Business Hi-Tech

Pentru prima dată, DNA acuză o multinaţională din IT că a suprafacturat serviciile livrate unei instituţii publice: HP

Pentru prima dată, DNA acuză o multinaţională din IT...

Autor: Andreea Traicu

24.05.2016, 00:03 579
Mai mulţi foşti şefi din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, printre care şi foştii preşedinţi al instituţiei, Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu, sunt cercetaţi de DNA într-un dosar de corupţie în care aceştia sunt acuzaţi că ar fi aprobat plata unor servicii „supraveluate“ către subsidiara locală a gigantului american Hewlett-Packard (HP), prejudiciul fiind estimat la peste 16 milioane de euro.

Contractul de informatizare al CNAS este unul dintre cele mai mari dintre cele derulate în ultimii 20 de ani în sec­torul public şi în acelaşi timp şi unul dintre cele mai contro­versate, proiectul fiind criticat puternic de-a lungul anilor atât în legătură cu metoda de selecţie a câştigătorilor contractelor, cât şi cu preţurile solicitate şi performanţele acestuia.

Procurorii susţin că SC HP România SRL, ca persoană juridică, condusă la acea vreme de Radu Enache, a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

„În perioada 2007-2009, între CNAS şi HP România S.R.L. au fost încheiate mai multe acte adiţionale la un contract de informatizare a instituţiei, prin care au fost achiziţionate servicii suplimentare de asistenţă tehnică şi instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la preţuri supraevaluate“, anunţă DNA într-un comunicat de presă.

DNA precizează ca actele adiţionale au fost încheiate "fără să se aplice o procedură de achiziţie conform legii", explicând că "CNAS a acceptat propunerile SC HP România fără o analiză proprie a necesarului şi a preţului ofertat, fără o negociere reală şi fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului, ofertele SC HP România SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză şi evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI, aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcţi, la preţuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om".

Procurorii susţin că prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiţionale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA, bani care ar fi fost plătiţi de CNAS în mod nelegal. Referitor la persoanele responsabile, DNA susţine că "pe de o parte, angajaţii CNAS care au semnat aceste acte adiţionale şi, pe de altă parte, societatea HP România SRL care, în oferta sa adresată CNAS, a solicitat un preţ supraevaluat şi nefundamentat".

Vasile Ciurchea, preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), în perioada 2007-2009, Valeriu Simion, vicepreşedinte al CNAS, Leana Stoea, director general adjunct al instituţiei, Mihai Bejat, director la Direcţia Tehnologia Informaţiei din cadrul CNAS şi Ovidiu Munteanu, director la Direcţia Juridic şi Contencios din cadrul CNAS , toţi deţinând funcţiile menţionate la data comiterii presupuselor fapte, sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

De asemenea, Irinel Popescu, preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie-decembrie 2009, Maria Constantinescu, director general adjunct , Lucian Istvan, director la Direcţia Tehnologia Informaţiei şi Liliana Maria, director la Direcţia Juridic, toţi având funcţiile menţionate la data comiterii presupuselor fapte, sunt cercetaţi, de asemenea pentru abuz în serviciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO