Business Hi-Tech

Orange si Vodafone vor sa intre in casele romanilor prin infrastructura Romtelecom

Orange si Vodafone vor sa intre in casele romanilor prin infrastructura Romtelecom

Richard Moat, fost CEO al Orange si Liliana Solomon, CEO al Vodafone, sustin ca o schimbare a regulilor de acces la infrastructura Romtelecom ar stimula investitiile de pe piata

05.04.2009, 18:11 95

Orange si Vodafone, cei mai mari operatori telecom de pe piata locala, sustin ca autoritatea de reglementare trebuie sa modifice cadrul de reglementare privind accesul altor companii la infrastructura fixa a Romtelecom, pentru a impulsiona astfel cresterea investitiilor si a numarului de utilizatori ai serviciilor de acces la internet.

"In acest moment sunt instalate in Romania circa patru milioane de linii de cupru, din care insa mai putin de 200.000 sunt utilizate de operatori alternativi de telecomunicatii, ceea ce inseamna ca exista un urias monopol pe aceasta piata, iar reglementarile nu sunt eficiente", afirma Richard Moat, CEO al Orange Romania.
"Cred ca daca as compara activitatea de reglementare din Romania cu cea de pe alte piete, as putea spune ca am fost mirata de cat de putina energie a fost depusa in sensul reglementarii buclei locale. Daca ne uitam la Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, vedem ca deschiderea acestei piete a fost una dintre preocuparile majore ale autoritatilor de reglementare", adauga Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania. Ea sustine ca reglementarea "ineficienta" a buclei locale in Romania este si unul dintre motivele care au determinat o explozie a asa-numitelor retele de cartier. "Retelele de cartier nu exista in tarile vest-europene pentru ca acolo bucla locala a fost deschisa si toti operatorii care au vrut sa ajunga la utilizatorul final au putut sa foloseasca infrastructura fostului operator monopolist pentru a-si oferi serviciile".
Circuitul (cablul) care face legatura intre o casa si o centrala a Romtelecom este denumit in termeni de specialitate bucla locala. Miza acestei reglementari o reprezinta faptul ca Romtelecom are instalate fire in aproximativ patru milioane de gospodarii si sedii de companii din Romania.
In conditiile in care dezvoltarea unor noi infrastructuri telecom, aeriene sau ingropate, este dificila din cauza reglementarilor emise de primarii, accesul la casele, sediile a aproximativ patru milioane de potentiali clienti devine extrem de important. Infrastructura Romtelecom este in mare parte ingropata in subteran si este complet digitalizata, in timo ce operatorii de cablu se bazeaza pe retele aeriene, mai vulnerabile, si care nu sunt complet digitalizate pentru a permite furnizarea de servicii de acces la internet. In joc nu sunt doar cele trei milioane de clienti actuali pe telefonia fixa ai Romtelecom, ci si aproximativ un milion de utilizatori care au renuntat la serviciile operatorului, dar au in continuare in casa firul care face legatura la infrastructura Romtelecom.
De cealalta parte, oficialii Romtelecom sustin ca accesul la infrastructura sa este deja reglementat, iar tarifele percepute sunt unele dintre cele mai mici din Europa. Astfel, tariful perceput de Romtelecom este de 8,37 euro in timp ce media la nivelul UE este de 9,28 euro.
"Bucla locala este reglementata din anul 2004 atat in ceea ce priveste pretul de acces, cat si conditiile tehnice si operationale de furnizare. Romtelecom publica astfel o oferta de referinta privind accesul, oferind acces la reteaua sa, in conditii nediscriminatorii, tututror operatorilor de pe piata interesati de acest lucru. Pretul stabilit pentru acces este astazi semnificativ mai scazut decat media europeana (in 2004 era printre cele mai scazute din Europa). Pentru 2009 autoritatea de reglementare are oricum prevazuta revizuirea cadrului de reglementare pentru bucla locala", a declarat pentru ZF Razvan Ionescu, director Reglementari la Romtelecom. "In ceea ce priveste rata de penetrare a internetului broadband, Romtelecom aplica de doi ani o politica intensa de incurajare a accesului la acest serviciu. Aceasta politica a presupus repetate mariri de viteza (gratuit) si scaderi de preturi pentru internetul broadband nelimitat, rezultand in cea mai ridicata rata de crestere de pe piata romaneasca", a adaugat reprezentantul Romtelecom.
La finele anului trecut 650.000 din cei trei milioane de clienti de telefonie fixa ai Romtelecom foloseau si serviciile de acces la internet ale operatorului. In ianuarie 2009, Orange, Vodafone si Zapp avea mai putin de 300.000 de utilizatori de internet mobil prin carduri/modemuri de date.
 

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO