Business Hi-Tech

Operaţiune fulger: RCS&RDS (Digi) lansează cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni a unei companii private pentru a strânge maximum 270 mil. euro. Compania este evaluată între 782 mil. euro şi 1,2 mld. euro. Preţ pe acţiune cuprins între 38 lei şi 56 lei

Operaţiune fulger: RCS&RDS (Digi) lansează cea mai mare...

Autor: Liviu Popescu

26.04.2017, 23:11 60026

Compania Digi Communications NS, acţionarul principal al companiei de cablu RCS&RDS, liderul pieţei locale de televiziune şi internet fix, a publicat în urmă cu puţin timp prospectul de emisiune pentru operaţiunea de listare a companiei la Bursa de Valori Bucureşti, care este programată să aibă loc luna viitoare.

Compania estimează că preţul de ofertă va fi între 38 şi 56 de lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că valoarea de piaţă a RCS&RDS este cuprinsă între 780 mil. euro şi 1,2 mld. euro şi oferta de listare poate ajunge la maximum 270 mil. euro, dacă se presupune că va fi făcută la preţul maxim de 56 de lei pe acţiune. Aceasta ar fi cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni a unei companii de la bursa românească din ultimii trei ani, după cea a Electrica din 2014, vânzare de acţiuni care s-a ridicat la 444 mil. euro. Spre comparaţie, cea mai recentă vânzare de acţiuni a unei companii private, cea a MedLife din decembrie 2016, s-a ridicat la 51 mil. euro.

RCS precizează că va intra la cota bursei în data de 16 mai. “Se preconizează că admiterea va avea loc şi că tranzacţionarea acţiunilor oferite pe piaţa reglementată la vedere a Bursei de Valori Bucureşti să înceapă la ora 09:45 A.M., în data de 16 mai 2017. Aceste date şi ore pot fi schimbate fără o notificare ulterioară”, conform datelor din prospect. Compania foloseste cursul de schimb leu-euro din data de 21 aprilie 2017, respectiv 1 euro pentru 4,52 lei. Compania se va tranzacţiona sub simbolul DIGI.

Investitorilor de Retail li se va acorda o alocare garantată de 100% pentru numărul maxim de 267 Acţiuni Oferite per Investitor de Retail, conform principiului „primul sosit, primul servit”, până la un număr total de 534.000 Acţiuni Oferite. Investitorii de Retail au dreptul la:  o reducere de 7% din Preţul de Ofertă pentru subscrierile efectuate în mod valabil în primele 5 Zile Lucrătoare ale perioadei Ofertei (i.e., până la şi inclusiv 5 mai 2017); şi o reducere de 3% din Preţul de Ofertă pentru subscrierile efectuate în mod valabil în cea de-a 6-a Zi Lucrătoare şi până la cea de-a 8-a Zi Lucrătoare a Perioadei Ofertei (i.e., de la şi inclusiv 8 mai 2017, până la şi inclusiv 10 mai 2017). În Tranşa Investitorilor de Retail, Acţiunile Oferite vor fi vândute la Preţul de Ofertă (dacă este cazul, cu reducerile prevăzute mai sus). În Tranşa Investitorilor Instituţionali, Acţiunile Oferite vor fi vândute la Preţul de Ofertă, dar numai către acei Investitori Instituţionali care şi-au exprimat intenţia de a cumpăra Acţiunile Oferite la un preţ cel puţin egal cu, sau mai mare decât, Preţul de Ofertă.

Tarifele şi cheltuielile ce urmează să fie suportate de către Acţionarii Vânzători în legătură cu Admiterea, tarifele AFM-ului, onorariile profesionale şi cheltuielile şi costurile pentru imprimarea şi distribuirea documentelor sunt estimate să ajungă la aproximativ 16.075.000 lei (echivalentul a aproximativ 3.550.000 € (inclusiv TVA, după caz)).

Vedeţi AICI Prospectul Digi integral

Iată principalele date publicate de companie în prospect:

Oferta noastră este formată din: 
@ tranşa investitorilor instituţionali care se adresează anumitor investitori calificaţi din Uniunea Europeană şi din afara Statelor Unite ale Americii, constând dintr-un număr iniţial de 18.482.492 Acţiuni Oferite, reprezentând 85% din numărul iniţial de acţiuni oferite; şi
@ tranşa investitorilor de retail care se adresează investitorilor de retail prin intermediul unei oferte publice în România („Investitorii de Retail”), constând dintr-un număr iniţial de 3.261.616 Acţiuni Oferite, reprezentând 15% din numărul iniţial de Acţiuni Oferite.

În plus, acţiunile oferite (reprezentând până la 10% din numărul total de Acţiuni incluse în Ofertă) sunt puse la dispoziţie în conformitate cu opţiunea de supra-alocare acordată de acţionarii care exercită opţiunea de supra-alocare.

Preţul de ofertă este de aşteptat să fie între 38 RON şi 56 RON per acţiune oferită („Intervalul de Preţ”). Mărimea Ofertei este de aşteptat să includă până la 21.744.108 Acţiuni Oferite („Mărimea Maximă a Ofertei”).

Preţul de Ofertă şi Mărimea Ofertei vor fi stabilite de comun acord de către societate şi de acţionarii vânzători, în urma consultării cu Coordonatorii Globali Comuni. Declaraţia privind Preţul care va conţine şi numărul de Acţiuni Oferite alocat fiecăreia dintre cele două tranşe ale Ofertei şi, în cazul Tranşei Investitorilor de Retail, factorul de alocare pro rata calculat pentru această tranşă (dacă este cazul), vor fi publicate ca un comunicat de presă în format imprimat şi vor fi disponibile în mod gratuit la sediul înregistrat al Societăţii

La data acestui Prospect, capitalul social subscris al Societăţii este compus din 65.756.028 Acţiuni de Clasă A cu o valoare nominală de 0,10 euro fiecare (toate sunt achitate integral), precum şi din 34.243.972 Acţiuni de Clasă B, cu o valoare nominală de 0,01 euro fiecare (toate sunt achitate integral)."

Tarifele şi cheltuielile ce urmează să fie suportate de către Acţionarii Vânzători în legătură cu Admiterea, tarifele AFM-ului, onorariile profesionale şi cheltuielile şi costurile pentru imprimarea şi distribuirea documentelor sunt estimate să ajungă la aproximativ 16.075.000 lei (echivalentul a aproximativ 3.550.000 € (inclusiv TVA, după caz)).
 

RCS&RDS: Acţionarii care vor vinde titluri în cadrul ofertei vor plăti taxe, onorarii şi comisioane totale de 41 mil. lei

RCS&RDS estimează că acţionarii care îşi vor vinde titlurile la companie în cadrul ofertei de listare vor plăti taxe şi comisioane de peste 40 mil. lei, conform datelor din prospectul de emisiune publicat de Digi Communications NV, proprietarul operatorului.

“Prin vânzarea acţiunilor oferite, se preconizează că acţionarii vânzători vor obţine, în total, 1.218 milioane lei (presupunând că preţul de ofertă este situat la limita superioară a intervalului de preţ, mărimea ofertei este setată la mărimea maximă a ofertei şi că opţiunea de supra-alocare nu este exercitată), înainte de a lua în considerare cheltuielile şi tarifele ce urmează să fie plătite ca urmare a ofertei.

În baza acestei previziuni, comisioanele de intermediere totale, cheltuielile şi sumele aferente taxei de timbru sau taxei de timbru rezervate, dacă este cazul, plătibile de către acţionarii vânzători în legătură cu oferta, au o valoare estimată de aproximativ 41 milioane lei.

Tarifele şi cheltuielile ce urmează să fie suportate de către acţionarii vânzători în legătură cu admiterea, tarifele Autorităţii pentru pieţele financiare din Olanda (AFM), onorariile profesionale şi cheltuielile şi costurile pentru imprimarea şi distribuirea documentelor sunt estimate să ajungă la aproximativ 16.075.000 lei (echivalentul a aproximativ 3.550.000 euro (inclusiv TVA, după caz)). Nici societatea şi nici acţionarii vânzători nu vor percepe de la investitori niciun cost în legătură cu admiterea sau oferta.”

Conform prospectului acţionarii care vor vinde titluri în cadrul ofertei sunt: Carpathian Cable Investments S.à.R.L., Celest Limited, ING Bank N.V., Yarden Mariuma, Dorina Schelean, Nicuşor Dorel Schelean, Sirian Radu-Traian şi Zoltán Teszari.


Standard & Poor’s a îmbunătăţit ratingul DIGI Communications N.V şi al RCS&RDS la BB- cu perspectivă stabilă

Agenţia Standard & Poor’s a îmbunătăţit, miercuri, ratingul DIGI Communications N.V., compania mamă a RCS&RDS, la BB- cu perspectivă stabilă pe fondul performanţelor operaţionale solide.

“DIGI Communications N.V. a raportat o creştere puternică a veniturilor şi majorări ale cotei de piaţă în trimestrele recente în particular pe telefonie mobilă în România unde noi credem că operatorul ar putea ajunge în 2018 la o mărime suficient de mare cât să poată atinge un flux de numerar pozitiv”, conform anunţului S&P. “De aceea am decis să îmbunătăţim ratingul la BB- de la B +”.


Cine vinde acţiuni RCS&RDS de 270 mil. euro la bursa românească: fondatorul Zoltan Teszari, fondul Carpathian Cable, ING Bank, dar şi familia politicianului Nicuşor Schelean

Fondul de investiţii Carpathian Cable Investment, care în prezent are o deţinere de 20,6% din RCS&RDS, intenţionează să vândă la BVB o participaţie de 19%, adică circa 17,6 milioane de acţiuni ceea ce la preţul maxim de 56 de lei pe acţiune ar putea încasa aproximativ un milliard de lei. Printre acţionarii care vor să se retragă figurează şi familia de politicieni Schealean care ar putea încasa cumulat circa 50 mil. lei presupunând că oferta va fi finalizată la preţul maxim de 56 de lei pe acţiune.

Avocatul Dorina Schelean de la PNL are un pachet de 413.000 de acţiuni RCS, iar Nicuşor Dorel Schealean circa 514.000 acţiuni.

Printre vânzători figurează şi ING Bank cu o deţinere de 676.000 de acţiuni.

Lista completă a acţionarilor care vând titluri la ofertă este următoarea, conform prospectului: Carpathian Cable Investments S.à.R.L., Celest Limited, ING Bank N.V., Yarden Mariuma, Dorina Schelean, Nicuşor Dorel Schelean, Sirian Radu-Traian şi Zoltán Teszari.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO