Business Hi-Tech

Mutare importantă a RCS&RDS: Digi Mobil va oferi servicii 4G şi prin banda de 2100 MHz, cu care sunt compatibile majoritatea smartphone-urilor

Mutare importantă a RCS&RDS: Digi Mobil va oferi...

Autor: Adrian Seceleanu

06.10.2016, 17:52 38842

Compania de cablu RCS&RDS va oferi începând cu data de 20 octombrie servicii de internet mobil 4G şi prin banda de frecvenţe de 2100 MHz - o mutare tactică semnificativă făcută de companie în lupta pentru clienţi cu giganţii Orange, Vodafone şi Telekom, în condiţiile în care acest pas le va permite clienţilor operatorului să acceseze serviciile 4G şi de pe cele mai ieftine smartphone-uri de pe piaţă.

Până la acest pas, RCS&RDS oferea servicii de date 4G exclusiv printr-o altă frecvenţă “exotică” (2600 MHz - LTE TDD - bandă 38) al cărui principal dezavantaj îl reprezintă numărul redus de smartphone-uri compatibile, în special în segmentul mediu şi jos de preţ, acolo unde funcţionează la maximum “aspiratorul de clienţi” al RCS&RDS (având în vedere tarifele pentru abonamente practicate de companie, de la 2 euro pe lună în sus).

Spre exemplu smartphone-uri de top precum Apple iPhone 6s sau Samsung Galaxy S7 sunt compatibile cu serviciile 4G prin banda de frecvenţe de 2600 MHz TDD a RCS, însă având în vedere costurile ridicate de licenţiere puţine modele ieftine de smartphone-uri sunt compatibile cu această bandă.

O imagine a problemei semnificative înregistrate de RCS&RDS este reflectată de oferta de smartphone-uri a eMAG, cel mai mare retailer online din România: magazinul avea astăzi în ofertă 530 de smartphone-uri compatibile cu serviciile 4G prin banda de 2100 MHz şi 7 compatibile cu serviciile 4G TDD, cum sunt cele furnizate de RCS&RDS.

Din acest punct de vedere situaţia RCS&RDS aduce aminte orarecum de cea a Zapp (Telemobil), care la un moment dat oferea servicii de date performante la preţuri competitive însă printr-un set limitat de terminale, pentru care clienţii aveau un apetit scăzut în raport cu cele disponibile la rivalii Orange, Vodafone sau Cosmote (actualul Telekom). Zapp a fost achiziţionat de Cosmote în 2009.

Pentru a susţine creşterea şi a atrage clienţi de la rivali RCS&RDS a fost nevoită să caute şi să aducă în ofertă smartphone-uri compatibile cu banda sa de frecvenţe pentru 4G, pe care să le poată oferi la preţuri considerate rezonabile de baza sa de clienţi, situaţie care probabil a dus la o creştere a costurilor pentru operator. Lansarea serviciilor 4G şi în banda de 2100 MHz va duce la rezolvarea acestor probleme.

Când şi unde vor fi disponibile serviciile 4G prin banda de 2100 MHz

RCS & RDS va lansa serviciile de comunicaţii mobile 4G în banda de frecvenţe de 2100 Mhz (banda 1 LTE), începând cu 20 octombrie 2016, conform datelor comunicate de companie. “Utilizatorii Digi Mobil din Oradea şi Piteşti vor fi primii care vor beneficia de acces la tehnologia 4G în banda nouă de 2100 Mhz, urmând ca până în ianuarie 2017, aceasta să fie implementată gradual în oraşele: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov, Craiova, Constanţa, Iaşi, Arad, Sibiu, Galaţi, Târgu Mureş, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin, Reşiţa, Slatina, Hunedoara, Valea Prahovei şi zona Râşnov, Zărneşti, Moeciu şi Bran.

Prima etapă a noului proiect va continua până în iunie 2017, urmând să acopere şi alte localităţi, precum şi litoralul românesc, numărând peste 1.100 de staţii de bază. În acelaşi timp, compania continuă şi extinderea reţelei Digi Mobil în banda de frecvenţe de 2600 Mhz (banda 38 LTE), numărul de staţii de bază în aceasta frecvenţă urmând să ajungă la aproape 1.000 până la sfârşitului acestui an.

Din 20 octombrie, serviciul de date bazat pe tehnologia 4G pe frecvenţa de 2100 Mhz, va fi disponibil la toate pachetele Digi Mobil care asigură accesul la 4G. Astfel, accesul la serviciile 4G se va realiza complementar în benzile 2100 Mhz şi 2600 Mhz (banda 1 şi banda 38 LTE)”, conform anunţului făcut de companie.

Compania RCS&RDS este controlată de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO