Business Hi-Tech

Nokia a ajuns în trei ani la Cluj la afaceri de peste 1 mld. euro

Nokia a ajuns în trei ani la Cluj la afaceri de peste 1 mld. euro
29.06.2010, 23:50 99

Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume,şi-a mărit anul trecut de peste două ori afacerile din România, la1,027 mld. euro, pe fondul creşterii numărului de angajaţi şi alproducţiei din ce în ce mai sofisticate a fabricii din judeţulCluj.

Ironia face ca Nokia să-şi majoreze exponenţial afacerile într-operioadă de cădere dramatică a economiei româneşti, ceea ce aratăcă o criză aduce la suprafaţă învinşi, dar şi învingători.

Grupul finlandez a început producţia de telefoane mobile înfabrica din comuna clujeană Jucu în 2008.

Compania şi-a mărit într-un ritm asemănător şi profitul net,care a ajuns la 37,6 mil. euro, de la 13,9 mil. euro în 2008.Explozia înregistrată anul trecut de businessul Nokia plaseazăcompania imediat după Orange (1,04 mld. euro) şi înaintea Vodafone(929 mil. euro) în topul celor mai mari companii IT&C dinRomânia, după cifra de afaceri.

Mai mult, cu acest rulaj fabrica din Cluj în care lucrează 4.000de oameni a intrat anul trecut în top zece companii din România,cel mai spectaculos salt realizat de o companie locală.

"Exportul este esenţial pentru a explica talia la care a ajunsNokia în România, la fel ca şi în cazul grupului Renault. Dacăaceste companii s-ar fi concentrat doar pe piaţa din România,rezultatele ar fi rămas probabil la a zecea parte din celeactuale", a explicat Aurelian Dochia, consultant economic şifinanciar şi managing partner al firmei Concept Consult.

Atât Nokia, cât şi Renault au mizat puternic pe pieţele externeşi au reuşit astfel să se menţină pe creştere într-un an în careeconomia românească a scăzut cu 7%, generând împreună peste 10% laexporturile României din 2009.

Dochia mai explică şi faptul că finlandezii "au ştiut exact ceau de făcut în momentul în care au venit în România". "Voiau săproducă la costuri mai mici, iar în momentul în care boardul Nokiaa decis să construiască o fabrică în România toţi parametrii eraudeja stabiliţi", spune consultantul.

Finlandezii de la Nokia şi-au anunţat în 2007 intenţia de adeschide o fabrică în România, în luna iulie a aceluiaşi an auînceput lucrările, iar în februarie 2008 era deja inaugurată liniade asamblare a telefoanelor, care avea 350 de angajaţi. Primulmodel asamblat a fost Nokia 1200, un mobil cu ecran alb negru, unuldintre cele mai simple din oferta Nokia.

În perioada februarie-mai 2008 la fabrica Nokia din comuna Jucus-au asamblat 10 milioane de mobile. Telefoanele "Made in România"sunt comercializate în Europa şi Asia, activitatea Nokia Româniaconstând în asamblarea şi exportul de telefoane mobile.

Vezi pagina

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO