Business Hi-Tech

Ministerul Comunicatiilor vrea sa creeze 5.000 de locuri de munca

Ministerul Comunicatiilor vrea sa creeze 5.000 de locuri de munca

Gabriel Sandu spune ca parcurile software vor fi finantate din bugetul Ministerului Comunicatiilor si al Ministerului IMM-urilor, din fonduri europene si ale autoritatilor locale

15.03.2009, 18:48 79

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) intentioneaza sa infiinteze opt parcuri software in fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii, plan in urma caruia vor fi create peste 5.000 de locuri de munca in domeniul IT&C.

Ministrul comunicatiilor Gabriel Sandu a precizat ca a purtat discutii cu reprezentantii principalilor companii multinationale de profil prezente pe piata locala - Nokia, Ericsson, Hewlett-Packard (HP), dar si principalii operatori telecom, Orange si Vodafone - care au solicitat infiintarea de parcuri tehnologice.
Sandu a precizat ca in parcurile software companiile vor avea aceleasi facilitati fiscale ca si in parcurile industriale, ministerul urmand sa le puna la dispozitie partea de infrastructura - atat traditionala, cat si IT, inclusiv conexiuni de acces la internet in banda larga. Proiectul va fi gestionat in parteneriat cu Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, care va sprijini in mod direct IMM-urile care vor lucra in aceste parcuri.
"In cadrul MCSI, acest proiect va fi inclus in strategia nationala de broadband si IT. Tinem astfel cont de obiectivul guverului Boc de a mentine locurile de munca existente si de a creste ponderea sectorului IT in PIB-ul (Produsul Intern Brut) al Romaniei", a declarat Sandu.
Unul dintre obiectivele mandatului sau este majorarea ponderii sectorului IT&C in PIB de la 11% in 2008 la 15-16% la finele anului 2012.
Sandu a mai precizat ca a elaborat aceasta strategie bazandu-se pe faptul ca parcurile software infiintate in timpul mandatului lui Dan Nica - actualul vicepremier si ministru al internelor - au fost proiecte reusite. In acest sens, Sandu a amintit de parcurile din Bacau si Galati.
Parcurile software vor fi finantate din bugetul Ministerului Comunicatiilor si al Ministerului IMM-urilor, din fonduri europene si ale autoritatilor locale, care vor fi implicate in proiect prin parteneriate public-private. Ministerul Comunicatiilor si Ministerul IMM-urilor vor semna un protocol in zilele urmatoare, care va fi urmat de adoptarea unei hotarari de guvern. Bugetul nu a fost inca elaborat.
Sandu a adaugat ca centrele se vor situa cel mai probabil in apropierea marilor centre universitare.
"Vom incerca sa colaboram si cu ministrul Vasile Blaga pentru partea de infrastructura clasica - apa, gaze, drumuri. De asemenea, am avut discutii cu operatorii telecom pe marginea colaborarii cu Ministerul Invatamantului privind nivelul de scolarizare pe specializarile IT&C la nivel universitar si preuniversitar, precum si numarul total de absolventi", a mai spus ministrul comunicatiilor.
Pe de alta parte, Sandu a precizat ca ordonanta privind reorganizarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) a fost adoptata de Guvern si urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial. MCSI a preluat partea de IT, spam, comert si semnaturi elecctronice, in timp ce domeniile .ro s-au intors sub administrarea Insitutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO