Business Hi-Tech

Operatorul telecom DCS preia patru companii de profil, cu afaceri de 7 milioane de lei

Operatorul telecom DCS preia patru companii de profil, cu afaceri de 7 milioane de lei

Autor: Adrian Dumitrache

08.08.2012, 00:08 3007

Operatorul de telecomunicaţii DCS (Digital Cable System) - unul dintre furnizorii mari de servicii de cablu TV, telefonie şi net fix de pe piaţă, care operează în special în mediul rural şi oraşele mici - va prelua prin absorbţie Cable Net, Canad Systems Group, Parlatel şi Marnisat Media, cu afaceri cumulate de aproape 7 milioane de lei în 2011, proces în urma căruia costurile administrative se vor reduce şi procesul decizional se va simplifica.

"Fuziunea a fost făcută pentru reducerea costurilor administrative. Noi ne uităm în continuare la oportunităţi. Este clar că în momentul de faţă este foarte greu pentru o companie mică să facă faţă pe piaţă", a declarat pentru ZF Dinu Malacopol, directorul general al DCS.

Fuziunea se va încheia la 1 octombrie. Decizi­ile acţionarilor şi asociaţilor celor cinci societăţi privind fuziunea au fost hotărâte şi aprobate în prima parte a lunii iulie. DCS deţine participaţii de peste 99% în capitalurile celor 4 societăţi care vor fi absorbite. "Având în vedere faptul că Digital Cable Sytems (DCS) deţine controlul asupra celor patru societăţi absorbite, prin fuziune se va simplifica procesul decizional, se va fluidiza procesul de execuţie şi se vor reduce costurile administrative (reducerea costurilor cu managementul, personalul, logistica etc.) prin formarea unei structuri unice în care să fie angrenate toate forţele societăţilor implicate", se arată în proiectul de fuziune publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, fuziunea va permite exploatarea mai eficientă a portofoliului de mărci deţinute de societăţile implicate, precum şi transmiterea unui mesaj comercial calitativ, coerent şi unitar către clienţii şi utilizatorii finali ai serviciilor societăţilor implicate.

"Alături de motivaţia fuziunii prezentată anterior, la baza acesteia au stat următoarele raţiuni economice şi de strategie comercială: economii de scară, sinergia activităţior companiilor implicate, o stabilitate mai mare şi posibilitatea dezvoltării afacerilor, accesul la surse de finanţare mai diversificate şi în condiţii mai favorabile, precum şi posibilitatea utilizării mai eficiene a capitalurilor proprii, alături de creşterea efcienţei utilizării capitalului circulant", se mai spune în document.

DCS este controlată de Polynifin BV (Olan­-da) - 56,97%, Intex Prim Universal SRL (Gorj) - 8,18%, Intex Prim SRL (Argeş) - 6,57% şi Girexim Universal (Argeş) - 6,42%, restul acţiunilor fiind deţinute de alte 15 persoane juridice.

La rândul ei, DCS deţine 99,9993% din capitalul social al Cable Net, 99,9989% din Canad Systems Group, 99,9941% din Parlatel şi 99% din Marnisat Media.

Directorul general al DCS Dinu Malacopol deţine acţiuni în toate cele patru societăţi care vor fuziona cu DCS. Cu o experienţă de peste 25 de ani în industria telecom, Malacopol a fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor (februarie 2001 - septembrie 2002) şi a ocupat diferite poziţii de management în cadrul companiilor Romtelecom, Cable Vision România, Belle Canada, Astral Telecom şi UPC România. În urma fuziunii, Malacopol va primi 28 de acţiuni la DCS.

Cifra de afaceri a DCS a scăzut cu 4,1% în 2011, la 105,1 milioane de lei. Anul trecut, afacerile Cable Net, Canad Systems Group, Parlatel şi Marnisat Media au totalizat 6,96 milioane de lei, în creştere cu peste 110% faţă de anul 2010.

DCS furnizează servicii de transmisie prin cablu a programelor de televiziune, soluţii de transmisiuni date şi acces la internet, precum şi telefonie fixă, atât pe segmentul business, cât şi pe cel al clienţilor rezidenţiali, pe piaţa din România.

Operatorul telecom este prezent în peste 2.000 de localităţi, acoperind 23 din 41 de judeţe.

Din portofoliul DCS fac parte brand-urile AKTA, adresat în exclusivitate consumatorilor individuali, şi Dial Telecom, dedicat segmentului business. Dial Telecom a fost înfiinţată în 2001, ca subsidiară a Dial Telecom Cehia, fiind preluată de DCS în 2007.

În luna aprilie a acestui an, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că va acorda DCS un împrumut de 15 milioane de euro, pentru extinderea serviciilor, inclusiv a celor de televiziune digitală şi de internet în bandă largă (broadband).

Finanţarea face parte din strategia BERD de sprijinire a dezvoltării televiziunii prin cablu, a serviciilor de internet în bandă largă şi a sectorului IT&C în România. şeful DCS a declarat că fuziunea cu cele patru companii nu are legătură cu împrumutul acordat de BERD.

BERD este investitor în fondul de investiţii PineBridge New Europe Partners, care controlează Polynifin BV (Oalnda).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO