Business Hi-Tech

O taxa discutata de UE ar putea mari pretul playerelor mp3 si imprimantelor in Romania

O taxa discutata de UE ar putea mari pretul playerelor mp3 si imprimantelor in Romania
12.01.2010, 00:00 97

Romanii ar putea plati mai mult decat in prezent pe iPod-uri,imprimante si alte electronice care permit copierea ilegala afisierelor muzicale sau a cartilor, daca Uniunea Europeana vaajunge la un acord prin care taxa perceputa acestui tip de aparateva fi stabilita la nivel european la un plafon mai ridicat decatcel aplicat in prezent pe plan local, respectiv 0,5% din valoareade import a echipamentului.

Suma colectata astfel - denumita taxa pe copia privata - ajungela posesorii drepturilor de autor pentru carti, muzica etc. In 2008in Romania s-au strans in contul taxei pe copia privata 1,9milioane de euro, potrivit Oficiului Roman pentru drepturile deautor.

Discutiile la nivel european au in vedere mai multe variante detaxare, care includ, printre altele, si posibilitatea de aintroduce o taxa fixa pe fiecare tip de produs - fapt care ar puteadezavantaja tari ca Romania unde nivelul veniturilor este incaredus. O alta varianta este impunerea unei taxe procentuale -metoda folosita in prezent de Romania, insa impunerea unui procentmai mare decat cel practicat in prezent pe plan local (intre 0,1 si3% - functie de produs), ar antrena automat scumpiri. Saptamanatrecuta, organismele de ges tionare colectiva, reprezentantiiindustriei IT si asociatiei consumatorilor nu au reusit sa ajungala un acord privind uniformizarea taxei pe copia privata. Taxa esteplatita pe echipamenetele cu care se presupune ca se pot face copiiilegale ale unor opere artistice, precum MP3 playere sauimprimante.

"Acest rezultat este foarte nefericit in special pentruconsumatorii europeni, care poarta povara acestei taxe", a declaratBridget Cosgrave, director general al Digital Europe, grup carereprezinta interesele unor companii precum Sony, IBM sauOracle.

Uniformizarea discutata la nivel european se refera la impunereaunei taxe unice pe copia privata, suma de bani care sa nu fieperceputa decat o singura data. In prezent, daca un produs estevandut in Olanda, se percepe valoarea taxei pe copia privata dinacea tara, dar daca produsul este exportat in Ungaria, se maiplateste inca o data taxa.

"In prezent, la nivel european nu este reglementat decatprincipiul de a se plati o remuneratie privata in cazul in careaceasta taxa e prevazuta in legislatia nationala", a declaratpentru ZF Magda Popescu, avocat pentru Asociatia producatorilor sidistribuitorilor de echipamente de tehnologia informatiilor sicomunicatiilor (APDETIC). Uniunea Europeana a permis insa sianumite exceptii, precum Marea Britanie, unde nu exista o taxa pecopia privata.

In prezent in UE exista doua tipuri de taxe pe copia privata.Sunt tari care au adoptat o taxa fixa si state care au taxeprocentuale, precum Romania, unde se plateste 0,5% din pretul deimport pentru aparate (imprimante, MP3 playere, stickuri USB) si 3%pentru dispozitive (DVD, CD-uri).

Unele state au adoptat o taxa forfetara, care nu este de doritinsa, sustine Valentin Negoita, presedintele Apdetic. "Taxaforfetara este cea mai greu de suportat de consumatori si cea maiilogica, deoarece, din cauza dinamicii cu care tehnologiaprogreseaza, echipamentele ajung foarte ieftine si astfel se ajungesa se plateasca mai mult pe taxa decat pe pretul aparatelor", adeclarat pentru ZF Valentin Negoita.

In Europa aceasta taxa difera extrem de mult de la tara la tara,lucru considerat inco rrect pentru consumatori. Pentru a evidentiadiferentele mari, Digital Europe a dat exemplul sumei de baniplatite pentru un MP3 player, care se ridica la 15 euro in Austria,25 de euro in Franta si 3,12 euro in Spania, dar in state precumOlanda nu exista o astfel de taxa. Potrivit reprezentantilorDigital Europe, aceste diferente afecteaza principiile pietei uniceeuropene.

Potrivit Magdei Popescu, la negocierile de la Bruxelles nu s-aavansat vreo cifra pentru o eventuala taxa unica, insa aceasta arfi fost cel mai probabil procentuala.

Comisia Europeana a demarat aceste discutii inca din 2008, darnu s-a ajuns la un acord. Romania a fost reprezentata la ultimelediscutii de la Bruxelles pe aceasta tema de Rodica Parvu,directorul general al Directiei pentru Drepturile de Autor (ORDA)."Pozitia Romaniei a fost aceea de sustinere a uniformizarii acesteitaxe la nivel european", a declarat pentru ZF Laurentiu Oprea,director al Directiei Registre Nationale Organisme de GestiuneColectiva si Relatii cu publicul in cadrul ORDA.

Potrivit lui Oprea, uniformizarea taxei pe copia privata este dedorit si nu va afecta consumatorii din Romania, avand in vedere caremuneratiile sunt aplicate la pretul aparatului si piata este usoruniforma la nivel european.

"Taxa pe iPod": de la cativa euro in Romania la catevazeci in Franta

Taxa pe copia privata nu este in acest moment reglementatauniform in cadrul Uniunii europene, cele 27 de state membre avandpozitii divergente atat in ceea ce priveste aplicarea sau nu ataxei, cat si in ceea ce priveste metoda de calcul a ei. Astfel s-aajuns in situatia in care pentru acelasi produs - de exemplu, unplayer portabil de muzica Apple iPod - olandezii nu platesc nimic,in timp ce spaniolii scot din buzunare 3 euro, francezii - 25 deeuro iar austriecii 15.

In Romania taxa pe copia privata pentru un Apple iPod Touch cumemorie de 64 GB, cu un pret de peste 1.700 de lei, ajunge laaproximativ 8 lei (2 euro - reprezentand 0,5% din valoarea deimport).

Taxa de 0,5% din valoarea de import este platita in Romaniapentru mai multe dispozitive, printre care: imprimante, scannere,copiatoare, hard discurile incluse in computere sau hard discurileexterne, DVD-writere, mp3 playere, stickurile de memorie USB.Pentru hartie taxa este de 0,1%.

Pentru cardurile de memorie, DVD-urile si CD-urileneinregistrate (blank) sau alte tipuri de suporturi digitale taxaeste de 3% din valoarea de import.

Taxa pe copie privata este inclusa in pretul final platit deconsumatori, fara ca valoarea acesteia sa fie mentionata.

Valorile difera in Uniunea Europeana si in ceea ce priveste taxape copie privata platita pentru imprimante.

Spre exemplu, pentru o imprimanta cu jet de cerneala cuperformante medii, care are si functii de scanner si copiator, taxaeste de 178 de euro in Belgia, 12 euro in Germania si 7,95 euro inSpania - potrivit unui raport al Digital Europe, un grup carereprezinta interesele unor companii ca Sony si IBM.

Potrivit datelor de la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor,in 2008 in Romania s-au strans taxe pe copia privata in valoare de1,9 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO