Business Hi-Tech

Neogen a avut incasari de 3 mil. euro anul trecut

Neogen a avut incasari de 3 mil. euro anul trecut

Calin Fusu

19.01.2009, 17:12 51

Compania Neogen, care administreaza cel mai mare portal online din Romania, a inregistrat o cifra de afaceri de 3 milioane de euro in 2008, cu 15% sub estimarile initiale ale lui Calin Fusu, CEO si actionar majoritar. "Efectele crizei financiare s-au resimtit si in online, prin prisma faptului ca foarte multe companii s-au speriat si au redus sau au inghetat bugetele de recrutare spre finalul anului, iar o parte importanta din businessul nostru provine din recrutare", a declarat pentru ZF Calin Fusu.

Compania reuneste in jur de 15 site-uri in Serbia, Romania, Moldova si Bulgaria.
In ciuda problemelor cu care s-a confruntat compania la sfarsitul lui 2008, Fusu este optimist si mizeaza pe afaceri de 4,5 - 5 milioane de euro, inceputul de an aratand ca numarul anunturilor de recrutare a crescut comparativ cu aceeasi perioada a lui 2008.
"Companiile vor continua sa angajeze si anul acesta, chiar daca nu la acelasi volum ca anul trecut, desi cifrele de pe site-ul de recrutare arata o crestere a ofertelor noi de locuri de munca pentru inceputul lui 2009. De asemenea, angajatorii vor prefera sa dea anunturi de job pe online datorita costurilor mult mai mici decat pe print, de exemplu", spune Fusu.
In primele sase zile ale acestui an, numarul ofertelor noi de locuri de munca prezente pe site-ul de recrutare bestjobs.ro a fost 1.069, cu circa 100 mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Cifra de afaceri pe zona de recrutare a fost de doua milioane in 2008, in timp ce zona de publicitate a contribuit cu un milion de euro.
Chiar daca Neogen a ratat tinta de business pe anul trecut, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 50% fata de 2007 datorita avansului numarului de utilizatori.
Seful Neogen precizeaza ca pretul unui anunt de angajare in print poate fi si de 10 ori mai mare decat in online. In conditiile in care pe online exista mult mai multi cititori decat in print, vizibilitatea unei reclame este mult mai mare, adauga el.
"Si datorita crizei, nu am prevazut o crestere a tarifului pe care trebuie sa-l plateasca un angajator pentru a-si pune anuntul pe site-ul de recrutare", spune Fusu. In prezent, orice companie care plateste 39 de euro poate pune pe bestjobs.ro un anunt de angajare pentru o perioada de o luna.
Fusu isi doreste ca piata bulgara sa contribuie substantial la planul de afaceri de 4,5 - 5 milioane de euro pentru 2009. "Daca in 2008, Bulgaria a contribuit cu cateva sute de mii de euro la businessul nostru, imi doresc ca anul acesta 1 - 1,5 milioane de euro sa provina de acolo. Online-ul este mult mai dezvoltat in Bulgaria decat in Romania si pentru ca exista un numar mai mare de utilizatori de internet", subliniaza Fusu.
Pentru a sustine cresterea businessului din Bulgaria, Neogen a inaugurat saptamana trecuta un centru de vanzari in Sofia, care se alatura celui de soft din Ruse, in 2005.
Compania detine centre de software in Chisinau, Iasi, Targu-Mures si Ruse si are 120 de angajati, circa jumatate fiind programatori.
La jumatatea lui 2007, fondul american de investitii Tiger Global Management, impreuna cu fondul olandez Wouwer, au achizitionat 27% din actiunile Neogen intr-o tranzactie estimata la 6 mil. euro.
Pe piata locala, compania este prezenta cu site-urile bestjobs.ro, neogen.ro, neobizz.ro, colegi.ro, noi2.ro si doizece.ro
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO