Business Hi-Tech

Nova Media Timişoara şi M Plus Investments Iaşi, admise pentru multiplexuri de televiziune digitală

Nova Media Timişoara şi M Plus Investments Iaşi,...

Autor: Dan Straut

31.01.2017, 17:03 198

„În urma analizării dosarelor depuse, comisia de licitaţie anunţă că ambele companii sunt admise în etapele viitoare ale procedurii”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

În data de 13 februarie 2017, în urma etapei stabilirii primului set de oferte câştigătoare, comisia de licitaţie va anunţa ofertanţii câştigători şi dacă este necesar să fie organizată etapa de licitaţie propriu-zisă.

În cadrul licitaţiei sunt disponibile două multiplexuri naţionale, 26 de multiplexuri regionale şi 18 multiplexuri locale de televiziune digitală terestră nealocate în procedurile anterioare. Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

Prin intermediul fiecărui multiplex naţional se vor putea furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii ţări, în timp ce multiplexurile regionale şi locale vor acoperi fiecare numai o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un judeţ sau, respectiv, o localitate.

„Aşa cum a fost stabilit prin strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră aprobată de Guvernul României, acordarea multiplexurilor se face prin procedură de selecţie competitivă, adică licitaţie. Aceasta presupune ca fiecare candidat să depună o ofertă iniţială prin care să indice categoriile şi numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. În funcţie de existenţa sau nu a unei cereri mai mari decât oferta, licitaţia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depăşeşte oferta, pentru celelalte categorii desemnarea câştigătorilor făcându-se pe baza ofertei iniţiale”, precizează ANCOM.

Potrivit Autorităţii de reglementare, „după ce se stabilesc câştigătorii şi preţurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitaţia poate continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile unde sunt posibile mai multe alocări vor fi repartizate ofertanţilor câştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuşi să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor”.

Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire în cadrul licitaţiei pentru fiecare din cele două multiplexuri naţionale, este de 300.000 de euro, iar pentru multiplexurile regionale şi locale aceasta variază între 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ şi 10.000 de euro. Taxele de licenţă au fost stabilite de către Guvern în luna februarie 2014.

Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani. Câştigătorii pot lansa serviciile imediat după obţinerea licenţei din partea ANCOM şi vor avea obligaţia de a pune în funcţiune 36 de emiţătoare în termen de 2 ani de la obţinerea licenţei pentru multiplexurile naţionale, respectiv un emiţător în termen de 1 an pentru multiplexurile regionale sau locale.

ANCOM mai precizează că, în urma celor trei licitaţii organizate până în prezent, au fost alocate trei multiplexuri naţionale către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA, compania câştigând multiplexul acordat condiţionat „free to air” şi alte două multiplexuri din banda UHF. De asemenea, au mai fost alocate 12 multiplexuri regionale şi un multiplex local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO