Business Hi-Tech

Nokia continuă declinul pe telefoane mobile

Nokia continuă declinul pe telefoane mobile

Autor: Ştefan Vrabie

22.07.2011, 00:03 993

Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume dupănumărul de unităţi vândute, a înregistrat o pierdere netă de 492milioane euro în trimestrul al doilea, însă profitul operaţional alactivităţilor de bază a depăşit toate estimările, propulsândacţiunile companiei scrie agenţia de presă Reuters.

Profitul operaţional de bază a scăzut cu 41%, la 391 milioaneeuro, de la 660 milioa­ne euro în aceeaşi perioadă a anuluitrecut.

Nokia a vândut 16,7 milioane de smart­phone-uri în perioadaanalizată, pierzând pri­ma poziţie în topul producătorilor detele­foane "inteligente" în favoarea Apple, care a vândut înacelaşi interval 20,3 mi­lioa­ne de iPhone-uri. Nokia are în ofertăcâteva zeci de smartphone-uri diferite, în timp ce Apple vinde doardouă tipuri de ter­minale: iPhone 3GS şi 4.

Nokia a vândut 88,5 milioane de tele­foa­ne mobile în trimestrulacesta, cu 20% mai pu­ţin decât a înregistrat în aceeaşi perioadă aanului trecut. Vânzările de smartphone-uri au avut o scădere de34%, înregistrând 16,7 milioane de unităţi vândute în com­pa­ra­ţiecu 25,2 milioane cât a vândut anul trecut.

Compania finlandeză a inventat practic smart­phone-ul în 1996,când a lansat primul mo­del Communicator, însă nu a reuşit săadu­că în ultimii ani inovaţii suficiente pen­tru a rezistaasaltului rivalilor ca Apple, Re­search In Motion BlackBerry sauSam­sung şi ceilalţi producători de telefoane cu sistem GoogleAndroid.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, şi-a pus toatesperanţele de revenire pe piaţa de smartphone-uri în lansareatele­foa­ne­lor cu sistem de operare Microsoft, însă aces­tea vorajunge pe piaţă cel mai probabil în ultima parte a acestui an.

Preţul acţiunilor Nokia s-a înjumătăţit din februarie, când aanunţat parteneriatul cu Microsoft, investitorii temându-se căgru­pul finlandez va pierde mult prea multă cotă de piaţă până lalansarea smartphone-urilor cu sistem de operare Windows pentru amai putea reveni în poziţia de lider.

Vânzările nete ale Nokia au scăzut în trimestrul al doilea cu7%, la 9,27 mld. euro, iar compania a înregistrat o pierdere netăde 492 mil. euro, faţă de un profit net de 104 mil. euro în aceeaşiperioadă a anului trecut.

În primul semestru, vânzările Nokia au urcat uşor, la 19,67 mld.euro, iar profitul net de 279 mil. euro din intervalulcorespun­ză­tor al lui 2010 s-a transformat într-o pier­de­re de261 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO