Business Hi-Tech

Operatorii TV se bat sa nu piarda venituri de 84 mil. euro

Operatorii TV se bat sa nu piarda venituri de 84 mil. euro
14.07.2009, 18:04 109

Operatorii de televiziune prin cablu si satelit se lupta ca tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala, prin care 1,4 milioane de gospodarii nu se vor mai putea uita la televizor doar cu antena de pe casa, sa nu le ia din maini un business sigur de peste 84 mil. euro anual, potrivit unui calcul ZF.
Practic, miza este ce vor face romanii din cele 1,4 milioane de gospodarii - vor primi subventii fie de la stat, fie de la un operator particular pentru achizitia unor decodoare digitale, care sa le permita sa receptioneze in continuare programe TV sau vor migra catre un operator de televiziune prin cablu sau satelit, ceea ce ar asigura venituri de 84 mil. euro, calculate la un abonament mediu de 5 euro pe luna.
Strategia nationala de trecere la televiziunea digitala prevede inlocuirea transmisiunilor analogice terestre cu cele digital terestre (DVB-T) pana cel tarziu in 2012, termen impus de UE.
Daca planul initial al statului prevedea acordarea de subventii pentru cele 1,4 milioane de gospodarii (dintre care 900.000 se afla in mediul rural), operatorii spun ca ar putea fi folosite tehnologii deja existente, precum DVB-S (satelit) sau DVB-C (cablu digital).
"DVB-S este o tehnologie cel putin la fel de buna, care are acoperire 100% si ar putea fi utilizata in special in zonele in care semnalul terestru nu ajunge", a declarat Mihai Ursoi, directorul general al SES-Sirius, reprezentanta locala a unuia din cei mai mari operatori de sateliti de telecomunicatii.
Un reprezentant al companiei italiene Telespazio, furnizor de servicii prin satelit care detine pe piata locala firma Rartel SA, a adaugat ca administrarea unei retele de sateliti costa cateva sute de mii de euro pe an, comparativ cu cheltuieli de cateva milioane de euro, care ar fi necesare gestionarii unui numar mare de emitatoare DVB-T.
Varujan Pambuccian, membru in Comisia de IT a Camerei Deputatilor, sustine ca, din start ideea ca statul sa acorde subventii pentru o anumita tehnologie este gresita. "Statul ar trebui sa scoata frecventele neutru din punct de vedere tehnologic, permitand operatorilor sa implementeze ce tehnologie considera ca ar avea succes. Statul oricum nu va avea bani sa acorde subventii in urmatorii trei-patru ani".
Declaratiile au fost facute in cadrul evenimentului de lansare a Asociatiei pentru Comunicatii Digitale.

Statul renunta la subventiile pentru decodoare
Contactat ulterior de catre ZF, ministrul comunicatiilor Gabriel Sandu a precizat ca statul nu va mai acorda subventii pentru achizitia decodoarelor digitale, pentru ca operatorul care va castiga al doilea multiplex pentru transmisia digitala terestra va trebui sa furnizeze si un milion de decodoare pentru gospodariile care raman fara semnal TV.
Un multiplex digital terestru este un grup de programe si servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrica terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard, avand acoperire nationala ori regionala, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvente radioelectrice.
"Primul multiplexor se acorda cu conditia sa se asigure 60% acoperire la nivelul tarii. La al doilea este necesara o acoperire minima de 80% si asigurarea unui milion set-top-box-uri (decodoare), pe baza unor criterii pe care le stabilim cu Ministerul Muncii si alte institutii implicate", a declarat Sandu.
El este de parere ca anul acesta transmisiunile TV digitale vor acoperi 60% din tara, iar pana in august 2010 gospodariile care inca folosec antena clasica isi vor primi decodoarele. "Daca maine decidem sa transmitem TVR2 direct pe digital, ne trebuie un upgrade, care inseamna cateva milioane de euro. Cu 100 mil. euro, Romania poate trece cu primele doua multiplexoare pe digital".
Potrivit unui proiect anterior al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), statul urma acorde subventii de 90 de euro per decodor, ceea ce ar fi dat nastere unui business de 146 mil. euro pentru furnizorii de echipamente. Potrivit secretarului de stat Marius Fecioru din cadrul MCSI, costul estimat al unui decodor este in prezent de 50 de euro, insa ar putea ajunge la sub jumatate, in functie de cantitatea totala achizitionata.

In concurenta cu operatorii de cablu si satelit
Pe de alta parte, lansarea transmisiunilor in format DVB-T va crea o concurenta puternica pentru actualele retele de cablu si satelit, intrucat calitatea semnalelor audio/video este superioara si este posibila receptia gratuita a unui numar mai mare de canale TV, este de parere Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
"Sunt aproape 1,4 milioane gospodarii care receptioneaza televiziunile prin antena. Acestea cu siguranta vor fi principalul target pentru cand se va trece la televiziunea digitala. (...) Mai sunt si 400.000 de gospodarii care nu receptioneaza niciun fel de semnal audiovizual - si ei vor fi target", a spus Marinescu.
Pe de alta parte, unii abonati ai operatorilor de televiziune prin cablu sau satelit ar putea renunta la contracte, avand posibilitatea de a receptiona gratuit cel putin 14 canale, la un nivel calitativ superior. Restul canalelor TV urmeaza a fi achizitionate contra-cost. O parte din acestea vor permite furnizarea de servicii Pay TV sau Video-on-Demand.
Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, a precizat ca operatorii de cablu vor efectua tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala in functie de solicitarile telespectatorilor care platesc abonamentul la cablu. "Abonatul va stabili tranzitia la digital. Noi ne vom adapta strategia in functie de acea taxa lunara pe care o incasam la ghiseu. Romanul nu are foarte mare apetit sa plateasca suplimentar si vrea un pachet de baza gras la un pret mic (...)", a declarat Petric.

Au incetat transmisia analogica

Tarile care au lansat deja servicii DVB-T si au oprit emisia analogica

  • Luxemburg
  • Olanda
  • Finlanda
  • Suedia
  • Germania
  • Flandra (Belgia) 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO