Business Hi-Tech

Ministrul IMM-urilor propune o lege pentru „business angels“

Florin Jianu, Ministrul pentru IMM-uri. Foto: Andreea Alexandru

Florin Jianu, Ministrul pentru IMM-uri. Foto: Andreea Alexandru

Autor: Corina Mirea

10.09.2014, 00:07 1056

Ministrul pentru IMM-uri Florin Jianu, fost om de afaceri, vrea să găsească şi alte surse de finanţare pentru dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii în afara fondurilor europene sau de la bugetul de stat.

Împreună cu câţiva oameni de business, el a iniţiat un proiect de lege prin care statul ar trebui să îi scutească de impozite pe antreprenorii care „pariază“ pe start-up-urile locale. Aceştia sunt supranumiţi şi „business angels“ şi în ţările dezvoltate, în special în SUA, sunt de mult o sursă de venit obişnuită pentru micii antreprenori.

„Cum băncile sunt actori privaţi pe care nu poţi să îi influenţezi, noi trebuie să găsim alte soluţii pentru a veni în sprijinul micilor antreprenori. Este important să sprijinim accesul la finanţare nu doar pentru anumite domenii de activitate care au creşteri importante, ci să încurajăm finanţarea start-up-urilor în toate sectoarele“, a declarat pentru ZF Florin Jianu.

În timp ce industria IT a adus, practic, ideea de finan­ţare cu ajutorul unor business angels în România, iar în prezent investiţiile acestora se traduc în zeci de companii mici cu produse high-tech, proiectul de lege propus de ministrul Jianu ar putea să ofere o speranţă de viaţă mai mare start-up-urilor din alte domenii, care în lipsa cunoştinţelor de management şi a fondurilor mor în doar câţiva ani de la înfiinţare.

În prima variantă a iniţiativei legislative publicată de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, reiese că investitorii business angels vor fi scutiţi de impozit pe câştiguri timp de cinci ani, dar şi pe profitul care le rămâne odată ce decid să facă un exit (posibil numai după trei ani).

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- opinia lui An­drei Pitiş, preşedinte ANIS, despre legislaţia în domeniul business angels

- detalii despre prima variantă de lege propusă de ministerul pentru IMM-uri, iniţiatori, stadiul proiectului 

- numărul de business angles activi in România, comparaţia cu UE 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO