Business Hi-Tech

Numărul conexiunilor la internet în bandă largă a crescut cu 19,4%, la 12,9 milioane

Numărul conexiunilor la internet în bandă largă a crescut cu 19,4%, la 12,9 milioane

Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Dumitrache

13.12.2012, 00:03 271

Numărul conexiunilor active de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe şi mobile a atins 12,9 milioane la 30 iunie, în creştere cu 19,4% faţă de finele anului 2011, potrivit datelor ANCOM. Defalcat, conexiunile active la internet prin intermediul diverselor tehnologii mobile (HSCSD, GPRS, EDGE, CDMA, EVDO, 3G) au crescut cu 60,1%, la 9,5 milioane, din care 6,9 milioane sunt conexiuni active în bandă largă prin EDGE, CDMA, EV-DO, 3G, de la 4,2 milioane în decembrie 2011. "Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a atins valoarea de 6,9 milioane, în urcare cu 63,8% faţă de finalul anului 2011 şi aproape dublu faţă de valoarea înregistrată la jumătatea anului 2011", se arată într-un comunicat al ANCOM. Operatorii au raportat 5,6 milioane de conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul telefoanelor mobile şi 1,3 milioane conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul modemurilor/ cardurilor/dispozitivelor USB.

În ceea ce priveşte numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3GĂ), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G, acesta era de aproximativ 7,4 milioane, la 30 iunie.

"Există un interes din ce în ce mai crescut al românilor pentru internet mobil, acest lucru fiind indicat de evoluţia spectaculoasă înregistrată în ultima perioadă de numărul de conexiuni folosite prin intermediul telefonului, cu plata unei sume de bani lunare. Practic, într-un an de zile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile aproape s-a dublat", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Potrivit ANCOM, numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe a depăşit 3,4 milioane, înregistrând o creştere semestrială de 4,1% şi, respectiv, de 9,1% la nivel anual.

"Cele mai importante creşteri anuale au vizat conexiunile care utilizează tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (o creştere anuală de 5,4%, până la aproape 1 milion de conexiuni), conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP (o creştere anuală de 11,7%, până la aproape 1,9 milioane conexiuni) şi conexiunile care utilizează cablu coaxial (o creştere anuală de 8,4%, până la 440.000 de conexiuni)", se mai spune în comunicat.

Din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe, peste 3 milioane de conexiuni (88,9%) sunt prin tehnologia FTTx, care utilizează fibra optică până la locaţia utilizatorului final sau până la un anumit punct în apropierea locaţiei utilizatorului final, accesul fiind realizat prin intermediul altor suporturi (de ex. cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, fire metalice torsadate de cupru), ceea ce face posibilă oferirea unor viteze ridicate de conectare la internet.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 locuitori a atins nivelul de 18% la jumătatea acestui an, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut la 44%.

Totodată, în prima jumătate a anului 2012, numărul de conexiuni la puncte fixe instalate persoanelor juridice a înregistrat o creştere de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce legăturile instalate persoanelor fizice au înregistrat o creştere anuală de 9,6%.

Din cele 3,4 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe raportate la jumătatea a acestui an, peste 90% dintre conexiuni erau instalate persoanelor fizice.

În prima jumătate a anului 2012 s-a constatat o creştere mai accentuată a numărului de conexiuni instalate în mediul rural până la aproape 0,8 milioane de conexiuni (11,7% semestrial, respectiv 26,4% anual), în timp ce, în mediul urban, numărul conexiunilor a înregistrat o creştere de 2% la nivel semestrial şi, respectiv, de 4,8%, la nivel anual, până la 2,6 milioane conexiuni.

În ceea ce priveşte viteza conexiunilor de internet la puncte fixe, jumătate dintre conexiunile la puncte fixe folosite de abonaţii persoane fizice sunt conexiuni de viteză foarte mare (cel puţin 30 Mbps).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO