Business Hi-Tech

Avertisment extrem de dur al Ministrului Comunicaţiilor: Dorim o implicare mai mare a Deutsche Telekom, inclusiv în clarificarea situaţiei datoriilor grupului din România către OTE Grecia

Autor: Adrian Seceleanu

08.08.2016, 15:43 1322

Ministerul Comunicaţiilor îşi doreşte o implicare “mai mare” a gigantului german Deutsche Telekom în operaţiunile grupului de operatori pe care îi controlează în România dar şi în clarificarea situaţiei datoriilor pe care fostul operator Cosmote România le are către grupul elen OTE, a declarat în cadrul unei conferinţe ministrul interimar al comunicaţiilor Dragoş Tudorache, răspunzând unei întrebări adresate de ZF.

“Ceea ce eu îmi doresc ca încă ministru interimar al comunicaţiilor este să văd o implicare crescută din partea Deutsche Telekom. Noi ne-am dori ca în noile soluţii care vor fi găsite pentru rentabilizarea Telekom să vedem o implicare mai crescută a Deutsche Telekom.

În acest sens pregătesc o scrisoare către preşedintele Deutsche Telekom prin care îi voi cere o astfel de implicare”, a declarat Tudorache.

El a adăugat că acest subiect va fi abordat şi cu comisarul european pentru societatea digitală Günther Oettinger, în cadrul vizitei pe care acesta o va face la Bucureşti pe 26 august.

“Dorim sa îi solicităm şi dumnealui sprijinul pentru a crea această cuplare între DT şi ce se întâmplă aici”.

Dragoş Tudorache a mai declarat că Ministerul Comunicaţiilor îşi doreşte să discute cu Deutsche Telekom şi problema datoriilor pe care operatorii din România le au către grupul elen OTE, care este de asemenea parte a DT. “Credem noi că există o chestiune foarte importantă pentru că o mare parte dintre datoriile acumulate de Telekom în această perioadă sunt datorii create dintr-o relaţie nu foarte funcţională între operaţiunile din România şi OTE Grecia şi pentru clarificarea acestei situaţii credem noi că este foarte importantă implicarea Deutsche Telekom”.

ZF a scris în luna mai, citând surse din piaţă apropiate instituţiei, că Ministerul Comunicaţiilor le-a cerut grecilor de la OTE să şteargă o parte „importantă“ a datoriei de aproximativ 600 de milioane de euro pe care Telekom România Mobile Communications (fostul Cosmote România) o are faţă de Atena, condiţionând finalizarea fuziunii juridice dintre companiile de telefonie fixă şi mobilă de un acord pe acest subiect.

„Pentru finalizarea fuziunii juridice între cele două companii de fix şi mobil trebuie ştearsă o parte importantă din datoria faţă de OTE, din cauza pierderilor Telekom România Mobile Communications“, ar fi fost poziţia exprimată de MCSI în discuţiile cu grupul elen OTE privind fuziunea fostelor companii Cosmote şi Romtelecom, au declarat pentru ZF surse din piaţă apropiate MCSI.

Este pentru prima dată când statul pune pe masă o asemenea eventualitate, în condiţiile în care, de regulă, statul român era cel care ştergea din datorii în cazul unor privatizări.

Fostul Cosmote România, al treilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, are datorii totale de peste 1,1 mld. euro, dintre care aproximativ 600 mil. euro sunt datoriile „istorice“ către OTE. 70% din acţiunile fostului Cosmote sunt deţinute de OTE, în timp ce 30% sunt controlate de fostul Romtelecom.

Pe de altă parte, OTE deţine 54% din acţiunile fostului Romtelecom, iar statul român deţine restul de 46%.

Punerea pe tapet a ştergerii unei părţi a datoriilor Cosmote România către OTE - un subiect extrem de delicat pentru Atena - vine în contextul în care, ca un pas premergător fuziunii juridice, ar fi necesară o tranzacţie care să ducă la „uniformizarea“ structurii acţionariatului celor două companii din grupul Telekom România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO