări.

Unul dintre utilizatori i-a întrebat spre exemplu pe reprezentanţii ANAF dacă în randul activităţile de creare a programelor de calculator, care sunt scutite de impozitul pe venit, intră şi "analiza, instalarea, implementarea la client, întreţinerea programelor şi celelalte activităţi inerente dezvoltării de software". Răspunsul ANAF? Un citat din legi, completat de o invitaţie de a contacta Ministerul Comunicaţiilor: "Pentru încadrarea unei anumite activităţi conexe desfăşurate în <<activităţi de creare de programe pentru calculator>> vă sugerăm să vă adresaţi Ministerului Comunicaţiilor şi Pentru Societatea Informaţională".

Contribuabilul a revenit cu alte două comentarii şi întrebări, care nu au mai primit niciun răspuns (public) din partea reprezentanţilor ANAF. Astfel, persoana respectivă a întrebat ANAF de ce nu a organizat sesiunea de asistenţă în colaborare cu Ministerul Comunicaţiilor şi de ce nu există răspunsuri deja la aceste întrebări, avand în vedere că ANAF este instituţia care merge în control la companii. Iată cele două comentarii care nu au mai primit răspuns din partea ANAF pe pagina de Facebook a instituţiei: "Totuşi, aceste activităţi conexe ar trebui specificate într-o normă de aplicare, ceva, ţinand cont de faptul că ANAF vine în control şi nu Ministerul Comunicaţiilor şi cu cat e mai mare ambiguitatea, cu atat sunt posibile abuzurile (de o parte sau de alta). Şi n-ar fi fost mai eficient, avand în vedere numărul mare de întrebări cu acest conţinut, ca raspunsul dv. să fie dat în colaborare cu Ministerul Comunicaţiilor... ? Ca să nu punem noi sute de întrebari pe aceeaşi temă ? Şi ca răspunsul lor să fie însuşit şi de personalul ANAF care vine în control ?".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO