Business Hi-Tech

Partenerii Microsoft ar fi dat mită când miniştri ai comunicaţiilor erau Borbely (UDMR) şi Sandu (PD-L)

Partenerii Microsoft ar fi dat mită când miniştri ai comunicaţiilor erau Borbely (UDMR) şi Sandu (PD-L)

Autor: Adrian Seceleanu

20.03.2013, 11:52 2117

Investigaţia demarată de autorităţile federale din SUA privind mita care ar fi fost oferită de parteneri ai Microsoft din România unor oficiali guvernamentali pentru a obţine contracte cu statul are în vizor perioada 2008 - 2009, atunci când Ministerul Comunicaţiilor a fost condus de Károly Borbély (UDMR) şi Gabriel Sandu (PD-L), rezultă dintr-o clarificare transmisă de Ministerul Comunicaţiilor ca răspuns la întrebările transmise de publicaţia americană Wall Street Journal, care a scris despre acest subiect.

Ministerul român al comunicaţiilor (MSI) a transmis în această dimineaţă către media atât o parte din conţinutul solicitării transmise de Wall Street Journal către instituţie cât şi răspunsul MSI la întrebări. Din ambele mesaje rezultă că investigaţia declanşată de oficiali federali din SUA are în vedere contracte încheiate în perioada 2008-2009.

În anul 2008 ministru al comunicaţiilor a fost, până în luna decembrie, reprezentantul UDMR Károly Borbély, care îşi începuse mandatul în anul 2007. El a făcut parte dintr-un cabinet condus de Călin Popescu Tăriceanu (PNL). Din decembrie 2008, după formarea unui nou guvern în urma alegerilor parlamentare, ministru al comunicaţiilor a fost numit Gabriel Sandu (PD-L), care şi-a încheiat mandatul în septembrie 2010. În perioada ministeriatului lui Sandu premier a fost Emil Boc (PD-L).

Mita ar fi avut o valoare de câteva milioane de dolari, arată mesajul WSJ către Ministerul Comunicaţiilor, care a fost retransmis către media, de instituţie.

"Vă scriu în numele publicaţiei Wall Street Journal, care m-a rugat să obţin reacţii din partea autorităţilor din România pentru o anchetă jurnalistică la care lucrează. Este vorba despre un presupus act de corupţie care ar putea implica Ministerul Comunicaţiilor. Potrivit informatiilor obţinute de jurnaliştii de la Wall Street Journal, compania Microsoft România ar fi folosit o firmă (…) ca intermediar pentru a plăti mita în numele său cu scopul de a obţine, în 2008, un contract de 26 de milioane de dolari cu Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (contractul ar fi fost o prelungire a unuia încheiat în 2004, în valoare de 54,5 milioane de dolari). Potrivit aceloraşi informatii neconfirmate, firma ar fi cumpărat licenţe de la Microsoft cu o reducere de 62% şi apoi le-ar fi revândut ministerului, dar la un preţ în care nu se regăsea această reducere, iar o parte din diferenţa de bani ar fi ajuns la oficiali ai ministerului", conform solicitării transmise de WSJ către minister.

Din răspunsul transmis de MSI către WSJ rezultă că suspiciunile nu sunt confirmate de datele din arhiva ministerului.

"Am verificat intern datele transmise de dumneavoastră şi, din înregistrările noastre oficiale, reiese că Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei nu a încheiat în anul 2008 contractul la care v-aţi referit. Există un contract încheiat în 2009 cu un consorţiu de firme, însă este important să precizăm că sumele pe care le-aţi menţionat în solicitarea dvs, nu coincid cu sumele aferente contractelor cu aceste firme. Totodată, este important să subliniem că, în relaţiile Ministerului cu furnizorii, nu cunoaştem şi nu ne sunt furnizate informaţii despre eventualele discount-uri pe care aceştia le au în relaţia lor cu partenerii. În documentele oficiale din perioada 2004-2009, am identificat într-un contract o sumă similară cu ce ne-aţi transmis dvs, însă este vorba de o altă firmă, nu de aceea la care vă refereaţi. Precizăm că suma respectivă nu a fost achitată de către Minister (din cauza unor deficienţe constatate în actul adiţional încheiat, cu efecte în derulare), factura fiind stornată cu acordul firmei cu care se încheiase contractul", conform răspunsului transmis de MSI publicaţiei americane.

 

Cine era şef la Microsoft România în 2008-2009

 

În perioada 2008-2009 filiala locală a Microsoft a fost condusă de Silviu Hotăran şi Călin Tatomir. Silviu Hotăran şi-a încheiat mandatul de şef al Microsoft România pe 14 octombrie 2008, iar Călin Tatomir a fost CEO din 15 octombrie 2008 până la data de 19 octombrie 2010.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO