ZF 24

O tehnologie veche de mai bine de 10 ani ar putea fi noua vedetă a industriei IT odată cu lansarea iPhone 5S

O tehnologie veche de mai bine de 10 ani ar putea fi noua...

Autor: Ştefan Stan

10.09.2013, 16:30 5636

După ecranele tactile sau programele de recunoaştere a vocii, o nouă tehnologie folosită de mai mulţi ani ar putea deveni o funcţie vedetă pe dispozitivele mobile – scannerul de amprente digitale – odata cu lansarea noului iPhone, modelul 5s, scrie The Wall Street Journal.

 Cât costă, de fapt, un iPhone?

Folosirea amprentelor pentru a autentifica utilizatorii pe un computer sau un smartphone a fost de mult propusă ca o modalitate de a evita necesitatea parolelor scrise. Persoane apropiate companiei companiei americane au anunţat săptămâna trecută că Apple va include un scanner de amprente pe cel mai scump iPhone.

Datorită influenţei pe care o are Apple, noul dispozitiv va fi folosit cel mai probabil şi de alte companii din industrie. Cel puţin un smartphone lansat anul acesta, care funcţionează cu Android va include un sensor similar de scanare a amprentelor.

Prin introducerea acestui sistem de securitate, marii producători confirmă că actualele parole reprezintă un sistem slab de apărare a datelor, mai ales pe dispozitive mobile care sunt uşor de furat sau de pierdut.

O parte din producătorii de laptopuri au introdus primele scannere de acest timp acum mai bine de 10 ani, însă în ciuda aspectului avangardist, tehnologia s-a dovedit complicată pentru cei mai mulţi utilizatori.

Pe de altă parte, îngrijorările pentru siguranţa parolelor compuse în prezent din 6-10 caractere continuă să crească, în condiţiile în care hackerii au găsit mai multe metode de a fura codurile şi a le distribui pe mai multe site-uri.

Apple a cumpărat compania specializată în securizarea datelor pe bază de amprente AuthenTec în anul 2012, iar recent guvenrul American a aprobat brevetul gigantului IT pentru propria tehnologie de citire a amprentelor. Sistemul Apple foloseşte frecvenţe radio pentru cartografiere a suprafeţei degetului. Spre deosebire de vechea tehnolgoie, care cerea glisarea degetului pe scanner, noile modele citesc suprafaţa în timp ce degetul este în repaus.  

Unele companii mari, precum Google, LG Electronics, eBay, PayPal şi PayPal s-au alăturat unei organizaţii nonprofit numită Fast Identity Online Alliance, care militează pentru o folosire mai largă a tehnologiei biometrice, printre alte alternative la parole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO