Business Hi-Tech

Pentru Alcatel, Romania este o insula de crestere

13.02.2003, 00:00 71

Alcatel Network Systems Romania a incheiat anul 2002 cu o cifra de afaceri de 110 milioane de dolari, in crestere cu 15% fata de 2001, a declarat, Dan Bedros, directorul general al companiei.
"Chiar daca am avut o reducere a activitatii in relatia cu RomTelecom, compensata printr-o intensificare a colaborarii cu Orange Romania, anul 2002 a fost unul bun pentru companie. De asemenea, am finalizat un contract cu Telecomunicatii CFR, filiala de profil a Companiei Nationale CFR SA", a spus Bedros.
Aproximativ jumatate din incasarile Alcatel in Romania au fost generate de activitatea unitatii de productie din Timisoara, diferenta provenind din livrarile directe ale Alcatel Franta. Unitatea de la Timisoara - unde se produc in principal centrale telefonice- a obtinut 60% din venituri din operatiunile de export realizate pe diverse piete externe.
"Fata de tarile din vestul Europei, piata telecomunicatiilor din Romania a crescut in 2002 cu 15%, cifra avansata si de ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica. Aceasta crestere se datoreaza operatorilor de telefonie mobila, care au profitat de stoparea investitiilor la RomTelecom. Acest segment de piata a fost si este unul foarte dinamic, fapt evidentiat si de evolutia numarului de abonati", a mai spus Bedros.
Incasarile realizate din operatiunile externe vor avea si in anul 2003 o pondere insemnata in structura veniturilor Alcatel Romania, compania urmand sa deruleze doua contracte importante in Bulgaria si in Kosovo.
"Primul contract, semnat la inceputul acestui an, are o valoare de 46 de milioane de euro si l-am semnat cu operatorul GSM Mobitel din Bulgaria. In Kosovo vom realiza o extindere a capacitatii de transmisie a retelei existente, valoarea contractului fiind de 23 de milioane de euro. De asemenea, purtam negocieri cu operatorul de telefonie mobila Vega din Slovenia", a precizat Bedros.
Pentru 2003, obiectivele conducerii Alcatel Romania vizeaza mentinerea trendului de crestere a cifrei de afaceri, participarea la licitatii organizate de Ministerul de Interne, CFR SA, Transelectrica, diferite institutii ale administratiei publice, precum si diversificarea portofoliului de produse si servicii furnizate, respectiv abordarea unor segmente de piata non-telecom.
"Alcatel Romania va furniza pentru CFR SA o serie de echipamente de semnalizare pentru patru noduri feroviare. Vom participa si la o licitatie pentru dotarea cu dispozitive de semnalizare a unei portiuni din autostrada Bucuresti-Constanta", a spus directorul general Alcatel Romania.
Infiintata in 1991, Alcatel Network Systems Romania reprezinta o investitie de peste 25 milioane de dolari. Cu o activitate completa de cercetare, dezvoltare, fabricatie, instalare si punere in functiune, Alcatel Romania are peste 1.000 de angajati, peste o treime fiind ingineri software.
Cu vanzari de 16,5 miliarde de euro in 2002, grupul francez Alcatel este prezent in peste 130 de tari.
La nivel global, Alcatel a anuntat recent ca perioada octombrie-decembrie 2002 a fost al saptelea trimestru consecutiv cu pierderi (1,1 miliarde de dolari). Pe intreg 2002, Alcatel a avut pierderi de 4,7 miliarde euro, in usoara scadere fata de 2001. Si vanzarile s-au redus puternic in 2002 fata de anul precedent. Daca in 2001 Alcatel inscria la capitolul venituri din vanzari 25,35 miliarde euro, in 2002 cifra s-a redus cu aproape 35% pana la 16,54 miliarde euro.
Compania franceza, lovita puternic de recesiunea globala din telecomunicatii, a adoptat de mai mult timp o strategie de reducere a costurilor care presupune si diminuarea numarului total al angajatilor cu aproximativ 40%.
Oficialii Alcatel Romania nu au comunicat care  a fost profitul in 2002. Conform Ministerului de Finante, Alcatel Network Systems SA a avut in 2001 un profit net de 163 miliarde lei (circa 6,2 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO