Business Hi-Tech

nVidia mizeaza pe vanzari de 11,7 mil. dolari pe piata locala

nVidia mizeaza pe vanzari de 11,7 mil. dolari pe piata locala

Alecs Lagoulenko, directorul de marketing al nVIDIA pentru Rusia, Europa de Est: Estimam ca avem 60% din piata romaneasca, unde anul acesta se vor vinde 300.000 de placi grafice. Asteptarile noastre sunt ca anul viitor cererea de sisteme cu placi grafice separate sa creasca rapid, pentru ca Windows Vista cere multa putere pe partea de procesare grafica.

18.09.2006, 20:25 30

Piata romaneasca de placi grafice va ajunge anul acesta la 300.000 de unitati, au declarat pentru Ziarul Financiar reprezentanti ai companiei americane nVIDIA, cel mai important producator mondial de cipuri grafice.
"Pe baza informatiilor stranse de la mai multe companii estimam ca avem 60% din aceasta piata", spune Alecs Lagoulenko, director de marketing al nVIDIA pentru Rusia, zona statelor ex-sovietice si Europa de Est. Adaugate la configuratia standard a unui PC, placile grafice asigura performante superioare, precum si optiuni extinse de conectare a computerului cu alte echipamente de captura de clipuri video sau imagini (precum camerele video).
Pretul mediu al unei placi grafice nVIDIA vandute pe piata romaneasca este de 65 de dolari (51 de euro), ceea ce va duce vanzarile din acest an ale producatorilor de placi grafice cu cipuri nVIDIA la 11,7 mil. $ (9,2 mil. euro).
Delegatia rusa a nVIDIA, care coordoneaza activitatile producatorului de cipuri grafice in zona Europei de Est a vizitat saptamana trecuta, pentru prima data, Romania. Reprezentantii companiei au declarat ca scopul vizitei este acela de a evalua piata si de a se intalni cu reprezentantii Microsoft Romania cu care exista un parteneriat la nivel global in ce priveste apropiata lansare a Windows Vista.
"Asteptarile noastre sunt ca anul viitor cererea de sisteme cu placi grafice separate (stand alone graphics) sa creasca rapid, pentru ca Windows Vista cere multa putere pe partea grafica", a declarat Alecs Lagounenko.
In total, anul trecut s-au vandut in Romania aproximativ 600.000 de PC-uri, conform analizei de piata a International Data Corporation (IDC). Diferenta dintre numarul de PC-uri vandute si cel al placilor grafice este reprezentata de sistemele ale caror performante grafice depind exclusiv de placa de baza, si care au o putere de procesare video inferioara. Lagoulenko spune ca intre 40% si 60% din calculatoarele noi cumparate au placa grafica separata, la care se adauga vanzarile catre cei care fac upgrade la calculatorul vechi.
"Este o piata foarte sensibila la pret", declara si Cedric Royer, directorul de vanzari pentru Rusia si Comunitatea Statelor Independente. Oportunitatile de crestere de pe piata locala sunt rata scazuta de penetrare a calculatoarelor si faptul ca sunt preferate in continuare sistemele desktop, respectiv 80% din vanzarile de anul trecut.
Pe pietele vestice, nVIDIA inregistreaza un usor regres din cauza cresterilor semnificative ale vanzarilor de notebook-uri, care au sisteme grafice integrate.
Oficialii companiei se asteapta ca anul viitor procentul sistemelor cu placi grafice vandute sa creasca, influentat de lansarea din primavara a Windows Vista.
"Cand un cumparator nou va vedea pe rafturile magazinului mai multe cutii (calculatoare - n.red.), fara a intelege specificatiile tehnice, el va alege Vista pentru ca arata mult mai bine, are un design foarte reusit", spune Alecs Lagoulenko.
In prezent nVIDIA controleaza piata din Romania prin intermediului biroului din Bulgaria, in a carui responsabilitate se mai afla si statele din fosta Iugoslavie.
"De obicei, luam in calcul deschiderea unui birou local atunci cand piata creste atat de repede incat o persoana nu o mai poate acoperi de la distanta", a decalarat Lagoulenko.
Principalul competitor, atat pe plan local cat si global, este ATI, producator canadian de cipuri grafice care a primit recent avizul autoritatilor antitrust pentru a fi preluat de AMD intr-o tranzactie de 5,4 mld. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO