Business Hi-Tech

Ministrul Comunicatiilor isi face bilantul: Toate firmele de IT nu termina in 10 ani proiectele demarate de mine

Sandu isi face bilantul: Toate firmele de IT nu termina in 10 ani proiectele demarate de mine

Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor: Spuneti-mi mie unde nu am demarat proiecte. Am pornit licitatii pe toate segmentele. Toata industria de IT din Romania ar avea unde sa lucreze in urmatorii zece ani si tot nu ar termina.

15.10.2009, 00:00 42

Aproape de finalul unui mandat de nici un an de zile, GabrielSandu - un economist in varsta de 46 de ani propulsat anul trecutde PD-L in guvern ca ministru al comunicatiilor - spune ca a facuttot ce era posibil intr-un an de criza pentru a rezolva problemeleindustriei si ale statului in acest domeniu.

"Am cel mai bun bilant pe care il putea avea un ministru alcomunicatiilor in acest an", isi rezuma Sandu activitatea de niciun an.

El a preluat la finele anului 2008 un minister slabit si careisi pierduse importanta in timpul celor doua guverne conduse defostul premier Calin Popescu Tariceanu - patru ani pierduti pentrudomeniul IT&C in care executivul s-a multumit sa continueproiecte ale cabinetului Nastase si nu a demarat operatiuni deinformatizare care sa eficientizeze sistemul public.

Ceea ce se poate constata in primul rand, dupa cele 10 luni demandat este ca, avand in spate partidul care a dat premierul, Sandua readus Comunicatiile in randul ministerelor capabile sa generezeproiecte si sa atraga bani de la Finante - o schimbare majora fatade perioada in care ministrii UDMR incercau in zadar sa fie pusi pelista de prioritati a PNL.

Mai am 14 strategii

Intrebat care sunt lucrurile pe care le-ar trece in bilantul saude ministru, Sandu enumera: "Am rezolvat problemele cu ComisiaEuropeana privind autoritatea de reglementare in comunicatii, amfinalizat strategiile pentru internetul de mare viteza, peserviciul universal, pe trecerea de la televiziunea analogica lacea digitala. Am dat drumul la proiectul de e-guvernare. Am trecutPosta pe restructurare, la Radiocom suntem pe ultima suta de metricu reasezarea companiei, care va fi implicata si in proiecte deWiMax. De asemenea, am ajuns la peste 10.000 de institutii carefolosesc sistemul de licitatii electronice pentru achizitiilepublice, iar planul este sa ajungem la cel putin 30% din achizitiiastfel".

"Tot ce puteam sa fac am facut", mai spune Sandu, care adauga:"Mai am alte 14 strategii pe care le am pregatite si pe care asvrea sa le trec prin guvern daca voi avea aceastaposibilitate".

Unde nu am demarat proiecte?

Ministerul a demarat in acest an mai multe proiecte silicitatii, de la instalarea de puncte de acces gratuit la internetwireless pana la informatizarea sistemelor publice si lasimplificarea interactiunii cetatenilor cu administratia. Dealtfel, aproape ca nu exista domeniu in care ministerul sa nu fiinitiat un proiect si sa nu fi lansat macar o intentie de anunt delicitatie - situatie care, spune Sandu, absolva ministerul de oriceacuzatie.

"Spuneti-mi mie unde nu am demarat proiecte. Am pornit licitatiipe toate segmentele. Toata industria IT din Romania ar avea unde salucreze in urmatorii zece ani si tot nu ar termina", afirma el.

Gabriel Sandu, un absolvent de ASE in varsta de 46 de ani, aocupat pozitii de management in companiile Relaxa Mizil, Elvila(mobila) si Albert THS (comert cu cereale, agricultura). El adevenit cunoscut in politica din pozitia de finantator al UniuniiFortelor de Dreapta. A fost senator intre 1996 si 2000, iar dupa ceUFD a fuzionat cu PNL a devenit deputat in 2004. A plecat din PNLodata cu gruparea Stolojan, la finele lui 2006. In Parlament afacut parte din Comisia economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO