Business Hi-Tech

Pierderile Alcatel-Lucent s-au dublat in T1

05.05.2009, 19:20 29

Alcatel-Lucent, cel mai mare producator mondial de echipamente pentru retele de telefonie fixa, si-a adancit pierderile in primul trimestru al acestui an, de la 181 mil. euro la 402 mil. euro, pe masura ce declinul economic global a taiat cererea pentru echipamente telecom, scrie Bloomberg.

Primele trei luni din 2009 marcheaza astfel al zecelea declin consecutiv al Alcatel-Lucent. Veniturile au scazut cu 6,9% comparativ cu T1 2008, totalizand 3,6 mld. euro. Compania si-a reafirmat obiectivul de a trece pe break even anul acesta. "2009 va fi un an de tranzitie. Planurile noastre raman neschimbate", a decalarat Ben Verwaayen, directorul executiv al Alcatel-Lucent. Verwaayen, care a preluat conducerea grupului in septembrie 2008, cauta sa taie cheltuielile cu 2 mld. euro in urmatorii ani, plan care prevede desfiintarea a inca 1.000 de posturi cu atributii manageriale. Numarul total de disponibilizari se ridica astfel la 17.500 de persoane din 2006, atunci cand grupul francez Alcatel a achizitionat compania americana Lucent Technologies. Alcatel-Lucent a inregistrat pierderi de aproape 8 mld. euro de atunci.
Capitalizarea de piata a companiei a cazut cu peste 18 mld. euro din noiembrie 2006, ajungand in prezent la 4,5 mld. euro.
 
Tinta este profitul
In luna decembrie, Alcatel-Lucent a anuntat ca are ca obiectiv pana in 2010 atingerea unei marje de 30-35% a profitului brut si o rata operationala de 5-7%, in conditiile unor economii anuale de 1 mld. euro. Compania va inregistra un profit operational ajustat in 2010, insa este prea devreme pentru a estima cand va avea profit net, a declarat Paul Tufano, directorul financiar al Alcatel-Lucent.
Rivalul suedez Ericsson, cel mai mare producator de echipamente pentru retele wireless, a anuntat saptamana trecuta ca profitul a scazut cu 35% in T1, ca urmare a cheltuielilor necesare disponibilizarilor de personal. CEO-ul grupului a avertizat ca operatorii telecom sunt mult mai precauti in a realiza investitii in infrastructura.
Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telefonie din Europa, a anuntat luna trecuta ca va bloca un plan de investitii de 1 mld. euro in retelele de telefone fixa.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO