Business Hi-Tech

O tranzactie surpriza: Polonezii dau 7 mil. euro pe o firma romaneasca de soft. Cine sunt romanii care au devenit milionari

Polonezii dau 7 mil. euro pe o firma romaneasca de soft
15.12.2009, 00:00 1815

Compania poloneza IT Asseco South Eastern Europe (SEE) aachizitionat integral furnizorul roman de solutii IT ProfessionalBank Systems & Software (Probass), dupa ce a platit 7,7milioane de euro pentru 60% din capitalul firmei si a preluatrestul actiunilor printr-un schimb de titluri. Compania poloneza,care a mai preluat in 2007 firmele locale Fiba Software si NetConsulting, anuntase in urma cu o luna ca are aproape 30 mil. europentru achizitii si ca studiaza oportunitatile din Romania.

"Ne uitam la firme cu afaceri repetitive, care au expertiza siai caror manageri nu vor sa plece din companie odata cu vanzarea.Daca avem un feeling ca proprietarul vrea sa plece, nu facemtranzactia. De asemenea, ne intereseaza doar firme profitabile,insa cu un castig net intre unu si patru milioane de euro. Firmelemai mari au de regula propriile ambitii, nu vor sa fie cumparate.Nu ne intereseaza insa reselleri de hardware, de exemplu", declarala Bucuresti Piotr Jelenski.

Inca patru milionari romani din soft

Potrivit companiei poloneze, tranzactia cu Probass s-a realizatprintr-un schimb de actiuni si plati in cash. Astfel, proprietariianteriori ai Probass devin actionari ai Asseco SEE, primind 1,52milioane de titluri ale companiei poloneze pentru 40% din Probass,potrivit unui comunicat remis de companie bursei de laVarsovia.

Cei cinci actionari ai Probass care au vandut si pachetul de 60%din actiunile firmei au primit 7,7 milioane de euro.

Astfel, Serbana Holdings, firma inregistrata in Cipru, a primit5,29 milioane de euro pentru 2.340 de titluri Probas, dupa platataxelor, Catalin Liviu Gheorghe 260.900 euro pentru 180 de actiuni,iar Vasile Olimpiu Balas, Alexandru Peter si Adrian Teodorescu cate521.800 euro pentru participatiile de 360 de titluri detinute.

Restrictii la vanzare

Noii actionari ai Asseco vor putea vinde, pana la 31 decembrie2011, doar 25% din participatiile primite la compania poloneza,urmand ca ulterior sa poata dispune liber de acestea.

Totodata, grupul Asseco Polonia, proprietarul Asseco SEE, apreluat o actiune Petrobras, reprezentand 0,01% din capitalulfirmei romanesti.

Activitatile Probass vor fi integrate in totalitate structurilorAsseco din Romania, fiind asteptate beneficii din eficientizareaoperatiunilor mai ales din cooperarea cu echipa de dezvoltare desoftware bancar a Asseco.

Probass desfasoara activitati de vanzare si intretinere asolutiilor IT integrate pe care le ofera bancilor si institutiilorfinanciare.

In 2008, Probass a raportat venituri de 2,5 milioane de euro siun profit de 1,6 milioane de euro.

Primele achizitii

Asseco SEE a intrat pe piata romaneasca in 2007, prin preluareacontrolului societatilor Fiba Software si Net Consulting pentru13,5 milioane de euro.

Cu sediul in Polonia, Asseco South Eastern Europe este unuldintre cei mai importanti furnizori de aplicatii software siintegratori de sisteme IT din regiune, cu aproximativ 900 deangajati in Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia,Muntenegru, Kosovo, Macedonia, Moldova, Romania, Serbia siSlovenia.

Compania detine competente in domeniile bancar, telecom,sectorul public, asigurari, productie si sanatate. Asseco SouthEastern Europe este parte a grupului Asseco, care mai include sioperatiuni in Polonia, Slovacia, Germania, Spania, Austria, Cehia,Lituania si Danemarca.

In Romania, Asseco South Eastern Europe a intrat in 2007, cand apreluat controlul societatilor Fiba Software si Net Consultingpentru 13,5 milioane de euro.

"Cu venituri de 40 milioane de euro si un profit de treimilioane de euro in 2008, piata din Romania a avut o pondere de 42%in afacerile Asseco South Eastern Europe la nivelul anului trecut.Asseco are un angajament pe termen lung pe aceasta piata, unde aminvestit 16,2 milioane de euro si avem peste 170 de angajati",declara anterior Jelenski.

In prima jumatate a anului, veniturile Asseco in Romania auatins 21,2 milioane de euro si se vor apropia pana in decembrie denivelul anului precedent. Jelenski a adaugat ca Net Consulting siFiba Software vor fuziona sub denumirea Asseco South Eastern EuropeSRL pana la finele anului, iar managerii romani vor ramane laconducerea companiei.

El a explicat ca fuziunea face parte dintr-un proces dereorganizare a Asseco South Eastern Europe, care va avea carezultat crearea unei singure companii in fiecare tara undecompania poloneza este prezenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO