Business Hi-Tech

Piata de muzica online: zeci de mii de romani copiaza piese ilegal; oficial se vand albume de 100.000 de euro

Piata de muzica online: zeci de mii de romani copiaza piese ilegal; oficial se vand albume de 100.000 de euro
30.07.2009, 00:00 863

Vanzarile legale de muzica prin internet in Romania nu depasesc anual valoarea de 150.000 de euro in conditiile in care grosul utilizatorilor de internet copiaza ilegal continut de pe web, dar au si putine alternative de a achizitiona prin canale oficiale piese muzicale.

Florin Grozea, membru al trupei Hi-Q, dar in acelasi timp si proprietar al unei case de discuri, al unui magazin de muzica online si al unui portal prin care difuzeaza muzica pe web, spune ca e greu sa vorbesti de o piata de muzica online cu doar trei magazine de profil pe piata.

"Piata de muzica in Romania ajunge in total la aproximativ 10 milioane de euro, cifra care include drepturile de autor, vanzarea de CD-uri, vanzarea drepturilor de autor si concertele artistilor romani. Din aceasta suma nu stiu daca vanzarile online ajung la 150.000 de euro. Oricum cifrele nu mi se par relevante in conditiile in care pe piata nu sunt decat trei magazine online", a spus Florin Grozea pentru ZF. El nu a dorit sa ofere cifre de vanzari pentru magazinul online moose.ro, lansat cu o investitie de 20.000 de euro si prin care sunt vandute piese si albume ale artistilor romani, insa a precizat ca se asteapta sa treaca pe break-even pana la finele acestui an.

In ceea ce priveste numarul romanilor care utilizeaza internetul pentru a descarca ilegal muzica, nu exista statistici clare. Un studiu recent realizat de BRAT arata ca aproximativ trei milioane de romani intra pe internet pentru a cauta muzica sau filme, plasand astfel aceasta activitate in topul motivelor pentru care operatorii telecom inregistreaza de la luna la luna mai multe cereri de instalare a acestui serviciu.

Primii trei furnizori de internet din Romania - RCS&RDS, Romtelecom si UPC, aveau aproape doua milioane de clienti pentru accesul la internet. Numarul de clienti pentru acest tip de servicii inregistreaza una dintre cele mai mari rate de crestere pe piata telecom, chiar si in conditiile crizei.

Legal vorbind insa, spune avocatul George Cracea - care reprezinta in instanta Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR), una din cifrele care pot fi avansate este cea de aproximativ 80.000 de utilizatori care folosesc aplicatii precum DC++ si ODC pentru a descarca si partaja ilegal pe internet piese muzicale si alt tip de continut. DC++ este una dintre cele mai populare aplicatii de partajare a fisierelor la nivel mondial. Aplicatia permite descarcarea unor fisiere de pe calculatoarele altor utilizatori - care au de asemenea instalat DC++. Fiecare utilizator in parte stabileste ce fisiere pot fi descarcate.

"Nu avem o statistica privind numarul de utilizatori de asemenea programe din Romania. Ce putem spune este ca am descoperit aproximativ 20 de comunitati de utilizatori ai aplicatiilor DC++ si ODC, iar fiecare dintre ele avea aproximativ 4.0000 de membri", a spus Cracea pentru ZF.

UPFR si "subsidiara" sa insarcinata sa se ocupe de cazurile de piraterie muzicala - Asociatia Industriei Muzicale din Romania (AIMR) au mediatizat recent condamnarea unui bucurestean de 23 de ani de catre Tribunalul Bucuresti la plata unor daune de aproape 3.000 de euro pentru postarea pe internet, prin intermediul aplicatiei DC++, a catorva sute de albume muzicale. UPFR a obtinut intr-o instanta din Bucuresti condamnarea unui roman la plata unor daune de 10.932 lei (2.950 de euro) pentru punerea la dispozitie prin internet a peste 66 de GB de piese muzicale. Prejudiciul a fost stabilit in functie de materialele gasite la utilizator, astfel daunele pentru acest caz au fost estimate la contravaloarea a 295 de produse originale a cate 10 euro fiecare. Fiind primul caz de acest tip, cazul a starnit valva, iar reprezentantii UPFR si AIMR spun ca vor mai urma si altele - respectiv cel putin 200 pentru care urmarirea penala este deja in curs.

"In acest moment se desfasoara urmarirea penala pentru aproximativ 200 de utilizatori de DC++ si ODC, care au oferit in mod ilegal spre descarcare piese muzicale", spune avocatul George Cracea, 31 de ani, specializat in cazuri legate de drepturile de autor si care reprezinta UPFR de aproximativ trei ani.

Avocatul UPFR insista asupra a doua aspecte: utilizatorii de DC++ pot fi depistati foarte usor pe baza informatiilor publice furnizate de aplicatii ca DC++ sau ODC, iar asociatia a inceput sa initieze procese civile pentru a obtine despagubiri pentru piesele muzicale utilizate ilegal in contextul in care pirateria este adesea considerata de procurori ca o fapta care nu prezinta pericol public, iar astfel utilizatorii scapa de urmarirea penala si platesc doar o amenda administrativa.

"Inspectorii UPFR/AIMR pot identifica foarte usor ceea ce posteaza pe internet un utilizator de aplicatii precum DC++. Putem afla cata muzica este oferita spre descarcare, dar si date precum numarul unic (IP - n. red.) alocat calculatorului de furnizorul de servicii internet. Pe baza acestor date publice incep demersurile legale pentru chemarea in instanta".

De ce nu cumpara insa romanii muzica legal, prin internet? Florin Grozea spune ca exista un compex de factori, printre care pretul, oferta de servicii si educatia. "Pretul de 1 euro pe melodie este enorm. Pentru a sparge gheata este nevoie de o adaptare, asa cum facem noi spre exemplu, vanzand o piesa cu 2,5 lei. Sau un album cu mai multe piese si clipuri video HD cu aproximativ patru euro. Cu asemenea oferte, care au sens, se poate sparge gheata. Este nevoie si de educatie. Daca noi timp de zece ani le-am spus consumatorilor ca trebuie sa cumpere o melodie cu un euro prin sms, atunci tot noi trebuie sa ii educam sa se schimbe. CD-ul va muri, muzica va fi digitala. Tine de artisti si case de discuri sa identifice metode de a vinde".

Grozea mai adauga ca pirateria este motivata si de blocajul cu care se confrunta romanii care vor sa cumpere legal muzica online de pe site-uri precum iTunes al Apple - cel mai mare magazin de profil din lume. "Daca eu vreau sa cumpar ultimul album al Black Eyed Pearls nu am de unde sa il iau pentru ca asa patesc romanii. Oamenii vor acces si nu il obtin, chiar daca vor sa cumpere legal. Aceasta este una dintre probleme".

 

Cum sunt prinsi "piratii": dupa numarul unic alocat calculatorului

 

UPFR l-a identificat pe romanul care oferea spre download aproximativ 300 de albume muzicale solicitand companiei RCS&RDS sa comunice ce client utilizeaza adresa IP a??79.115.8.56", conform datelor din sentinta emisa de Sectia a-II-a civila a Tribunalului Bucuresti.

 

Furnizorii de servicii internet aloca fiecarui client in parte o adresa IP unica, astfel incat pot comunica, la solicitarea autoritatilor, care dintre clientii sai a utilizat o aplicatie precum DC++ pentru a partaja ilegal pe internet piese muzicale sau alte opere protejate de dreptul de autor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO