Business Hi-Tech

Neînţelegeri între operatori şi arbitrul telecom din Marea Britanie în legătură cu licenţele 4G

Autor: Adrian Seceleanu

25.03.2012, 19:01 234

Operatorii de telefonie mobilă din Marea Britanie nu sunt de acord cu modul prin care autoritatea de reglementare în comunicaţii (Ofcom) are în plan să vândă licenţele pentru reţele 4G (LTE), scrie Financial Times.

Ofcom a închis săptămâna trecută procesul de consultare publică pentru caietul de sarcini pentru licitaţia prin care va scoate la vânzare licenţe pentru spectrul radio care poate fi utilizat pentru a oferi servicii de internet de mare viteză prin reţele care folosesc tehnologia 4G (Long Term Evolution - LTE). Guvernul Marii Britanii ar putea obţine până la 4 miliarde de lire sterline din această licitaţie, potrivit FT.

Principala nemulţumire a operatorilor este legată de refuzul arbitrului telecom de a vinde licenţele către operatorii care oferă cele mai mari sume şi instaurarea, în schimb, a unui mecanism prin care pe piaţă să existe patru operatori de reţele 4G. Prin acest mecanism, Ofcom vrea să protejeze cel mai mic operator de piaţă, 3 - care este deţinut de compania Hutchison Whampoa, din Hong Kong.

"Nu credem că s-a demonstrat că există o justificare pentru a rezerva spectru pentru (operatorul de telefonie mobilă) 3. Ofcom ar trebui să renunţe să creeze metode ultrasofisticate pentru eliberarea de spectru nou .. ci să deruleze pur şi simplu o licitaţie deschisă şi corectă cât mai repede posibil", au declarat reprezentanţii Vodafone Marea Britanie.

O altă problemă o reprezintă şi intenţia Ofcom de a permite Everything Everywhere - operator format prin fuziunea subsidiarelor Deutsche Telekom şi France telecom - să folosească o parte din spectrul său radio pentru a furniza servicii 4G înainte ca licitaţia să aibă loc.

Reprezentanţii Telefonica Marea Britanie, proprietarii operatorului O2, susţin că această intenţie este în contradicţie cu planurile Ofcom de a avea o piaţă concurenţială pe care să activeze patru jucători.
Ofcom are în plan să lanseze licitaţia 4G în ultima parte a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO