Business Hi-Tech

Parlamentarii britanici consideră prea mică suma de 180 mil. $ convenită cu Google pentru taxele restante

Parlamentarii britanici consideră prea mică suma de 180...

Autor: Ioana Nita

25.02.2016, 00:00 211

Un grup de parlamentari britanici a criticat dur acordul dintre Google şi autoritatea fiscală din Marea Britanie (Her Majesty's Revenue and Customs - HMRC), considerând că suma de 130 milioane de lire sterline (180 milioane de dolari) este mult prea mică în raport cu valoarea totală a taxelor neplătite de compania americană, scrie agenţia Reuters.

Curtea de Conturi din Marea Britanie a criticat de asemenea autoritatea fiscală că „a stabilit o taxă prea mică pentru Google faţă de cât ar fi fost dispuse alte ţări să accepte”. Potrivit raportului realizat de Curtea de Conturi britanică „nu s-a putut decide dacă suma de 180 mil. dolari este corectă faţă de contribuabili”, parlamentarii cerând de asemenea mai multă transparenţă în reglementările fiscale pentru corporaţii.

Reprezentanţii companiei Google, în prezent parte a grupului Alphabet, au menţionat că au respectat reglementările fiscal. „Conform auditului realizat de autoritatea fiscală britanică, care a durat şase ani, plătim suma pe care aceasta a fost de acord să o achităm”, a spus un purtător de cuvânt al Google.

În ultimii trei ani, Google a fost acuzată că transferă majoritatea veniturilor obţinute în ţările europene către subsidiara din Irlanda şi din insulele Bermude astfel încât să nu plătească taxe.

În 2013, compania americană a fost anchetată de o comisie parlamentară britanică după ce o investigaţie a agenţiei de presă Reuters a arătat că Google avea angajate sute de persoane pentru a-şi vinde serviciile în Marea Britanie, cu toate că susţinea că nu are operaţiuni de vânzare pe teritoriul englez. Oficialii Google au declarat că suma de 180 milioane de dolari (130 de milioane lire sterline) reprezintă contravalaorea taxelor neplătite din 2005 statului britanic.

De asemenea, compania americană a ajuns la un acord cu autorităţile din Marea Britanie legat de modalitatea de impozitare. „Modul în care sunt taxate companiile multinaţionale este dezbătut de mulţi ani, iar ca rezultat sistemul internaţional de impozitare este în schimbare acum. Acordul reflectă această transformare”, au declarat reprezentanţii Google. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO