Business Hi-Tech

Noul plan de reducere a tarifelor de interconectare: si fostii suporteri sunt acum impotriva

27.01.2009, 18:07 29

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii a prezentat varianta finala a calendarului de reducere a tarifului de interconectare de catre operatorii de telefonie mobila, stabilita dupa consultari cu Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp si RCS& RDS, document care este insa contestat de majoritatea jucatorilor.

Tarifele de interconectare reprezinta suma platita de un operator pentru ca abonatii acestuia sa apeleze alti clienti din alte retele. O scadere a acestor tarife determina ieftinirea costurilor pentru convorbiri si cresterea competitiei. Daca prima varianta a planului, din noiembrie 2008, a impartit imediat piata in doua, respectiv Orange si Vodafone - impotriva, restul operatorilor - pentru, acum pare ca toate companiile vizate sunt nemultumite.
Astfel, dupa cele doua luni de consultare, ANC a facut o serie de concesii in fata Orange si Vodafone, rezistand pe de alta parte si in fata presiunii de a impune o panta mai lenta de reducere a tarifelor pentru cei doi giganti. Insa schimbarile au sfarsit prin a nemultumi pe aproape toata lumea. Una din modificarile operate de ANC este ca tarifele de interconectare ale primilor patru jucatori vor fi egale din iulie 2010. In noiembrie, ANC precizase insa ca va stabili abia anul viitor, in functie de situatia de atunci de pe piata, cand tarifele Orange si Vodafone vor fi egale cu cele ale Cosmote, Zapp si RCS. De asemenea, reducerea tarifelor de catre Cosmote, Zapp si RCS va intra in vigoare din aprilie, cu doua luni mai tarziu decat era prevazut.
Orange si Vodafone au criticat si varianta noua a planului ANC, insistand pe faptul ca nu ar fi corect ca Zapp si Cosmote sa aiba tarifele reglementate abia dupa zece ani de la intrarea pe piata. Cei doi operatori sustin de asemenea ca ANC ar trebui sa impuna inca din acest an aceleasi tarife de interconectare pentru toti jucatorii de pe piata.
Cosmote, care a sustinut transant prima varianta a planului ANC, a evitat acum o pozitie clara, subliniind ca planului i s-au adus modificari "relevante". Si Zapp, suporter al planului din noiembrie 2008, critica acum dur noua strategie a ANC. "In forma prezenta, aceasta decizie este benefica exclusiv celor doi operatori mari."
 
Ce s-a schimbat
  • Reducerea tarifelor de interconectare pentru Cosmote, Zapp si RCS&RDS intra in vigoare din aprilie 2009, in loc de februarie 2009
  • Tarifele de interconectare ale primilor patru jucatori din piata vor fi egale din iulie 2010. Anterior, ANC precizase ca va stabili in 2010, in functie de situatia de pe piata, cand tarifele Orange si Vodafone vor fi egale cu cele ale Cosmote, Zapp si RCS&RDS
  • RCS&RDS, cel mai nou intrat de pe piata, va fi singurul operator care va practica in 2010 tarife mai mari de interconectare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO