Business Hi-Tech

Se apropie de final? Piaţa de telefoane mobile s-a prăbuşit: de la explozie la un pas de stagnare

Se apropie de final? Piaţa de telefoane mobile s-a...
01.10.2017, 07:00 2350

Ratele record de creştere a vânzărilor de telefoane mobile, de câteva zeci de procente, au devenit istorie şi sunt la un pas să fie înlocuite de stagnare, conform datelor colectate de companiile de cercetare a pieţei, citate de reprezentanţii subsidiarei locale a gigantului chinez Huawei, al doilea jucător de pe piaţa locală de mobile.

Vânzările de telefoane mobile „au crescut cu doar 2% în primele 8 luni, nu a fost un context foarte favorabil“, a declarat Fred Wangfei, directorul diviziei consumer a Huawei în România. Nu mai departe de primul semestru al anului trecut vânzările de smartphone-uri din România crescuseră cu aproape 30%, spre exemplu.

Totuşi, dacă la nivel de piaţă vânzările au fost la un pas de stagnare, evoluţiile jucătorilor au fost diferite. Huawei, spre exemplu, a înregistrat o creştere de 50% a numărului de unităţi vândute, consolidându-şi astfel poziţia a doua pe piaţă, cel mai probabil în dauna jucătorului local Allview din Braşov, care nu a mai publicat date privind numărul de mobile comercializate. Allview a fost în trecut al doilea jucător de pe piaţa de mobile după numărul de unităţi comercializate, după Samsung, care domină autoritar industria, cu o cotă de aproape 50%.

Pe de altă parte dacă numărul de telefoane vândute a fost aproape de stagnare, preţul mediu al terminalelor a avansat cu peste 10%.

„Preţul mediu de vânzare al telefoanelor mobile a crescut la nivelul întregii pieţe cu 14%, în timp ce în cazul Huawei creşterea a fost de 25%“, a spus Wangfei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO