Business Hi-Tech

Nikolai Beckers, CEO al grupului Telekom, la ZF Digital ’14, despre „matematica ciudată“ a taxei pe stâlp

Nikolai Beckers, CEO al grupului Telekom România. Foto: Silviu Matei

Nikolai Beckers, CEO al grupului Telekom România. Foto: Silviu Matei

Autor: Adrian Seceleanu

21.11.2014, 00:05 455

Taxa pe „stâlp“ introdusă brusc de guvernul Victor Ponta în acest an va extrage din conturile operatorilor de comunicaţii o sumă de 35 de milioane de euro, dintre care 14 milioane de euro vor fi plătite doar de grupul Telekom, deşi alţi jucători cu o infrastructură de comunicaţii egală sau chiar mai mare plătesc sume mult mai mici, a declarat la conferinţa ZF Digital ’14 Nikolai Beckers, directorul executiv al grupului format din fostele companii Cosmote şi Romtelecom.

Şeful Telekom România a declarat că în opinia sa diferenţele între facturile achitate de operatori în contul taxei pe stâlp reflectă probeleme în aplicarea legislaţiei. „Atunci când vorbim strict de pura reglementare a industriei de comunicaţii eu cred că piaţa este la fel de bine reglementată pe fix pe cât este şi pe segmentul mobil. Cred totuşi că există o mare diferenţă prin comparaţie cu alte pieţe când vine vorba de aplicarea altor reguli şi din acest punct de vedere cred că avem, îmi pare rău să o spun, o reală problemă aici, în această ţară. Există numeroase reţele de comunicaţii care sunt instalate, să o spunem direct, semi-ilegal sau ilegal, în mod clar nu în acord cu legislaţia în vigoare. Există foarte multe lucruri care se petrec într-un fel de zonă gri … Am avut multe discuţii pentru a vedea dacă această situaţie priveşte Consiliul Concurenţei sau Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii. Eu cred că este vorba strict de aplicarea unor reguli normale - şi aici există problema. Dacă toate aceste reguli ar fi respectate pentru toţi operatorii de co­mu­nicaţii, atunci cred că nu ar exista o problemă. Acest lucru afectează şi plata taxelor, cum este cea pe infrastructură. Spre exemplu, noi ca Telekom România plătim 40% din întreaga sumă plătită de industrie. Taxa pe infra­structură plătită de noi se ridică la 14 milioane de euro, este o sumă substanţială“, a declarat Beckers. Întrebat cum explică diferenţa dintre suma plătită de grupul Telekom şi cea achitată de RCS&RDS, de 4 milioane de euro, Beckers a răspuns: „Vedeţi... La o reţea care este la fel de mare, dacă nu mai mare decât a noastră, ei plătesc doar o treime din taxa pe infrastructură (plătită de noi - n.red.). Este o matematică ciudată.“

Valentin Popoviciu, directorul de dezvol­tare al RCS&RDS, a declarat în cadrul conferinţei ZF Digital ’14 că operatorul a plătit în acest an peste 4 milioane de euro în contul taxei de stâlp. „La noi taxa pe stâlp a fost de patru milioane şi ceva de euro pentru 2014, care nu este o sumă tocmai mică şi o vedem cumva inutilă calculând total impact.“ Reprezentantul RCS&RDS a declarat că operatorul ar fi preferat să investească aceşti bani în reţea. „Am vrea ca aceşti bani să se ducă evident în dezvoltarea reţelei pentru că domeniul nostru al telecomunicaţiilor este un domeniu suport pentru alte domenii, este o autostradă informaţională care este absolut necesară.“

RCS&RDS are o reţea de peste 53.600 de kilometri de fibră optică prin intermediul căreia sunt conectate aproape toate oraşele din România. La 30 iunie 2013 reţeaua de fibră a RCS&RDS acoperea 4,08 milioane de gospodării. Divizia fixă a grupului Telekom acoperă de asemenea mai mult de patru milioane de gospodării din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO