Business Hi-Tech

Operatorii telecom pot procesa mai multe cereri de portare pe zi

Operatorii telecom pot procesa mai multe cereri de...

Autor: Andrei Mazurciezvici

14.08.2015, 00:00 155

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a decis creşterea capacităţii minime de procesare zilnică a cererilor de portare de către furnizorii donori, atât pentru numerele de telefonie fixă, cât şi pentru cele de telefonie mobilă.

Astfel, pentru numerele de telefonie fixă creşterea este de la 200 la 300, în cazul numerelor de telefonie din Bucureşti şi judeţul Ilfov, şi de la 100 la 150 pentru restul judeţelor.

În ceea ce priveşte numerele de telefonie mobilă, creşterea este de la 1.200 la 2.000 pe zi. De asemenea, ANCOM a prevăzut un nou mecanism prin care această capacitate de procesare să fie suplimentată în eventualitatea în care noile praguri minime nu sunt suficiente.

Modificările au loc deoarece în perioadele în care unii furnizori de telefonie lansează oferte atractive se înregistrează creşteri semnificative ale numărului de portări, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Corelat, creşte şi capacitatea de procesare zilnică a bazei de date centralizate care deserveşte procesele de portabilitate a numerelor, administrată de ANCOM, de la 6.000 de numere portate la minim 12.000 de numere portate în fiecare zi.

Noile măsuri vor intra vigoare începând cu data de 1 noiembrie, pentru a permite furnizorilor de comunicaţii electronice şi ANCOM să îşi adapteze sistemele la noile reguli.

În plus, ANCOM a creat cadrul de reglementare pentru ca furnizorii beneficiari ai unui transfer de numerotaţie de la un titular de licenţă să implementeze şi portabilitatea numerelor. Până în prezent doar titularul de licenţă implementa funcţionalităţile de portabilitate pentru furnizorul căruia îi transfera numere.

Varianta curentă nu este eliminată, dar furnizorii beneficiari vor avea posibilitatea să implementeze portabilitatea numerelor, variantă care le-ar permite să acţioneze pe piaţă într-un grad mai ridicat de independenţă faţă de titularul de licenţă.

Un alt element de noutate constă în prevederea condiţiilor în care furnizorii beneficiari ai unui transfer de numerotaţie pot transfera, la rândul lor, respectivele resurse de numerotaţie către alţi furnizori de servicii de comunicaţii electronice. Prin acest nou cadru, ANCOM a urmărit oferirea unui spectru cât mai larg de opţiuni de acces la resurse de numerotaţie pentru furnizorii de servicii de comunicaţii electronice şi încurajarea apariţiei unora noi, care pot acoperi segmente de piaţă insuficient deservite în prezent. Astfel, se facilitează intrarea pe piaţă, de exemplu, a unor operatori mobili virtuali simplificaţi (MVNO simplificaţi) ori agregatori (MVNE).

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO