Business Hi-Tech

Operatorii pregătesc 4G şi pe mobile

Operatorii pregătesc 4G şi pe mobile

Foto Andreea Alexandru

Autor: Adrian Seceleanu

23.01.2013, 00:08 1755

Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţa locală, vor oferi încă din acest an servicii 4G pe smartphone-uri de ultimă generaţie precum Apple iPhone 5, iar Cosmote, care a finalizat cu succes testele cu tehnologia, va lansa de asemenea comercial serviciile 4G.

Faţă de serviciile de date prin tehnologia 3G, cele furnizate prin tehnologia 4G oferă o viteză maximă de transfer de până la de 10 ori mai mare, ajungând să rivalizeze cu vitezele oferite de operatorii cu infrastructură fixă.

"Anul acesta vom continua să dezvoltăm serviciul 4G, astfel încât să poata fi accesat şi pe telefoanele mobile compatibile, împreună cu alte servicii", au spus oficialii Orange.

"Dorim să facem serviciile 4G accesibile direct de pe telefonul mobil cât mai curând. Ne aşteptăm ca numărul clien­ţilor serviciilor 4G să crească semnificativ până la sfâr­şitul anului", a declarat Iñaki Berroeta, CEO al Vodafone.

"Am derulat cu succes testele şi suntem pregătiţi să oferim această performanţă a reţelei. În momentul în care vom lansa serviciile 4G, calitatea serviciilor 2G / 3G nu va fi afectată în niciun fel", a spus Lampros Iskos, Chief Technical Officer al Cosmote.

Operatorii vor putea oferi doar începând din aprilie 2014 servicii 4G la viteze maxime, inclusiv în mediul rural, odată cu eliberarea frecvenţelor radio câştigate anul trecut la licitaţia organizată de statul român, a declarat pentru ZF şi Cătălin Marinescu, preşedintele arbitrului telecom.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO