Business Hi-Tech

Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: Vrem ca în 2019 să avem studiul de fezabilitate pentru cloud-ul guvernamental, o platformă digitală la nivel naţional

 Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi...

Autor: Roxana Rosu

15.10.2018, 10:08 421

Inima procesul de digitalizare este cloud-ul guvernamental, pentru integrarea instituţiilor publice, şi vrem ca în 2019 să avem studiul de fezabilitate şi proiectul, ca să aducem cele mai importante servicii pe această platformă la nivel naţional, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul  Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale la ZFDigital Summit 2018.

”În 2018, când am preluat mandatul, multe proiecte de digitalizare erau la stadiul de fişă de proiect. Inima procesul de digitalizare este cloud-ul guvernamental, la nivelul instituţiilor publice. Am dat inputul către STS şi Agenda Digitală pentru ca în 2019 să avem studiul de fezabilitate şi proiectul, ca să aducem cele mai importante servicii pe această platformă la nivel naţional. Fiind vorba de date publice, o astfel de infrastructură poate fi construită naţional şi administrată de instituţiile aferente. Avem o alocare de 45 milioane euro pentru acest proiect.”

Alte declaraţii: 

►Procentul pe care îl are IT&C în PIB de circa 7% , cum arată cele mai recente calcule, e foarte bun. Sunt convins că  putem ajunge la10% în cinci ani. Ministerul face eforturi să elimine numite blovaje apărute în trecut. De exemplu, la infrastructură. Celebrul RONET, dezvoltat cu partenerul nostru Telecom, s-a intins pe multi ani, dar acum l-am prelungit doar 10 luni, iar la finele anului să intre în exploatare 4 loturi din cele 7. Şi am convenit să nu mai rămână construcţii de efectuat în 2019.

► Un lucru esenţial este să ne aşezăm la aceeaşi masă, cei din instituţii şi companiile din industrie. Există incă o dihonie, nu doar în telecom. Fiecare are locul lui şi finanţări vor fi ca să ajungă toţi la finanţări importante. Există resursă umană foarte bine pregătită în companii, noi suntem 100 de oameni în minister, şi putem găsi impreună soluţii, ca sp reducem timpul de implementare a proiectelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO