Business Hi-Tech

Numărul de firme de IT din Cluj, dublu în 6 ani. „Absenţa multinaţionalelor i-a lăsat pe antreprenori să crească.“

Numărul de firme de IT din Cluj, dublu în 6 ani....

Autor: Adrian Seceleanu

12.12.2017, 00:07 2256

Numărul de firme de IT din Cluj-Napoca s-a dublat în perioada 2001-2016, în timp ce la nivel naţional creşterea nu­mărului de firme de tehnologie a fost de 50%, evoluţia pu­ter­nic ascendentă a „Capitalei Transilvaniei“ fiind de­ter­minată de un cumul de factori, printre care se numără şi ab­sen­ţa din oraş a giganţilor hi-tech precum IBM, Microsoft sau Oracle, conform unui studiu coman­dat de filiala din Tran­silvania a Asociaţiei Române pentru In­dustria Elec­tronică şi Soft­ware (ARIES).

Numărul de companii de IT din România a crescut în cei 6 ani cu aproape 50%, de la 9.823 la 14.339, iar cifra de afaceri cumulată a acestora s-a dublat în ultimii 6 ani. În Cluj-Napoca numărul de firme a crescut cu 75%, creşterea fiind de 100% dacă sunt luate în calcul şi noile companii apăru­te în urma programelor guver­na­­mentale precum Start-up Nation, conform studiului.

Cu 1.235 de companii, cu un business de 2,6 mld. lei şi peste 14.000 de angajaţi „Cluj-Napoca poate fi considerat principalul pol de business IT din România, după Bucureşti“, conform studiului.

Evoluţia a fost determinată de un cumul de factori, explică pentru ZF Bianca Muntean, director executiv al ARIES Transilvania, printre care se numără universi­tă­ţile puternice, poziţia geografică care permite atragerea stu­denţilor din întreaga regiune, dar şi lipsa multi­naţio­nalelor care să aspire piaţa de resurse.

„Absenţa marilor multi­naţionale din industrie (IBM, Microsoft, Oracle, etc) care au ales Capitala a permis în acest fel antreprenorilor locali să crească“,a spus Muntean.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO