Business Hi-Tech

O scurtă istorie a USB-urilor – cum au înlocuit porturile tradiţionale şi cum au reuşit să facă faţă competiţiei

O scurtă istorie a USB-urilor – cum au înlocuit...

Autor: Luciana Georgescu

23.08.2014, 17:02 1145

USB-urile, ca orice element de tehnologie, au evoluat în decursul ultimilor 18 ani, iar în curând mufele de tip A şi B, amplasate pe toate calculatoarele, laptopurile, tabletele sau smartphoneurile vor fi înlocuite de mufe de tip C, scrie Arstechnica.

Cele mai cunoscute elemente care au fost înlocuite de conexiunile prin USB sunt porturile PS/2 pentru tastatură şi mouse şi portul serial, la care se poate conecta un modem. Imprimantele şi scanerele foloseau şi ele porturi paralele de dimensiuni mari pentru imprimante,  în timp ce consolele de jocuri puteau fi conectate la calculator printr-un port special, foarte frecvent în rândul calculatoarelor din anii ’90.

Pentru a facilita conectarea accesorilor, pentru a spori viteza şi pentru a reduce spaţiul ocupat de porturile iniţiale, la sfârşitul anilor ’90 calculatoarele au început să fie dotate cu mufe USB 1.1, care atingeau viteze de 12 Mbps.

La jumătatea anilor 2000, odată cu apariţia porturilor USB 2.0, un număr tot mai mare de accesorii, precum adaptoare wireless, unităţi optice şi porturi Ethernet au început să fie conectate la calculator prin intermediul acestei noi tehnologii. Vitezele de transfer au crescut la 480 Mbps. Porturile tradiţionale au fost înlocuite integral de cele USB, astfel că majoritatea desktopurilor erau dotate cu cel puţin patru mufe USB în spate şi două în faţă, pentru a uşura accesul utilizatorilor.

Folosirea porturilor USB a devenit cu atât mai frecventă, odată cu apariţia USB 3.0, care atinge viteze de transfer de până la 5 Gbps.  

Porturile USB, care au dominat industria calculatoarelor în ultimii 20 de ani, au făcut faţă provocărilor venite din partea unor produse similare. FireWire, dezvoltat de Apple, este un port cu două capete, care prezintă o serie de avantaje faţă de USB, însă care nu a reuşit însă să atragă un număr ridicat de utilizatori, din cauza preţului mare.

Cea mai mare provocare cu care se vor confrunta porturile USB în viitor vor fi tehnologiile wireless, însă conform specialiştilor din domeniu, ele vor continua să existe datorită vitezei mare de transfer.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO