Business Hi-Tech

Pentru câteva sute de manageri şi supervizori din grupul Telekom România începe astăzi ultima parte a procedurilor la sfârşitul cărora află dacă rămân şefi

Pentru câteva sute de manageri şi supervizori din...

Autor: Adrian Seceleanu

06.06.2017, 11:27 16162

Cele câteva sute de manageri şi supervizori care sunt afectaţi de procesul de restructurare prin care trece grupul Telekom România intră, începând de astăzi, în etapele finale ale procedurilor de evaluare la finalul cărora vor afla dacă vor mai fi sau nu şefi, conform datelor ZF.

Toate persoanele afectate de procesul de reorganizare, denumit “New Telekom” (Noul Telekom - n.red.) au primit notificări, inclusiv pe e-mail, privind intrarea în ultima etapă, a interviurilor.

Mailurile, care au o formulare seacă, standard, le oferă celor vizaţi date despre paşii următori.

“Aşa cum deja ştiţi, unul dintre obiectivele programului New Telekom este crearea unui nou model operaţional şi a structurii organizatorice aferente, ce urmează a fi implementată începând cu data de 1 iulie 2017. Astfel, modificarea structurii organizaţiei din care faceţi parte face necesară redefinirea / desfiinţarea anumitor poziţii, situaţie în care se află şi postul ocupat de dumneavoastră în prezent. În acest context, vă invităm să participaţi la procesul de evaluare ce se va organiza pentru ocuparea poziţiilor disponibile în nouă structură”, conform unui mesaj primit de un manager vizat de restructurare şi văzut de ZF.

Telekom România a decis să desfiinţeze 33% din cele aproximativ 600 de poziţii de management ca parte a procesului de reorganizare al grupului demarat de noul CEO Miroslav Majoros. Cea mai afectată companie din grupul Telekom este cea de telefonie fixă, fostul Romtelecom, de unde vor fi desfiinţate cele mai multe poziţii de manager. “Vor fi desfiinţate 156 de funcţii de management, iar pentru 200 de funcţii dintre cele existente se va susţine evaluare”, conform datelor transmise de SNTc, unul dintre sindicatele din fostul Romtelecom, după întâlnirea din data de 22 mai.

Interviurile care demarează astăzi vor avea o durată de cel mult 90 de minute iar primii care vor trece prin această procedură de evaluare, începând de astăzi, sunt cei care ocupă poziţia de manageri.

“Timpul alocat pentru susţinerea interviului va fi de maximum 90 minute, comisia de interviu fiind alcătuită din: 1. Managerul / Directorul organizaţiei din care face parte poziţia disponibilă; Managerul / 2. Directorul unei organizaţii care beneficiază de serviciile organizaţiei din care face parte poziţia disponibilă şi care se află pe un nivel similar cu persoana menţionată la punctul 1; 3. Un reprezentant al echipei resurse umane. Din punct de vedere logistic, sesiunile de evaluare se vor organiza fazat (vezi mai jos), în funcţie de natura poziţiilor disponibile astfel:

Prima fază a procesului este dedicată poziţiilor manageriale şi se desfăşoară în perioada 06 – 23 iunie 2017”, conform mesajului.

Pentru manageri interviurile au loc în perioada 6-9 iunie, iar pentru supervizori în perioada 19-23 iunie.

Managementul Telekom îi avertizează în mesajele transmise pe managerii şi supervizorii afectaţi că trebuie să treacă prin interviuri pentru a avea şanse să rămână şefi. “Rezultatele obţinute pentru fiecare instrument de evaluare vor fi transpuse pe aceaşi scală de măsurare, respectiv 0-100, de către un furnizor extern de servicii de consultanţă în domeniul evaluărilor de personal (consultant extern), şi integrate în rezultatul final al evaluării pentru fiecare candidat în parte.

Pentru a putea fi alocat pe o nouă poziţie manageriala, candidatul trebuie să obţină, în urmă participării la procesul de evaluare, un rezultat final de minimum 50 de puncte din cele maximum 100 posibile. Neparticiparea la procesul de evaluare va determină atribuirea valorii “0” că rezultat final al evaluării şi, în consecinţă, informaţiile astfel obţinute vor fi insuficiente pentru fundamentarea deciziei de alocare pe vreuna dintre poziţiile disponibile în nouă structură”.

Contactat de ZF Florin Bica, preşedintele Sindicatului Naţional Telecomunicaţii Mobile (SNTM) şi vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical (BNS) a declarat că solicită grupului Telekom să deruleze “fără discriminări” procesul de reorganizare.

“SNTM şi BNS vor depune orice demers legal de susţinere a membrilor săi, cu bună credintă, transparent şi întocmai cu misiunea de sindicat statuată. Dialogul social între partenerii sociali – organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale – constituie o cerinţă obiectivă, o axiomă a dezvoltării economice-sociale. La nivel european, Dialogul social este o constantă, cadrul principal în această direcţie fiind stabilit de art. 152 alin. (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Deutsche Telekom este o companie internatională care recunoaşte valorile profesionale şi ne aşteptăm ca acestea să fie aplicate inclusiv angajaţilor din România. SNTM şi BNS acordă o importantă deosebită dialogului social între parteneri şi este permanent deschisă unui deziderat în avantajul comun al acţionarilor şi angajaţilor.”

Proiectul de reorganizare New Telekom a fost anunţat public de directorul general Miroslav Majoros în februarie. El a declarat atunci că grupul trebuie să-şi schimbe rapid structura şi modelul operaţional „greoi“ - asemănător unei „instituţii de stat“ - după care funcţionează în prezent pentru a fi capabil să ia decizii rapid şi pentru a putea lansa o ofensivă comercială care să-i permită să stopeze declinul veniturilor şi al cotei de piaţă cu care cel mai mare grup de comunicaţii fixe şi mobile se confruntă de mai mulţi ani. „Compania pare acum un om greoi care se mişcă lent. Trebuie să ne antrenăm pentru a intra în formă“, a sintetizat el planul, adăugând că o ţintă a acestuia o reprezintă numărul mare de manageri din grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO