Business Hi-Tech

Nemţii de la Audi, BMW şi Daimler iau cu 2,8 miliarde de euro hărţile Nokia

Nemţii de la Audi, BMW şi Daimler iau cu 2,8 miliarde...

Autor: Cătălin Niţu

04.08.2015, 00:00 742

Compania finlandeză Nokia a vândut divizia de hărţi şi navigaţie Here Maps către un consorţiu format din producătorii germani de automobile de lux Audi, BMW şi Daimler (compania-mamă a Mercedes). Cele trei companii au intrat în posesia diviziei Nokia în schimbul sumei de 2,8 miliarde de euro, iar alţi producători sunt invitaţi să investească în Here Maps, chiar dacă nu au participat la achiziţia iniţială.

Nemţii câştigă astfel acces la un set de tehnologii care ar putea fi cheie în dezvoltarea unor maşini conectate, care ar putea fi baza pentru crearea unor vehicule care să meargă singure.

Cei trei producători de autovehicule au blocat astfel şi achiziţia hărţilor Nokia de către rivali din Silicon Valley sau din China, notează Reuters.

„Prin achiziţia în comun a diviziei Here a Nokia dorim să protejăm independeţa acestui serviciu-cheie pentru toţi producătorii de vehicule, pentru furnizorii şi clienţii lor“, a declarat Dieter Zetsche, CEO al companiei Daimler.

Noile veşti nu oferă însă detalii despre soarta Here Maps în forma sa actuală. Există posibilitatea ca aplicaţiile de iOS, Android şi Windows Phone să rămână neafectate de această achiziţie sau să dispară. Audi, BMW, Mercedes şi partenerii lor ar putea alege să integreze acest serviciu exclusiv în automobilele proprii, restricţionând accesul la acesta în alte vehicule sau pe alte platforme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO