Business Hi-Tech

Oamenii de pe bursă: Statul să lupte pentru listarea Romtelecom

Oamenii de pe bursă: Statul să lupte pentru listarea Romtelecom

Autor: Adrian Seceleanu

22.05.2011, 23:59 1632

Listarea titlurilor deţinute de statul român la Romtelecom, oafacere care ar putea aduce un miliard de euro pe Bursa de laBucureşti, este blocată de prevederile din contractul deprivatizare prin care grupul elen OTE a devenit în 2003 acţionarulmajoritar al celui mai mare operator de telefonie fixă, spuneMarius Fecioru, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şiSocietăţii Informaţionale (MCSI).

"Nu am ieşit direct pe bursă din cauza unei prevederi dincontractul de privatizare semnat în 2003 de guvernul AdrianNăstase", declară Fecioru, care precizează că fără un răspuns de laAtena procesul de vânzare e îngheţat. "Grupul elen are drept depreemţiune. Preferinţa noastră rămâne pentru listare, este cea maitransparentă procedură de vânzare", adaugă Fecioru.

"Contează doar ce face nu ce spune guvernul. Statul arată că nuare niciun interes să listeze acţiunile pe bursă", declară însăDumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa deCapital.

"Statul are o lege din 2005 care prevede că trebuie să listezetoate deţinerile de la Fondul Proprietatea, dar face tot ce poatesă amâne procedurile pentru a proteja camarila politică, care arecontracte cu aceste firme. Dacă firmele ar fi listate, atunciaceste contracte ar deveni publice şi nu ar mai fi posibile",declară Beze. "Dacă toate acţiunile statului ar fi fost listate din2005, România ar fi arătat altfel acum".

Statul român a anunţat la finele anului trecut că vrea să vândăpachetul de 46% din acţiunile Romtelecom, o tran­zacţie estimată deoficialii MCSI la 1 mld. euro, dar afacerea nu poate merge pe bursăpentru că OTE nu a răspuns până acum Bucureştiului dacă vrea săcumpere acţiunile statului român sau dacă este de acord culistarea.

De la finele lunii noiembrie 2010, când MCSI a anunţat că acerut OTE să prezinte o ofertă de preţ pentru titlurileRom­telecom, grupul elen a cerut mai multe derogări de later­me­nele stabilite de statul român pentru primirea unui răspunsîn scris, blocând astfel procedurile de vânzare, eventual prinbursă.

Discuţiile cu partea elenă au durat aproape o jumătate de an dela exprimarea intenţiei de vânzare de către statul român pentru căderogările cerute de OTE au fost acceptate de partea română, a spusFecioru, întrebat dacă grupul elen are dreptul, prin contract, săamâne timp de mai multe luni expri­marea unei poziţii clare înlegătură cu acţiunile Romtelecom. "OTE a cerut derogări care aufost acceptate", a spus Fecioru.

Compania elenă ar fi trebuit să-şi prezinte pe 18 mai intenţiileprivind acţiunile Romtelecom, însă termenul a fost decalat din nou,pentru această săptămână, când Bucureştiul va primi un răspuns înscris. "Grupul OTE trebuie să ne prezinte fie un preţ, fie un altrăspuns", a declarat Fecioru.

"Poate fi o propunere de cumpărare, de colaborare, de fuziune(cu operatorul de telefonie mobilă Cosmote - n. red.) sau listare aacţiunilor deţinute de statul român la Romte­lecom pe piaţa decapital", a spus pe 18 mai Valerian Vreme, ministrulcomunicaţiilor. Întrebat dacă statul s-a decis dacă preferă olistare a Rom­telecom înainte sau după o eventuală fuziune cuCosmote, Fecioru nu a dorit să comenteze.

Romtelecom, care are aproape 5 milioane de clienţi pen­trutelefonie fixă, internet şi servicii TV, a înregistrat în 2010 unprofit operaţional (EBITDA) de 154,7 mil. euro la venituri de 716,9mil. euro.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35%capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufructpentru încă 16% din acţiuni pentru 675 mil. dolari. Grupul elen adevenit acţionar majoritar în 2003, sporindu-şi participaţia la54,01% din capital, contra sumei de 273 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO