Business Hi-Tech

Moody’s a retras ratingul RCS&RDS

Moody’s a retras ratingul RCS&RDS

Foto Silviu Matei

Autor: Vlad Popescu, Adrian Seceleanu

29.06.2011, 00:05 1227

Moody's a retras ratingul de credit "Ba3" acordat RCS&RDS"din motive proprii de business", care nu au legătură cu acurateţeainformaţiilor furnizate de companie sau cu alţi factori privitor lasituaţia emitentului.

Agenţia de evaluare financiară notează, într-un comunicat, că aretras ratingul companiei din motive de business, indicând politicade retragere a ratingului de pe site-ul ins­tituţiei.

Potrivit Moody's, în unele circumstanţe, "agen­ţia va retrageratingul unui emitent sau unei creanţe din motive care nu aulegătură cu acurateţea informaţiilor furnizate de acesta, cufalimentul, restructurarea sau reorganizarea".

Moody's a atribuit în februarie 2010 companiei RCS&RDSratingul "Ba3" şi a modificat perspectiva de la stabilă la negativăîn ianuarie 2011.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii RCS& RDS nu au comentatinformaţia până la închiderea ediţiei.

RCS&RDS a încheiat anul trecut pe pierdere, după ce în 2009a consemnat un câştig net de 211,83 milioane de lei.

Compania ar putea anunţa afaceri de peste 410 mil. euro în 2010,în creştere cu 5%. În primele nouă luni din anul precedentveniturile RCS&RDS au crescut cu aproape 5%, potrivit agenţieide rating Standard & Poor's.

În acest an RCS&RDS a încheiat două acorduri de finanţare,un credit sindicalizat de tip forward start de 206 milioane dedolari pentru plata unor împrumuturi scadente şi un creditsindicalizat în valoare de 125 mil. euro.

La creditul sindicalizat de 206 milioane de dolari au participatING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen BankInternational AG, Royal Bank of Scotland NV şi BRD- Groupe SociétéGénérale, în calitate de aranjori mandatari principali, respectivING Bank NV în calitate de agent de credit şi co-ordonator şi agentpentru garanţii.

În cazul creditului de 125 mil. euro, sindicalizarea a fostrealizată de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucureşti, RoyalBank of Scotland PLC şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate dearanjori mandataţi principali, respectiv Unicredit Bank AG,sucursala Londra, în calitate de agent de credit şi UnicreditŢiriac Bank în calitate de agent pentru garanţii.

Cu o reţea care acoperă peste 200 de oraşe, RCS&RDS esteunul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa serviciilor deteleviziune prin cablu şi prin satelit, telefonie fixă şimobilă.

Principalii concurenţi sunt UPC şi Romtelecom pe zonaserviciilor de telefonie fixă, internet şi televiziune prin cabluşi satelit. Potrivit unor surse, grupul RCS&RDS, con­trolat decătre Zoltan Teszari, este interesat să preia UPC. RCS&RDS şi-aînceput activitatea în urmă cu 15 ani şi este prezent şi înUngaria, Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Croaţia şi Serbia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO